Υδρόγειος σφαίρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Υδρόγειος σφαίρα στην έκθεση του Μουσείου των Ευρωπαϊκών Πολιτισμών στο Βερολίνο, Γερμανία

Η υδρόγειος σφαίρα είναι σφαιρική παρουσίαση της Γης ή κάποιου άλλου ουράνιου σώματος ή ουράνιας σφαίρας. Οι υδρόγειες σφαίρες έχουν παρόμοιο σκοπό με τους χάρτες, αλλά σε αντίθεση με τους χάρτες, δεν παραμορφώνουν την επιφάνεια που, απλά τη παρουσιάζουν υπό κλίμακα.

Η υδρόγειος σφαίρα παρουσιάζει λεπτομέρειες για το θέμα το περιγράφει. Η υδρόγειος σφαίρα παρουσιάζει χερσαίες μάζες και υδάτινα σώματα. Συνήθως παρουσιάζει τα έθνη, τις μεγάλες πόλεις και τις γεωγραφικές συντεταγμένες. Μερικές υδρόγειες σφαίρες παρουσιάζουν τα βουνά-οροσειρές και άλλες σημαντικές μορφές εδάφους. Η ουράνια σφαίρα παρουσιάζει τα αξιοσημείωτα αστέρια και μπορεί επίσης να δείχνει θέσεις άλλων σημαντικών αστρονομικών αντικειμένων. Τυπικά, αυτές διαιρούν την ουράνια σφαίρα σε αστερισμούς.

Οι υδρόγειες σφαίρες έχουν μακρά ιστορία. Η πρώτη γνωστή αναφορά σε υδρόγειο γίνεται σε έργα του Στράβωνα, τα οποία περιγράφουν την Υδρόγειο του Κράτη (περίπου 150 π.Χ.). Η παλαιότερη υδρόγειος σφαίρα που έχει διασωθεί είναι η Υδρόγειος του Μπέχαϊμ, η οποία σχεδιάστηκε από τον Μάρτιν Μπέχαϊμ το 1492. Η παλαιότερη ουράνια σφαίρα που έχει διασωθεί βρίσκεται στην κορυφή του Άτλαντα του Φαρνέζε, σχεδιασμένη στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία του 2ου αιώνα.