Υποστράτηγος (Αστυνομίας)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Υποστράτηγος είναι βαθμός αξιωματικού στην ιεραρχία της Ελληνικής Αστυνομίας[1]. Ανήκει στην κατηγορία των Ανωτάτων Αξιωματικών από κοινού με τον Ταξίαρχο και τον Αντιστράτηγο. Αποτελεί βαθμό μεγαλύτερο του Ταξιάρχου και μικρότερο του Αντιστρατήγου. Αντίστοιχοι βαθμοί στον Στρατό Ξηράς και στην Πυροσβεστική είναι ο Υποστράτηγος, στο Πολεμικό Ναυτικό και στο Λιμενικό ο Υποναύαρχος και στην Πολεμική Αεροπορία ο Υποπτέραρχος.

Το διακριτικό του Υποστρατήγου της ΕΛ.ΑΣ
Το διακριτικό του Υποστρατήγου της Ελληνικής Χωροφυλακής
Το διακριτικό του Υπαρχηγού της Αστυνομίας Πόλεων
Το διακριτικό του Assistant Chief/Assistant Chief of Police/Deputy Chief/Chief/Deputy Police Commissioner/Deputy Superintendent/Commander/Division Chief/Assistant Sheriff στις Ηνωμένες πολιτείες
Το διακριτικό του Assistant Chief/Superintendent στις Ηνωμένες πολιτείες
Το διακριτικό του Division Chief στο LASD

Ο Υποστράτηγος καταλαμβάνει οργανική θέση Υποστρατήγου[2]. Ο ελάχιστος χρόνος παραμονής στον βαθμό είναι 1 έτος στο βαθμό υπό την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 39 του Π.Δ. 24/1997 (ΦΕΚ Α-29/1997)[3].

Διακριτικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα διακριτικά βαθμού του Υποστρατήγου αποτελούνται από δύο αδαμάντινους αστέρες, σύμπλεγμα ράβδου και σπάθης και φλογοφόρο ροιά τα οποία τοποθετούνται στον διαμήκη άξονα των επωμίδων, κατά σειρά από την κορυφή προς την βάση, η φλογοφόρος, το σύμπλεγμα ράβδου και σπάθης, κατά τρόπο ώστε το άνοιγμα να βρίσκεται προς τα εμπρός και στη συνέχεια δύο αστέρες. Στην στολή εκστρατείας τοποθετούνται στο αριστερό πέτο κεντητά σε μικρογραφίες[4].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]