Υποστράτηγος (Αστυνομίας)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο Υποστράτηγος είναι βαθμός αξιωματικού στην ιεραρχία της Ελληνικής Αστυνομίας[1]. Ανήκει στην κατηγορία των Ανωτάτων Αξιωματικών από κοινού με τον Ταξίαρχο και τον Αντιστράτηγο. Αποτελεί βαθμό μεγαλύτερο του Ταξιάρχου και μικρότερο του Αντιστρατήγου. Αντίστοιχοι βαθμοί στον Στρατό Ξηράς είναι ο Υποστράτηγος, στο Πολεμικό Ναυτικό ο Υποπλοίαρχος και στην Πολεμική Αεροπορία ο Υποπτέραρχος.

Ο Υποστράτηγος καταλαμβάνει οργανική θέση Υποστρατήγου[2]. Ο ελάχιστος χρόνος παραμονής στον βαθμό είναι 1 έτος στο βαθμό υπό την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 39 του Π.Δ. 24/1997 (ΦΕΚ Α-29/1997)[3].

Διακριτικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα διακριτικά βαθμού του Ταξιάρχου αποτελούνται από δύο αδαμάντινους αστέρες, σύμπλεγμα ράβδου και σπάθης και φλογοφόρο ροιά τα οποία τοποθετούνται στον διαμήκη άξονα των επωμίδων, κατά σειρά από την κορυφή προς την βάση, η φλογοφόρος, το σύμπλεγμα ράβδου και σπάθης, κατά τρόπο ώστε το άνοιγμα να βρίσκεται προς τα εμπρός και στη συνέχεια δύο αστέρες. Στην στολή εκστρατείας τοποθετούνται στο αριστερό πέτο κεντητά σε μικρογραφίες[4].

Υποστράτηγος.gif

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]