Υποδιάλεκτος του Ντουμπρόβνικ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Υποδιάλεκτος του Ντουμπρόβνικ
Φυσικοί ομιλητέςάγνωστος
Glottologκανένας[1]

Η υποδιάλεκτος του Ντουμπρόβνικ είναι υποδιάλεκτος της Στοκαβιανής διαλέκτου της Σερβοκροατικής.[2] Ομιλείται στην περιοχή του Ντουμπρόβνικ και τα παράλια της πρώην Δημοκρατίας της Ραγούσας, από τη Γιάνγινα στην χερσόνησο Πέλιεσατς μέχρι τα σύνορα με το Μαυροβούνιο.

Είναι η λιγότερο διαδεδομένη σερβοκροατική υποδιάλεκτος στην Κροατία. Είναι Ιγιεκαβική παραλλαγή της Στοκαβιανής διαλέκτου, με σημαντική παρουσία στοιχείων της Τσακαβικής και Ικαβικής (τα οποία ονομάζονται Τσακαβισμοί και Ικαβισμοί) διαλέκτου. Σε αντίθεση με τα Ανατολικά Ερζεγοβινιανά, η υποδιάλεκτος του Ντουμπρόβνικ μοιράζεται κάποια κοινά χαρακτηριστικά Ικαβισμών από την Ανατολική Βοσνιακή υποδιάλεκτο. Η Νεοστοκαβιανοποίηση έδωσε παρόμοια αποτελέσματα στην υποδιάλεκτο, όπως και στα Ανατολικά Ερζεγοβινιανά, αλλά τα σημεία εκκίνησης ήταν διαφορετικά για τα δύο. Κάποτε η υποδιάλεκτος θεωρούταν ανεξάρτητη, ωστόσο, σήμερα θεωρείται μέρος της Ιγιεκαβιανής Νεοστοκαβιανής (υποδιάλεκτος Ανατολικής Ερζεγοβίνης). Μερικά χαρακτηριστικά εξακολουθούν να είναι διαφορετικά, όπως και ορισμένα φωνήεντα.

Η πλειοψηφία των δανεισμένων λέξεων προέρχεται από τη διάλεκτο Ραγούσας της Δαλματικής γλώσσας και την ιταλική (διάλεκτος Φλωρεντίας και Ενετικές διάλεκτοι).

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Hammarström, Harald· Forkel, Robert· Haspelmath, Martin· Bank, Sebastian, επιμ. (2016). «Διάλεκτος του Ντουμπρόβνικ». Glottolog 2.7. Jena: Max Planck Institute for the Science of Human History. 
  2. Γλώσσα και Λογοτεχνική Θεωρία: προς τιμήν του Ladislav Matejka από τον Benjamin A. Stolz, I. R. Titunik & Lubomír Dolezel. Το πανεπιστήμιο του Michigan, 1984 - Μελέτη Ξένων Γλωσσών

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • (Κροατικά) Βίγιενατς Γιόσιπ Λίσατς: Ντουμπρόβνικ - Κροατική παράδοση (hrvatska tradicija)