Τρισκέλιον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τρισκέλιον από γαλατικό κράνος
Αναπαράσταση της σημαίας της Σικελίας
Η σημαία της Ουστ-Ορντά Μπουργιατίας
Ο σφεδονιστής στα αριστερά, το τρισκέλιον στα δεξιά. Η μία όψη αρχαιοελληνικού ασημένιου νομίσματος από την Άσπενδο της Παμφυλίας.
Τρισκέλιον και σπείρες από την άκρη αρχαίου γαλατικού περιλαίμιου

Το τρισκέλιον είναι ένα σύμβολο που αποτελείται από τρεις αλληλοσυνδεόμενες σπείρες, ή τρία λυγισμένα ανθρώπινα πόδια, ή οποιοδήποτε άλλο σύμβολο με τρία σκέλη ή κάποιο τρίπτυχο ή γενικά οτιδήποτε που βρίσκεται σε τριπλή συμμετρική περιστροφή. Αν και εμφανίζεται σε πολλά μέρη και εποχές αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα του πολιτισμού Λα Τεν της ευρωπαϊκής Εποχής του Σιδήρου.
Το τρισκέλιον είναι σύμβολο της Σικελίας και της Νήσου του Μαν.

Χρήση στην Ευρώπη σε Νεολιθική περίοδο, εποχή Χαλκού και Σιδήρου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τρισκέλιον ως σύμβολο συναντάται σε πολλούς αρχαίους πολιτισμούς, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου γνωστού αστρονομικού ημερολογίου της δύσης στην Ιρλανδία στο δημοφιλές μεγαλιθικό μνημείο του Νιουγκραντζ γύρω στο 3200 π.Χ., σε Μυκυναϊκά αγγεία, σε νόμισμα στην Λυκία, σε στατήρες της Παμφυλίας (στην Άσπενδο, 370-333 π.Χ.) και στην Πισιδία. Σε κάποια ελληνικά πήλινα αγγεία εμφανίζεται ως οικόσημο σε ασπίδες πολεμιστών.

Ως ένα αρχαίο σύμβολο της Σικελίας χρονολογείται την εποχή που η Σικελία ήταν μέρος της Μεγάλης Ελλάδας. Ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος αποδίδει την προέλευση του τρισκέλιου της Σικελίας στο τριγωνικό σχήμα του νησιού, της αρχαίας Τριακρίας, που περιελάμβανε τρία ακρωτήρια τα οποία είχαν ίσες αποστάσεις το ένα από το άλλο.

Κέλτικο τρισκέλιον
Ευοίωνη σκαλιστή πέτρα
Σπειροειδές κέλτικο τρισκέλιον που χρησιμοποιείται ενίοτε και ως σύμβολο της Χριστιανικής Αγίας Τριάδας