Τρόμος στο Άμιτιβιλ (ταινία, 2005)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τρόμος στο Άμιτιβιλ
The Amityville Horror
Κινηματογραφική αφίσα
ΣκηνοθεσίαΆντριου Ντάγκλας
ΠαραγωγήΜάικλ Μπέι
Άντριου Φορμ
Μπράντ Φούλερ
ΣενάριοΣκοτ Κόσαρ
Βασισμένο σεΤρόμος Στο Άμιτιβιλ (βιβλίο) του Τζέι Άνσον
ΠρωταγωνιστέςΡάιαν Ρέινολντς
Μελίσα Τζορτζ
Φίλιπ Μπέικερ Χολ
ΜουσικήΣτιβ Τζαμπλόνσκυ
ΦωτογραφίαΠίτερ Λάιονς Κόλιστερ
ΜοντάζΡότζερ Μπάρτον
Κρίστιαν Βάγκνερ
Εταιρεία παραγωγήςDimension Films
Platinum Dunes
Radar Pictures
Metro-Goldwyn-Mayer
ΔιανομήMGM Distribution Co.
Πρώτη προβολή7  Απριλίου 2005[1] και 21  Απριλίου 2005 (Γερμανία)[2]
Κυκλοφορία15 Απριλίου, 2005
Διάρκεια89 λεπτά
ΠροέλευσηΗΠΑ
ΓλώσσαΑγγλικά
Προϋπολογισμός19 εκατομμύρια δολάρια
Ακαθάριστα έσοδα108 εκατομμύρια δολάρια

Το Τρόμος Στο Άμιτιβιλ (αγγλικά: The Amitivylle Horror) είναι μια αμερικανική ταινία τρόμου του 2005 σε σκηνοθεσία του Άντριου Ντάγκλας και πρωταγωνιστούν οι Ράιαν Ρέινολντς, Μελίσα Τζορτζ και Φίλιπ Μπέικερ Χολ. Γράφτηκε από τον Σκοτ Κόσαρ και βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Τζέι Άνσον ενώ αποτελεί ριμέϊκ της ομώνυμης ταινίας του 1979. Αποτελεί την ένατη ταινία η οποία περιγράφει τις εμπειρίες της οικογένειας Λουτζ, αφού μετακομίζουν σε ένα σπίτι στην οδό Ocean Avenue 112 στο Λονγκ Άιλαντ. Το 1974, ο δολοφόνος Ρόναλντ Ντεφέο Τζούνιορ σκότωσε έξι μέλη της οικογένειάς του στο Άμιτιβιλ της Νέας Υόρκης, και από το συγκεκριμένο περιστατικό εμπνεύστηκε ο συγγραφέας του βιβλίου και μετέπειτα οι ταινίες.

Η ταινία κυκλοφόρησε στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 15 Απριλίου 2005, από την Metro-Goldwyn-Mayer Pictures και την Dimension Films. Η ταινία έλαβε αρνητικά σχόλια από τους κριτικούς, με πολλούς να πιστεύουν ότι δεν πρόσθεσε τίποτα καινούριο και χαρακτηρίστηκε αντιγραφή της πρώτης ταινίας. Κέρδισε 108 εκατομμύρια δολάρια, έχοντας προϋπολογισμό 19 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Νοέμβριο του 1974, ο Ρόναλντ Ντεφέο Τζούνιορ δολοφόνησε την οικογένειά του στο σπίτι τους στην 112 Ocean Avenue στο Άμιτιβιλ της Νέας Υόρκης. Ισχυρίστηκε ότι άκουγε φωνές από το σπίτι που του έλεγαν να σκοτώσει την οικογένεια του.

Ένα χρόνο αργότερα, το παντρεμένο ζευγάρι Τζόρτζ και Κάθι Λουτζ, μετακόμισαν στο ίδιο σπίτι μαζί με τα τρία παιδιά της Κάθι από έναν προηγούμενο της γάμο, τον Μπίλι, τον Μάικλ και την Τσέλσι. Η οικογένεια σύντομα αρχίζει να βιώνει παραφυσικά γεγονότα στο σπίτι, ενώ η Τσέλσι ισχυρίζεται ότι έχει γίνει φίλη με ένα κορίτσι που το λένε Τζόντι, όνομα της νεκρής μικρότερης αδερφής του Ντεφέο.

Ένα βράδυ το ζευγάρι αποφάσισε να βγει για φαγητό, και καλούν μία μπέιμπι σίτερ για να προσέχει τα τρία παιδιά. Όταν φτάνει η μπέιμπι σίτερ, η Λίζα, τους αποκαλύπτει ότι ερχόταν στο ίδιο σπίτι για μπέιμπι σίτινγκ στην οικογένεια των Ντεφέο. Επίσης, τους εξηγεί τις δολοφονίες που έγιναν στο σπίτι τους. Όταν πηγαίνει στο δωμάτιο της Τσέλσι, η Τσέλσι της λέει ότι είναι κακή μπέιμπι σίτερ, ισχυριζόμενη ότι η Τζόντι της το είπε. Η Λίζα αρχίζει να κοροϊδεύει την Τσέλσι, και κυρίως την Τζόντι, που θεωρεί ότι αποτελεί την φανταστική φίλη του κοριτσιού. Στη συνέχεια, ο Μπίλι προκαλεί τη Λίζα να μπει μέσα στην ντουλάπα (στην ίδια ντουλάπα όπου δολοφονήθηκε η Τζόντι) και τότε εκείνη κλειδώνεται μέσα. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα συναντά την ίδια την Τζόντι και την παρακαλεί να την αφήσει. Τα παιδιά καλούν την αστυνομία, και σύντομα παίρνουν την Λίζα, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση σοκ, και πριν φύγει για το νοσοκομείο, λέει στην Κάθι, που μόλις έφτασε στο σπίτι, ότι η Τζόντι βρίσκεται μέσα στο σπίτι.

Η συμπεριφορά του Τζορτζ απέναντι στην Κάθι και τα παιδιά της γίνεται βίαιη και η παραφυσική δραστηριότητα συνεχίζεται. Ένα βράδυ, ο Τζορτζ ακούει τον Χάρι, τον σκύλο της οικογένειας, να γαβγίζει στο λεμβοστάσιο έξω από το σπίτι. Βλέποντας μπροστά του αντί τον σκύλο ένα τέρας, αρπάζει το τσεκούρι και τον σκοτώνει. Έπειτα συνηδητοποιεί τι έκανε, αλλά ο σκύλος είναι ήδη νεκρός. Τα παιδιά αναζητούν τον Χάρι την επόμενη μέρα, με τον Τζορτζ να υποστηρίζει ότι δεν ξέρει πού είναι, παρά τις υποψίες του Μπίλι.

Η Κάθι ζητά από τον Πατέρα Κάλογουεϊ να ευλογήσει το σπίτι, ως προστατευτικό μέτρο για την αποτροπή τυχόν μελλοντικών παραφυσικών συμβάντων, αλλά ο ιερέας εγκαταλείπει το σπίτι όταν τα πνεύματα του επιτίθονται. Η Κάθι πηγαίνει στην βιβλιοθήκη, όπου ανακαλύπτει ότι το σπίτι ανήκε κάποτε σε έναν ιερέα με το όνομα Τζέρεμυ Κέτκαμ, του οποίου οι κακές ενέργειες και τα βασανιστήρια που διεξήγαγε εναντίον των ιθαγενών Αμερικανών κατά τη διάρκεια της «αποστολής» του τον 17ο αιώνα, λέγεται είναι η αιτία του στοιχειωμένου Άμιτιβιλ στην 112 Ocean Avenue. Εν τω μεταξύ, ο Τζορτζ, καθώς περπατά στο υπόγειο του σπιτιού, συναντά διάφορους Αμερικανούς ιθαγενείς που βασανίστηκαν και σκοτώθηκαν στο ίδιο υπόγειο από τον Κέτκαμ πριν από αιώνες. Μπαίνοντας σε ένα σκοτεινό φωτισμένο δωμάτιο, ο Τζωρτζ συναντά τον ίδιο τον Κέτκαμ (αν και δεν γνωρίζει ποιος είναι) και η εικονική φιγούρα του διαβολικού ιεραπόστολου, μαζεύει ένα μαχαίρι και κόβει το λαιμό του σε μια πράξη αναδημιουργίας της αυτοκτονίας του, καλύπτοντας τον Τζωρτζ με το αίμα του, παίρνοντας σχεδόν εξ' ολοκλήρου τον έλεγχο του μυαλού του.

Η Κάθι είναι πεπεισμένη ότι η βίαιη συμπεριφορά του Τζορτζ οφείλεται σε πνευματική κατοχή. Μετά από συμβουλές του Πατέρα Κάλογουεϊ, η Κάθι προσπαθεί να εκκενώσει τα παιδιά της από το σπίτι και να τα κρατήσει ασφαλή, αλλά ο Τζορτζ προσπαθεί να σκοτώσει αυτήν και τα παιδιά. Η Κάθι τον χτυπάει στο κεφάλι, για να τον εμποδίσει να το κάνει, και τον μεταφέρει μακριά από την κατοικία, με το κότερο του από το λεμβοστάσιο. Στη συνέχεια, ο Τζορτζ απελευθερώνεται από τον έλεγχο του πνεύματος και η οικογένεια φεύγει μόνιμα από το σπίτι. Μια κάρτα τίτλου αναφέρει ότι η οικογένεια έφυγε εντός 28 ημερών μετά από την άφιξή της και δεν επέστρεψε ποτέ, ούτε καν για να μαζέψει τα πράγματα της που άφησε πίσω. Η τελευταία σκηνή της ταινίας, δείχνε την Τζόντι να στέκεται στο άδειο σπίτι και να φωνάζει με απόγνωση. Στη συνέχεια, άγνωστα χέρια την τραβούν κάτω από το πάτωμα, και εξαφανίζεται.

Καστ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μελίσα Τζορτζ ως Κάθι Λουτζ

Ράιαν Ρέινολντς ως Τζορτζ Λουτζ

Τζέσε Τζέιμς ως Μπίλι Λουτζ

Τζίμι Μπένετ ως Μάικλ Λουτζ

Κλόι Γκρέις Μορέτζ ως Τσέλσι Λουτζ

Ρέιτσελ Νίκολς ως Λίζα

Φίλιπ Μπέικερ Χολ ως Πατέρας Κάλογουεϊ

Ιζαμπέλ Κόννερ ως Τζόντι Ντεφέο

Μπρένταν Ντόναλντσον ως Ρόναλντ Ντεφέο

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Box office[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία Τρόμος Στο Άμιτιβιλ έκανε την πρεμιέρα της σε 3.323 οθόνες στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 15 Απριλίου 2005 [3] και κέρδισε 23.507.007 δολάρια κατά το εναρκτήριο Σαββατοκύριακο, κατακτώντας την πρώτη θέση στο box office. Τελικά κέρδισε 65.233.369 δολάρια στην Αμερική και 42.813.762 δολάρια σε ξένες αγορές, μαζεύοντας το συνολικό ποσό των 108.047.131 δολαριών. [4]

Κρίτικες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία έλαβε αρνητικές κριτικές. Έχει συγκεντρώσει βαθμολογία 23% στον ιστότοπο κριτικών Rotten Tomatoes, βασισμένο σε 163 κριτικές, με μέση βαθμολογία 4,13 / 10. [5] Το Metacritic έδωσε μια βαθμολογία 33 στα 100, με βάση 31 κριτικούς, υποδεικνύοντας "γενικά αρνητικές κριτικές". [6]

Η Manohla Dargis των The New York Times είπε: «Λίγο ανατριχιαστική αλλά όχι εντελώς τρομακτική, η νέα ταινία Τρόμος Στο Άμιτιβιλ σηματοδοτεί μια μέτρια βελτίωση σε σχέση με την πρωτότυπη ταινία, εν μέρει επειδή, η δράση και τα αιματηρά εφέ εκτελούνται καλύτερα, και εν μέρει επειδή οι σκηνοθέτες έχουν υποβαθμίσει το ρόλο του ιερέα, που υποδύθηκε σε όλο του το μεγαλείο ο Ροντ Στάιγκερ στην πρώτη ταινία, ενώ εδώ βλέπουμε έναν πολύ πιο συγκρατημένο Φίλιπ Μπέικερ Χολ[7]

Ο Πίτερ Τράβερς του περιοδικού Rolling Stone αξιολόγησε την ταινία με ένα αστέρι στα τέσσερα και σχολίασε: "Ο σκηνοθέτης Άντριου Ντάγκλας γεμίζει αυτή τη ταινία με κάθε κλισέ φαντασμάτων, με δαιμονικά πρόσωπα που στάζουν αίμα. Το αποτέλεσμα δεν είναι τρομακτικό, απλώς κουραστικό. Για πραγματικό τρόμο, παρακολουθήστε το Ψυχώ, τη Λάμψη... Το κοινό που έχουν όλες αυτές οι ταινίες είναι ακριβώς αυτό που λείπει από το ριμέικ Τρόμος Στο Άμιτιβιλ: Δεν θα σαν δείξουν απλά ένα στοιχειωμένο σπίτι που θα ταλαιπωρήσει τα νεύρα σας."

Διαφωνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πραγματικός Τζορτζ Λουτζ αποκάλεσε την ταινία «αερολογία» και μηνούσε τους κινηματογραφιστές μέχρι τη στιγμή του θανάτου του τον Μάιο του 2006.

Παραπόμπες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Freebase Data Dumps. Google.
  2. (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt0384806/releaseinfo. Ανακτήθηκε στις 14  Απριλίου 2017.
  3. Dargis, Manohla (2005-04-15). «Spacious Colonial With Waterfront View, but All That Blood . . . (Published 2005)» (στα αγγλικά). The New York Times. ISSN 0362-4331. https://www.nytimes.com/2005/04/15/movies/spacious-colonial-with-waterfront-view-but-all-that-blood.html. Ανακτήθηκε στις 2020-12-09. 
  4. «The Amityville Horror». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2020. 
  5. The Amityville Horror (2005), https://www.rottentomatoes.com/m/amityville_horror, ανακτήθηκε στις 2020-12-09 
  6. The Amityville Horror, https://www.metacritic.com/movie/the-amityville-horror, ανακτήθηκε στις 2020-12-09 
  7. Dargis, Manohla (2005-04-15). «Spacious Colonial With Waterfront View, but All That Blood . . . (Published 2005)» (στα αγγλικά). The New York Times. ISSN 0362-4331. https://www.nytimes.com/2005/04/15/movies/spacious-colonial-with-waterfront-view-but-all-that-blood.html. Ανακτήθηκε στις 2020-12-09.