Τσάμικος
Ο Τσάμικος είναι παραδοσιακός ελληνικός χορός. Χορεύεται σε κύκλο με ρυθμό 3/4. Παλιότερα ο τσάμικος χορευόταν μόνο από άνδρες, αλλά στη σύγχρονη εποχή παίρνουν μέρος και γυναίκες.
Η ετυμολογία της λέξης προέρχεται από τη λέξη τσάμης, που σημαίνει "ψηλός", και αναφέρεται μεταφορικά στο λεβέντικο ανάστημα που κατά παράδοση διαθέτουν οι χορευτές, αφού "τσάμι" λέγεται το έλατο ή πεύκο σε ορισμένες περιοχές[1][2]. [εκκρεμεί παραπομπή] Ονομάζεται επίσης και Κλέφτικος, καθώς χορεύονταν από τους Κλέφτες την εποχή της Τουρκοκρατίας.[εκκρεμεί παραπομπή]
Περιγραφή χορού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Ο χορός έχει τα ίδια βήματα καθ' όλη τη διάρκεια της μουσικής και δεν αλλάζουν τα βήματα κάποια στιγμή ενώ χορεύεται. Το άτομο που χορεύει στη μία άκρη και οδηγεί τους άλλους, συνηθίζει να κάνει φιγούρες. Έτσι ο χορός επικεντρώνεται κυρίως στον «πρώτο» - π.χ. μπορεί να σταματάει το χορό και να αρχίζει να κάνει φιγούρες, και τότε οι άλλοι μένουν στάσιμοι και παρακολουθούν το άτομο αυτό, και μετά μπορεί να συνεχίσει το χορό με τα κανονικά βήματα, χωρίς να χορεύει μόνο ο πρώτος αλλά όλοι μαζί.
Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
- ↑ Χιονίδης Χ. Γεώργιος, "Σχεδίασμα περί του Γερο-Καρατάσου και της οικογενείας του", Μακεδονικά, τ. Θ', 1969, σ. 311, υποσημ. 1.
- ↑ «τσάμι - Βικιλεξικό». el.wiktionary.org. Ανακτήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2019.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
- Οδηγίες χορού στα ελληνικά
- Μουσική του χορού Τσάμικος (μορφές αρχείων:mp3 και real audio)
- Οδηγίες χορού για το Τσάμικο στα αγγλικά (4η πηγή)
![]() |
Αυτό το λήμμα σχετικά με το Χορό χρειάζεται επέκταση. Μπορείτε να βοηθήσετε την Βικιπαίδεια επεκτείνοντάς το. |