Τροπικό δάσος του Αμαζονίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Τροπικό Δάσος του Αμαζονίου)
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Τροπικό Δάσος στην Βραζιλία

Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, είναι ένα τροπικό δάσος το οποίο καλύπτει το πεδίο του Αμαζονίου στη Νότια Αμερική. Αυτό το πεδίο καλύπτει περίπου επτά εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, εκ' των οποίων τα 5,5 καλύπτονται από δάσος. Επίσης το 20% του οξυγόνου που υπάρχει στην ατμόσφαιρα παράγεται στο δάσος αυτό.

Έχει χαρακτηριστεί ως ο «πνεύμονας» του πλανήτη, όμως το χρόνο που πέρασε η έκτασή του μειώθηκε κατά 26.130 τετραγωνικά χιλιόμετρα εξαιτίας της αποψίλωσης. Η περίοδος Αυγούστου 2003 - Αυγούστου 2004 ήταν η δεύτερη χειρότερη χρονιά για τον Αμαζόνιο από τότε που άρχισε να γίνεται η μέτρηση της καταστροφής. Το αρνητικό ρεκόρ σημειώθηκε την περίοδο 1994-1995, στη διάρκεια της οποίας καταστράφηκαν 29.050 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους. Ακόμη,το καλοκαίρι του 2019 ξέσπασε πυρκαγιά κι έτσι 9.500.000 μέτρα του δάσους κάηκαν. Ο Αμαζόνιος αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του οικοσυστήματος της Αμαζονίας. Εκεί βρίσκεται και ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός του κόσμου. Το δάσος του Αμαζονίου ή αλλιώς βροχοδάσος φιλοξενεί πάνω από 43.800 είδη φυτών και περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια είδη εντόμων!!!!!


Επίσης υπάρχει μια θεωρία που λέει πως στη ρίζα ενός μόνο δέντρου αυτού τού δάσους,υπάρχουν περισσότερα είδη εντόμων απ' ότι σε όλα τά νησιά της Βρετανίας!!!