Τρίτος Ναός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εικόνα του μελλοντικού Ναού σύμφωνα με το βιβλίο του προφήτη Ιεζεκιήλ. Σχέδιο από Γάλλο αρχιτέκτονα του 19ου αιώνα Ιερώνυμο Κάρολο Σιπιέ (Jérôme Charles Chipiez)

Ο όρος Τρίτος Ναός (εβραϊκά: בית המקדש השלישי‎‎, Beit haMikdash haShlishi, κυρ. Ο Οίκος, ο Ιερός, ο Τρίτος) χρησιμοποιείται σε σχέση με την θεωρητική ανοικοδόμηση ενός Τρίτου Ναού στην Ιερουσαλήμ, ο οποίος θα διαδεχθεί και τον αρχικό Ναό του Σολομώντα (ο οποίος χτίστηκε υπό τον Σολομώντα και καταστράφηκε το 587 π.Χ. από τους Νεοβαβυλώνιους) και τον Δεύτερο Ναό (που χτίστηκε υπό την την Αχαιμενιδική Περσική Αυτοκρατορία και καταστράφηκε το 70 μ.Χ. από τους Ρωμαίους). Αν και παραμένει αδόμητος, η έννοια και η επιθυμία για έναν Τρίτο Ναό στην Ιερουσαλήμ είναι ιερή στον Ιουδαϊσμό, ιδιαίτερα στον Ορθόδοξο Ιουδαϊσμό, και αναμένεται ως τόπος λατρείας. Οι προφήτες στην Εβραϊκή Βίβλο ζήτησαν να ολοκληρωθεί η κατασκευή του πριν ή παράλληλα με την Μεσσιανική Εποχή. Η ανοικοδόμηση ενός Τρίτου Ναού παίζει επίσης σημαντικό ρόλο σε ορισμένες ερμηνείες της χριστιανικής εσχατολογίας.

Η ιδέα της ανοικοδόμησης ενός Τρίτου Ναού στην τοποθεσία του πρώτου και του δεύτερου ναού στο Όρος του Ναού στην Ιερουσαλήμ έχει υιοθετηθεί από πολλούς Ισραηλίτες Εβραίους[1][2] και παραμένει βασικό θέμα έντασης μεταξύ Μουσουλμάνων και Εβραίων ως μέρος της συνεχιζόμενης ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης και ειρηνευτικής διαδικασίας.[3][4] Ενώ η Ιερουσαλήμ στο σύνολό της ελέγχεται από το Ισραήλ ως αποτέλεσμα του πολέμου των έξι ημερών του 1967, αναγνωρίζεται σε μεγάλο βαθμό διεθνώς ως αμφισβητούμενη περιοχή μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής, καθώς και οι δύο οντότητες ανακηρύσσουν την αδιαίρετη πόλη ως πρωτεύουσά τους.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Arab Normalization Emboldens 'Third Temple' Israeli Fanatics». Inside Arabia (στα Αγγλικά). 28 Σεπτεμβρίου 2020. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Απριλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 6 Μαΐου 2021. 
  2. «The Israelis who take rebuilding the Third Temple very seriously». Haaretz.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 6 Μαΐου 2021. 
  3. «Netanyahu to UN: Construction of Third Temple Will not be an Obstacle to Peace with Palestinians». The Mideast Beast (στα Αγγλικά). 26 Ιανουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 6 Μαΐου 2021. 
  4. «Religion and the Israel-Palestinian Conflict: Cause, Consequence, and Cure». The Washington Institute (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 6 Μαΐου 2021.