Τραγωδία του Τσάλλεντζερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Τραγωδία του Τσάλλεντζερ
Challenger explosion.jpg
Η καταστροφή του Τσάλλεντζερ στη στρατόσφαιρα, σε ύψος 15 χλμ.
Τοποθεσία Διάστημα (όρια του διαστήματος)
Τύπος καταστροφής Έκρηξη
Θάνατοι 7
Αίτια Σημειώθηκε αποκόλληση σε δακτύλιο σφραγίσματος (O-ring) στους αγωγούς στερεών καυσίμων.
Το πλήρωμα του Τσάλλεντζερ. Δεύτερη από αριστερά, η δασκάλα Κρίστα Μακόλιφ.

Η τραγωδία του Τσάλλεντζερ συνέβη στις 28 Ιανουαρίου 1986,[1] όταν το διαστημικό λεωφορείο Τσάλλεντζερ διαλύθηκε 73 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευσή του, με συνέπεια το θάνατο του επταμελούς πληρώματός του, ενώ στην αποστολή συμπεριλαμβανόταν για πρώτη φορά ένας πολίτης, η δασκάλα Κρίστα Μακόλιφ. Η έκρηξη του διαστημόπλοιου έγινε στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα, ενώ προκλήθηκε από αποτυχία ενός O-ring στη δεξιά δεξαμενή.

Αιτία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καπνός από την ανάφλεξη του O-ring στη δεξιά δεξαμενή
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρήγκαν, εκφωνεί την σχετική ομιλία, μετά το δυστύχημα.

Η αιτία που διαλύθηκε το Τσάλλεντζερ εξακριβώθηκε όταν περισυλέχθηκαν τα συντρίμμια του. Για την ακρίβεια, όταν το Λεωφορείο ήταν σε ύψος 15 χιλιομέτρων, σημειώθηκε αποκόλληση σε δακτύλιο σφραγίσματος (O-ring) στους αγωγούς στερεών καυσίμων, η οποία προκάλεσε ρήγμα στον δεξιό πύραυλο καυσίμων, επιτρέποντας θερμό αέριο υπό πίεση από το εσωτερικό του κινητήρα του πυραύλου να διαρρεύσει έξω. Η διαρροή έσπασε την πρόσδεση που συνέδεε τον πύραυλο με την Εξωτερική Δεξαμενή Καυσίμων, με αποτέλεσμα την αποκόλλησή τους. Μετά από μία ανεξέλεγκτη τροχιά μερικών δευτερολέπτων, το Λεωφορείο καταστράφηκε από δυνάμεις αεροδυναμικής αντίστασης και έπεσε στον ωκεανό, λίγο πιο έξω από τις ακτές της κεντρικής Φλόριντα (αντίθετα με την λαϊκή εντύπωση, το Τσάλεντζερ δεν εξερράγη στην κυριολεξία).

Ο πρόεδρος Ρόναλντ Ρέιγκαν μετά την τραγωδία ζήτησε από τη NASA να βελτιώσει το πρόγραμμα, ενώ εκφώνησε και σχετική τηλεοπτική ομιλία το πρώτο βράδυ μετά το δυστύχημα. Η NASA μετά την καταστροφή ανακοίνωσε ότι στα διαστημικά λεωφορεία θα δημιουργηθεί σύστημα διαφυγής σε περίπτωση ανάγκης, ενώ το διαστημικό πρόγραμμα των ΗΠΑ διακόπηκε για 2,5 έτη.  1. Συμπληρώθηκαν 31 χρόνια από την καταστροφή του Διαστημικού Λεωφορείου Τσάλλεντζερ.