Τσελεστίνο Καβεντόνι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τσελεστίνο Καβεντόνι
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση17  Μαΐου 1795[1][2]
Καστελβέτρο ντι Μόντενα[3]
Θάνατος26  Νοεμβρίου 1865[1][4][5]
Μόντενα[3]
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο της Ιταλίας (1861–1865)
Θρησκείαρωμαιοκαθολικός[6]
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΙταλικά[7]
λατινική γλώσσα[8]
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο της Μπολόνια
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταανθρωπολόγος
αρχαιολόγος
νομισματολόγος
καθολικός ιερέας[9]
μελετητής της Βίβλου[9]
ΕργοδότηςΠανεπιστήμιο της Μοντένα και του Ρέτζιο Εμίλια
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Τσελεστίνο Καβεντόνι (Celestino Cavedoni, 18 Μαΐου 179526 Νοεμβρίου 1865) ήταν Ιταλός μοναχός, αρχαιολόγος και νομισματολόγος.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Λεβιτσάνο-Ρανγκόνε, κοντά στη Μόντενα. Αρχικώς μελέτησε θεολογία στη θεολογική σχολή της τοπικής επισκοπής και από το 1816 ως το 1821 διακρίθηκε στη μελέτη της αρχαιολογίας και της ελληνικής και εβραϊκής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια. Ακολούθως διορίσθηκε έφορος του Νομισματικού Μουσείου της Μοντένα και αποδέχθηκε μία θέση στη βιβλιοθήκη της πόλεως το 1847. Από το 1830 μέχρι το 1863 κατείχε την έδρα της ερμηνευτικής στο Πανεπιστήμιο της Μοντένα.

Ο Καβεντόνι ήταν αντεπιστέλλον μέλος της επιτροπής που δημιούργησε ο Ναπολέων Γ΄ για να επιμεληθεί την έκδοση των έργων του Κόμη Μπαρτολομέο Μποργκέζι, μία συλλογή στην οποία ο Καβεντόνι συνεισέφερε πολυάριθμες επιστημονικές σημειώσεις. Το σημαντικότερο νομισματολογικό έργο του Καβεντόνι ήταν το Saggio di osservazioni sulle medaglie di famiglie romane (= «Δοκίμια επί των μεταλλίων των ρωμαϊκών οικογενειών», 1829). Ακόμα, συνέγραψε τα Carellii nummorum Italiæ Veteris tabulæ (Λειψία 1850) και τα Numismatica Biblica (Μοντένα 1850). Πολυάριθμες ήταν και οι ιστορικές και αρχαιολογικές εργασίες του, που δημοσιεύθηκαν στα Annali και στο Δελτίο του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Ρώμης, αλλά και σε άλλα περιοδικά. Από πλευράς θρησκευτικών έργων, συνέγραψε ένα βιβλίο κριτικής της Ζωής του Ιησού του Ερνέστου Ρενάν, υπό τον τίτλο Confutazione dei principali errori di Ernesto Renan nella sua Vie de Jésus (= «Ανασκευαί των κυριωτέρων λαθών του Ερνέστου Ρενάν εις την Ζωήν του Ιησού του», Μοντένα 1863), το οποίο έκανε 4 εκδόσεις μέσα σε μερικούς μήνες.

Ο Τσελεστίνο Καβεντόνι απεβίωσε στη Μοντένα σε ηλικία 70 ετών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το λήμμα «Καιλεστίνος Καβεντόνι» στη Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια (Χάρη Πάτση), τόμος 14, σελ. 525

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Celestino Cavedoni στο Wikimedia Commons