Τόλιεν του Χουμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τόλιεν του Χουμ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση12ος αιώνας
Θάνατος13ος αιώνας
ΘρησκείαΧριστιανισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΤέκναToljen II
ΓονείςΜίροσλαβ Ζάβιντοβιτς του Χουμ
ΑδέλφιαΠέταρ Μίροσλαβλιεβιτς του Χουμ
Άντρια Μιροσλαβλιέβιτς του Χουμ
ΟικογένειαΔυναστεία των Βουκάνοβιτς

Ο Τόλιεν', σερβ. Тољен (άκμασε το 1189) από τον Οίκο των Νεμάνιτς ήταν κνεζ (πρίγκιπας) του Χουμ το διάστημα 1192-1196, στην υπηρεσία τού θείου του Στεφάνου Νεμάνια μεγάλου πρίγκιπα της Σερβίας.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος τού Μίροσλαβ ζουπάνου (πρίγκιπα) του Χουμ/Ζαχούμλιε (βασ. 1166-90, 92) και της αδελφής τού Κούλιν μπάνου της Βοσνίας. Ο Μίροσλαβ είχε κυβερνήσει το Χουμ υπό την ονομαστική εξουσία τού αδελφού του Στεφάνου Νεμάνια.

Με σκοπό να εξασφαλίσει τις Σερβο-Γερμανικές σχέσεις, στις συζητήσεις μεταξύ τού Στεφάνου Νεμάνια και του Φρειδερίκου Α΄ Χοενστάουφεν της Γερμανίας κατά τη διάβαση εκείνου από τη Σερβία στην Γ΄ Σταυροφορία, κανονίστηκε ο Τόλιεν να μνηστευθεί (μεταξύ 1189-90) την κόρη τού Μπέρτολντ Δ΄ δούκα της Μερανίας & μαρκησίου της Ιστρίας. Ο Μπέρτολντ Δ΄, που ήταν στην ακολουθία του Φρειδερίκου Α΄ στη Νις, είχε σημαντική συμμετοχή στις Σερβο-Γερμανικές ομιλίες. Επίσης αποφασίστηκε ο κνεζ Τόλιεν να διαδεχόταν τον πατέρα του πριν από τους αδελφούς του. Ο Τόλιεν έπρεπε να περιμένει τη νύφη στην Ιστρία την ημέρα της εορτής τού Αγ. Γεωργίου το επόμενο έτος. Περί το 1190 ο Στέφανος Νεμάνια έδωσε για λίγο την εξουσία του Χουμ στον γιο του Ράστκο Νεμάνιτς, ενώ στο μεταξύ ο Μίροσλαβ κατείχε την περιοχή Λιμ με το Μπιέλο Πόλιε. Ο Ράστκο ανέλαβε μοναστικούς όρκους και ο Μίροσλαβ συνέχισε να κυβερνά το Χουμ ή μέρη του μετά το 1192. Απεβίωσε σε μεγάλη ηλικία το 1198.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε την κόρη τού Μπέρτολντ Δ΄ των Άντεχς δούκα της Μερανίας και είχε τέκνα:

  • Τόλιεν Β΄, τον διαδέχθηκε ως πρίγκιπας του Χουμ το 1227-39.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Spiridion Gopčević (1914). Geschichte Von Montenegro und Albanien. Perthes.
  • Dragoslav Srejović; Slavko Gavrilović; Sima M. Ćirković (1892). Istorija srpskog naroda: knj. Od najstarijih vremena do Maričke bitke (1371). Srpska književna zadruga.
  • Конст. Јиречек: Тољен син кнеза Мир о слава хумског. Српска кр. А кадемија. Глас ХХХV. 1892