Φάλουν Γκονγκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Το Φάλουν Γκονγκ, ή αλλιώς Φάλουν Ντάφα, είναι μια αρχαία άσκηση διαλογισμού που δημοσιεύτηκε το 1992 στην Κίνα, και -σύμφωνα με εκτιμήσεις της κινεζικής κυβέρνησης- μέχρι το 1999, 100 εκατομμύρια άνθρωποι το ασκούσαν στην Κίνα. Το Φάλουν Γκονγκ περιλαμβάνει πέντε εύκολες στην εκμάθηση ασκήσεις, που έχουν πολύ καλά αποτελέσματα στην αναζωογόνηση του σώματος. Αυτός ήταν ένας λόγος για τη μεγάλη απήχησή του. Παράλληλα, όσοι ασκούν Φάλουν Γκονγκ δίνουν έμφαση σε έναν ηθικό χαρακτήρα και προσπαθούν να γίνονται όλο και καλύτεροι άνθρωποι.

Στο παρελθόν, στον 5.000 χρόνων πολιτισμό της Κίνας, αλλά και σχεδόν σε κάθε άλλον πολιτισμό, πρακτικές όπως το Φάλουν Γκονγκ, λέγονταν άσκηση καλλιέργειας, καθώς κάποιος έδινε έμφαση στην αρετή, και καλλιεργούσε, εξευγένιζε τον εαυτό του στην αναζήτηση μιας ανώτερης αντίληψης για το περιβάλλον και την ζωή. Η άσκηση καλλιέργειας θεωρούνταν η πεμπτουσία του ανθρώπινου πολιτισμού και κάτι εξαιρετικά ευρύ και βαθύ, καθώς κάποιος μπορούσε μέσω αυτής να προσεγγίσει το νόημα της ανθρώπινης ζωής και να αποκτήσει για αυτήν μια βαθύτερη επίγνωση. Ήταν κάτι αξιοσέβαστο και ιδίως στην Κίνα, κάτι βαθιά ριζωμένο στον παραδοσιακό κινεζικό πολιτισμό. Το Φάλουν Γκονγκ έφερε τα καλύτερα στοιχεία του αρχαίου πολιτισμού να ωφελήσουν τις ζωές των σύγχρονων ανθρώπων, σε μια εποχή που όλοι -ιδίως στην Κίνα- είχαν ξεχάσει τα περί άσκησης καλλιέργειας. Πρόσφερε στους ανθρώπους κάτι εξαιρετικά καλό, και ριζωμένο στην ίδια τους την ψυχή, οπότε γνώρισε και για αυτόν τον λόγο τεράστια απήχηση, και έγινε ένα αξιοσέβαστο όνομα στην Κίνα και στο εξωτερικό. Στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, υπάρχουν επίσης χιλιάδες άνθρωποι που το ασκούν και ωφελούνται από αυτό.

Η δίωξη κατά του Φάλουν Γκονγκ στην Κίνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 1992 που δημοσιοποιήθηκε μέχρι το 1999 που άρχισε να διώκεται στην Κίνα, το Φάλουν Γκονγκ ήταν ένα αξιοσέβαστο όνομα και είχε βραβευτεί και υποστηριχτεί επίσημα από το ΚΚΚ ως μια εξέχουσα σχολή τσιγκόνγκ. (Τσιγκόνγκ είναι ο κινέζικος όρος για τις ασκήσεις διαλογισμού). Επίσης τα οφέλη στην υγεία από το Φάλουν Γκονγκ, είχαν ακόμα ποσοτικοποιηθεί από το ΚΚΚ, όπου υπολογισμοί κυβερνητικών αξιωματούχων, έδειχαν ότι τεράστια ποσά είχαν εξοικονομηθεί από το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, καθώς 100.000.000 άνθρωποι που έκαναν Φάλουν Γκονγκ δεν αρρώσταιναν βαριά και έτσι δεν επιβάρυναν καθόλου το σύστημα ιατρικής περίθαλψης. Για 7 ολόκληρα χρόνια, το Φάλουν Γκονγκ είχε γίνει εξαιρετικά δημοφιλές στην Κίνα, και όλοι ηξεραν για αυτό. Τα πάρκα κάθε πρωί ήταν γεμάτα με ανθρώπους που έκαναν τις ασκήσεις του Φάλουν Γκονγκ πριν πάνε στη δουλειά τους, και πολλά εκατομμύρια από τα μέλη του ΚΚΚ ασκούσαν επίσης Φάλουν Γκονγκ.

Παρόλα αυτά, καθώς η φύση του καθεστώτος της Κίνας είναι αυταρχική, ο τότε πρόεδρος-δικτάτορας Τζιάνγκ Ζεμίν που ήταν εξαιρετικά σκληροπυρηνικός, θεώρησε την μεγάλη δημοτικότητα του Φάλουν Γκονγκ ως απειλή και διέταξε να εξαλειφθεί. Φάλουν Γκονγκ ασκούσαν 100.000.000 άνθρωποι ενώ μέλη του ΚΚΚ ήταν 40.000.000.

Κανένας από τα αμέσως χαμηλότερα κλιμάκια του ΚΚΚ δεν συμφωνούσε στο να αρχίσει η δίωξη, αλλά ο Τζιάνγκ παρακάμπτοντας τον νόμο, εξαπέλυσε μια δίωξη απίστευτης βαρβαρότητας κατά μιας φιλειρηνικής ομάδας ανθρώπων. Ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός της Κίνας, συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ που ελέγχονται όλα από το ΚΚΚ και του Διαδικτύου που λογοκρίνεται παρομοίως, πλημμύρισαν την κινεζική κοινωνία με ψέματα για το Φάλουν Γκονγκ. Αυτή είναι μια κοινή τακτική του ΚΚΚ, πριν από τη δίωξη κάθε ομάδας ανθρώπων που στοχεύει. Με τον τρόπο αυτόν, ο κόσμος θα τεθεί στο πλευρό του ΚΚΚ και όχι των θυμάτων. Επίσης, το Φάλουν Γκονγκ ήταν ένα εξαιρετικά αξιοσέβαστο όνομα για 7 χρόνια, και το ΚΚΚ το είχε στηρίξει δημόσια, έτσι για να δικαιολογήσει τη δίωξη πλημμύρισε την Κίνα με δυσφημιστική προπαγάνδα. Στις μέρες μας, οι περισσότεροι Κινέζοι έχουν καταλάβει ότι όλες αυτές οι κατηγορίες ήταν επινοημένες, και έτσι το ΚΚΚ εξέθεσε ανεπανόρθωτα τον εαυτό του σε αυτήν την δίωξη. Επειδή αρχικά μόνο τα ΜΜΕ της Κίνας ήταν πηγή ενημέρωσης για τον δυτικό κόσμο, η συκοφαντία επεκτάθηκε και στην Δύση. Ο ίδιος ο Τζιάνγκ έδωσε δυσφημιστικό υλικό για το Φάλουν Γκονγκ στα χέρια πολλών δυτικών ηγετών, που στη συνέχεια διαχύθηκε και στα δυτικά ΜΜΕ. Σήμερα, η κατάσταση αυτή έχει αλλάξει, καθώς πολλοί άνθρωποι κατάλαβαν την αλήθεια για την δίωξη και αυτό έχει δημοσιευτεί σε πολλά δυτικά ΜΜΕ. Έχουν γίνει επίσης ανεξάρτητες έρευνες από τον ΟΗΕ, την Διεθνή Αμνηστία και άλλες προσωπικότητες, που επιβεβαιώνουν τις απάνθρωπες μεθόδους βασανισμού κατά του Φάλουν Γκονγκ στην Κίνα και ότι η προπαγάνδα του ΚΚΚ κατά του Φάλουν Γκονγκ είναι επινοημένα ψέματα.

Η δίωξη περιλαμβάνει απόλυση από τη δουλειά, συκοφάντηση, εκφοβισμό, εγκλεισμό σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας και δουλειά 14 ώρες τη μέρα, απάνθρωπα βασανιστήρια, μέχρι και θανάτωση ζωντανών ανθρώπων για την συγκομιδή των οργάνων τους και την πώλησή τους μετά στην αγορά μοσχευμάτων. Το τελευταίο έχει επαληθευθεί από μια ανεξάρτητη έρευνα δύο Καναδών δικηγόρων, του κ. Κίλγκουρ και κ. Μάτας πρώην υπουργού εξωτερικών του Καναδά για την Ασία και τον Ειρηνικό και διεθνούς δικηγόρου ανθρωπίνων δικαιωμάτων αντίστοιχα. Στην έρευνά τους μίλησαν τηλεφωνικά με γιατρούς κινεζικών νοσοκομείων και βρήκαν στατιστικά στοιχεία για την αγορά μοσχευμάτων της Κίνας που επιβεβαιώνουν την βίαιη αφαίρεση οργάνων από ζωντανούς ανθρώπους που ασκούν Φάλουν Γκονγκ στην Κίνα. Όλα αυτά τα συγκέντρωσαν στο βιβλίο Bloody Harvest (Αιματηρή Συγκομιδή) που έκανε πάταγο στην διεθνή κοινότητα.[1]

Η φρίκη έχει φτάσει στο ύστατο σημείο. Θύματα της δίωξης δεν είναι μόνο όσοι ασκούν Φάλουν Γκονγκ. Όποιος δεν συμμορφώνεται στη δίωξη κινδυνεύει να χάσει τη δουλειά του στην Κίνα, και οι αστυνομικοί που διώκουν πιο άγρια είναι αυτοί που προάγονται, έτσι η δίωξη έχει επιφέρει μία τρομερή ηθική διάβρωση σε όλο τον πληθυσμό της Κίνας, και από αυτήν την άποψη. Οι άνθρωποι αναγκάζονται να απαρνηθούν τη συνείδησή τους και να κάνουν πράγματα μόνο για να μην γίνουν και οι ίδιοι στόχος.

Η ηγεσία στην Κίνα έχει αλλάξει μετά το 1999, και ο τωρινός πρωθυπουργός της Κίνας, Γουέν Τζιαμπάο, έχει δηλώσει δημόσια ότι το όνομα του Φάλουν Γκονγκ πρέπει να αποκατασταθεί και τα θύματα της δίωξης να αποζημιωθούν. Όμως η πολιτική φατρία εντός του ΚΚΚ που άρχισε και συντηρεί τη δίωξη , γνωρίζει ότι αν η δίωξη σταματήσει θα αποδοθούν κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, έτσι κάνει ότι μπορεί για να την συνεχίσει. Ένα είναι σίγουρο, το ΚΚΚ αυτοκαταστράφηκε με αυτήν του τη δίωξη, καθώς τα εγκλήματά του έχουν εκτεθεί ανεπανόρθωτα στα μάτια όλου του κόσμου, και από τότε μέχρι και σήμερα πάνω από 125.500.000 Κινέζοι έχουν παραιτηθεί από μέλη του ΚΚΚ και των συγγενικών του οργανώσεων. [2]

Ο επίσημος δικτυακός τόπος για την δίωξη: http://www.faluninfo.net/

Αν οι παραδοσιακές αξίες του κινεζικού πολιτισμού παρέμεναν στη σύγχρονη Κίνα, ή τουλάχιστον, αν το καθεστώς της σύγχρονης Κίνας δεν ήταν αυταρχικό, το Φάλουν Γκονγκ σίγουρα δεν θα βρισκόταν υπό δίωξη. Πάρτε για παράδειγμα την Ταϊβάν, όπου ο κινεζικός πολιτισμός έχει διατηρηθεί σε αξιόλογο βαθμό, και το Φάλουν Γκονγκ χαίρει εκτίμησης από το σύνολο της χώρας. Ο πολύ σκληροπυρηνικός ηγέτης του καθεστώτος το 1999 έπαιξε επίσης καθοριστικό ρόλο, καθώς αυτός διέταξε να εξαπολυθεί η δίωξη. Το προϋπάρχον όμως περιβάλλον της σύγχρονης Κίνας, ακραίο παράγωγο του οποίου ήταν και ο τότε ηγέτης, γίνεται εμφανές ότι είχε επίσης καθοριστικό ρόλο. Στη σύγχρονη Κίνα ιδίως μετά την «πολιτιστική επανάσταση» του 1960 όπου καταστράφηκε ο παραδοσιακός πολιτισμός ώστε το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ) να μπορέσει να κυριαρχήσει ιδεολογικά, η επικρατούσα νοοτροπία είναι μία κατά του κινεζικού πολτισμού, μόνο κάποια επιφανειακά πράγματα έχουν απομείνει σε παρελάσεις ή θεατρικές παραστάσεις, αλλά ο τρόπος ζωής σύμφωνα με τις αλήθειες του εμβριθούς ανθρώπινου πολιτισμού έχει αλλάξει, καθώς το ΚΚΚ θέλησε οι άνθρωποι να ζουν με έναν διαφορετικό τρόπο. Και επέβαλλε τη θέλησή του δια της βίας.

Ο κινεζικός πολιτισμός καταστράφηκε και αυτό έμοιαζε με την καταστροφή της ψυχής των ανθρώπων. Οι άνθρωποι αφέθηκαν να ζουν με το δόγμα του Κόμματος, το οποίο λάτρευε τον Μάο σαν θεό. Στη συνέχεια, καθώς ο ενθουσιασμός για τον Μάο μειώθηκε μετά τον θάνατό του και μέχρι τις μέρες μας, το δόγμα του Κόμματος είναι η λατρεία του χρήματος. Μετά τη σφαγή των φοιτητών στην πλατεία Τιενανμέν το 1989, ο κόσμος κατάλαβε ότι το ΚΚΚ δεν μπορεί να αλλάξει, ότι είναι μια στυγνή δικτατορία και έτσι απλώς αφέθηκε να ζει στην κουλτούρα που το Κόμμα είχε εγκαθιδρύσει, μακριά από τον κινεζικό πολιτισμό, σε ένα ασύδοτο κυνήγι χρήματος. Το ηθικό αυτό κενό στις ζωές των ανθρώπων, είχε ως αποτέλεσμα την ραγδαία αύξηση του δικτύου της εγκληματικότητας και της πορνείας, την καλπάζουσα κρατική διαφθορά, την αύξηση του ποσοστού των αυτοκτονιών και την ανεπανόρθωτη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος.

Για παράδειγμα, ο παραδοσιακός πολιτισμός, με τις πολλές γνωστές μορφές του στην Κίνα, όπως του Κομφουκίου ο οποίος χαρακτήρισε την τυραννία χειρότερη από μια «ανθρωποφάγο τίγρη», θεωρεί την βία και την αλαζονεία κάτι το αποκρουστικό, αλλά ο ίδιος ο Μάο δήλωσε ότι το ΚΚΚ έχει εγκαθιδρύσει μια δικτατορία, οπότε πολλοί παρατηρητές της Κίνας θεωρούν ότι χωρίς να καταστραφεί και να συκοφαντηθεί ο κινεζικός πολιτισμός, το ΚΚΚ ίσως δεν θα μπορούσε να είχε καθιερωθεί ιδεολογικά.

Ο παραδοσιακός πολιτισμός που για χιλιάδες χρόνια έδωσε στους ανθρώπους έναν τρόπο ζωής και νόημα σε αυτήν, τονίζει μεταξύ άλλων την δικαιοσύνη, την τιμιότητα και την ανεκτικότητα ως απαραίτητα χαρακτηριστικά ενός ανθρώπινου όντος, αλλά το ΚΚΚ θεωρεί τον έλεγχο με τη βία, την εξαπάτηση του κόσμου για να το πιστέψει και την εξάλειψη οποιουδήποτε έχει έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, ως απαραίτητα για την εδραίωσή του. Έγινε, με αυτόν τον τρόπο, ο χειρότερος δυνάστης της Κίνας, από την αρχή της ιστορίας της. Μόνο στα χρόνια διακυβέρνησής του, 80.000.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από μη φυσικά αίτια, αριθμός που υπερβαίνει τους νεκρούς από όλους τους πολέμους όλων των δυναστειών στην κινεζική ιστορία και τον αριθμό των νεκρών στον πρώτο και δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μαζί. Αυτό είναι κάτι πρωτόγνωρο στην ανθρώπινη ιστορία.

Ο κινεζικός λαός ποτέ δεν είχε μακροχρόνιες περιόδους ειρήνης υπό το ΚΚΚ, καθώς κάθε λίγα χρόνια ή συχνότερα, λάμβαναν χώρα αιματηρές διώξεις κατά διαφόρων ομάδων του πληθυσμού, όπως στην αρχή των λογίων, των έτσι αποκαλούμενων από το ΚΚΚ δεξιών, όσων είχαν προσωπική ιδιοκτησία όπως οι γαιοκτήμονες ή οι έμποροι, φτάνοντας στους φοιτητές το 1989 και στο Φάλουν Γκονγκ το 1999.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Bloody Harvest, David Kilgour, David Matas (2004).
  2. quitccp.org,