Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ταξίαρχος (Αστυνομίας)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Ταξίαρχος είναι βαθμός αξιωματικού στην ιεραρχία της Ελληνικής Αστυνομίας[1]. Ανήκει στην κατηγορία των Ανωτάτων Αξιωματικών από κοινού με τον Υποστράτηγο και τον Αντιστράτηγο. Αποτελεί βαθμό μεγαλύτερο του Αστυνομικού Διευθυντή και μικρότερο του Υποστρατήγου. Αντίστοιχοι βαθμοί στον Στρατό Ξηράς είναι ο Ταξίαρχος, στο Πολεμικό Ναυτικό και στο Λιμενικό ο Αρχιπλοίαρχος, στην Πολεμική Αεροπορία ο Ταξίαρχος και στην Πυροσβεστική ο Αρχιπύραρχος.

Το διακριτικό του Ταξιάρχου της ΕΛ.ΑΣ
Το διακριτικό του Ταξιάρχου της Ελληνικής Χωροφυλακής
Το διακριτικό του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή της Αστυνομίας Πόλεων
Το διακριτικό του Deputy Chief/Assistant Chief/Inspector/Commander/Chief of Detention/Contract City Chief στις Ηνωμένες πολιτείες
Το διακριτικό του Commander/First Deputy Superintendent στις Ηνωμένες πολιτείες
Το διακριτικό του Area Commander στο LASD

Ο Ταξίαρχος καταλαμβάνει οργανική θέση Ταξιάρχου[2]. Ο ελάχιστος χρόνος παραμονής στον βαθμό είναι 2 έτη στο βαθμό ή 30 έτη συνολικής υπηρεσίας αξιωματικού, από τα οποία 1 έτος στο βαθμό[3].

Τα διακριτικά βαθμού του Ταξιάρχου αποτελούνται από έναν αδαμάντινο αστέρα, σύμπλεγμα ράβδου και σπάθης και φλογοφόρο ροιά τα οποία τοποθετούνται στον διαμήκη άξονα των επωμίδων, κατά σειρά από την κορυφή προς την βάση, η φλογοφόρος, το σύμπλεγμα ράβδου και σπάθης, κατά τρόπο ώστε το άνοιγμα να βρίσκεται προς τα εμπρός και στη συνέχεια ένας αστέρας. Στην στολή εκστρατείας τοποθετούνται στο αριστερό πέτο κεντητά σε μικρογραφίες[4].