Το πιθάρι (ταινία, 1962)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Το πιθάρι (ταινία 1962))
Το πιθάρι
Κινηματογραφική αφίσα
ΣκηνοθεσίαΔημήτρης Σκλάβος
ΠαραγωγήΔημήτρης Σκλάβος και ΣΙΑ
ΣενάριοΔημήτρης Σκλάβος
ΙστορίαΜεντή Μποσταντζόγλου (Ιστορία)
ΠρωταγωνιστέςΘανάσης Βέγγος
Γιάννης Μαλούχος
Μάρθα Βούρτση
Κατερίνα Γιουλάκη
ΜουσικήΓιάννης Μαρκόπουλος
ΤραγούδιΛευτέρης Ζωγράφος
Γιώργος Ζαμπέτας
ΦωτογραφίαΤάκης Καλατζής
ΜοντάζΑριστείδης Καρύδης-Φουκς
ΔιανομήΚαραγιάννης Καρατζόπουλος
Πρώτη προβολή1962
Διάρκεια85'
ΠροέλευσηΕλλάδα
Γλώσσαελληνική

Το πιθάρι είναι μία κωμική, αισθηματική ελληνική κινηματογραφική ταινία του 1962 σε παραγωγή Δημήτρης Σκλάβος και ΣΙΑ[1] και σε σκηνοθεσία - σενάριο Δημήτρη Σκλάβου.[2] Πρωταγωνιστούν οι Θανάσης Βέγγος, Γιάννης Μαλούχος, Μάρθα Βούρτση και Κατερίνα Γιουλάκη.[1]

Η ταινία αφορά τη ζωή δύο βιοπαλαιστών, του Ανδρέα και του Σωτήρη, που μία μέρα ανακαλύπτουν στην οικοδομή όπου δουλεύανε ένα πιθάρι με λίρες και νομίζουν ότι προβλήματά τους λύνονται πλέον. Οι διάφορες αναποδιές όμως δεν τους αφήνουν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις λίρες, ενώ τελικά τις χάνουν, καθώς τους κλέβουνε.[2]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία ξεκινά με τον Ανδρέα και τον Σωτήρη, που συγκατοικούν, να ξυπνάνε νωρίς για να πάνε να πιάσουν μεροκάματο. Από την πρώτη συζήτηση που γίνεται, η ταινία αποκαλύπτει ότι οι δύο δεν τα βγάζουν εύκολα πέρα και ότι έχουν και δύο αγαπημένες, ενώ προσπαθούν όσο το δυνατόν να διασκεδάσουν. Η συζήτηση διακόπτεται, όταν τους χτυπά την πόρτα η Λουκία, η σπιτονοικοκυρά τους και τους ζητά τα καθυστερούμενα ενοίκια. Κατόπιν, οι δυο τους πάνε να πιάσουν δουλειά στην οικοδομή.

Στην οικοδομή, τη στιγμή που σκάβουν, ο Σωτήρης βλέπει κάτι λίρες. Αμέσως βρίσκουν τρόπο να τις μεταφέρουν, χωρίς κανείς να τους καταλάβει, ωστόσο, ο Σωτήρης έχει κάποιους ηθικούς φραγμούς, και θέλει να ειδοποιήσει για το εύρημά τους. Ο Ανδρέας τον αποτρέπει και το βράδυ, πάνε και τις ξεθάβουν από εκεί πους τις είχε κρύψει ο Σωτήρης. Αργότερα, τοποθετούν τις λίρες σε ένα πιθάρι και το βάζουν στη ντουλάπα τους. Το πρόβλημά τους πλέον είναι πώς θα αποκαλύψουν ότι έχουν λίρες, χωρίς να δώσουν στόχο, μιας κι είναι πολύ φτωχοί. Έτσι, σκέφτονται να διαδώσουν ότι ο Ανδρέας περιμένει μία μεγάλη κληρονομιά από μία φανταστική θεία. Και συνεχίζουν να ζουν φτωχικά, αν και έχουν πλουτίσει.

Από την άλλη, οι δύο αγαπημένες τους ζητούν γάμο και πλέον με την αναμονή της κληρονομιάς ετοιμάζονται να παντρευτούν. Όμως, ένα πρωί διαβάζουν σε μία εφημερίδα ότι έγινε ένα στυγερό έγκλημα και κλάπηκαν κάποιες λίρες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αργήσουν να τις εμφανίσουν, επειδή φοβούνται μη τους συνδέσουν με το έγκλημα και αναβάλλουν τον γάμο. Αφού πέρασε ένα εύλογο διάστημα έγινε κι άλλο έγκλημα. Αυτό τους καθυστερεί πολύ. Και η δικαιολογία ότι η θεία μία είναι καλύτερα μία χειρότερα, πλέον δεν πιάνει στις αγαπημένες τους, οι οποίες τους εγκαταλείπουν.

Αφού κάποια στιγμή δεν υπάρχει είδηση για άλλο έγκλημα, θεωρούν ότι ήρθε η κατάλληλη στιγμή να εμφανίσουν τις λίρες, όμως, δυστυχώς πέφτουν θύματα ληστείας με λεία τις λίρες. Μετά από αυτό είναι και οι δύο πολύ στενοχωρημένοι αλλά και χωρίς δουλειά, μιας κι είχαν αφήσει την δουλειά τους στην οικοδομή. Τελικά τους βλέπουμε πάλι να δουλεύουν στην οικοδομή, και το επόμενο πιθάρι που ανακαλύπτουν σκάβοντας το θάβουν.

Ηθοποιοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ηθοποιοί[2][3] Ρόλος[3]
Θανάσης Βέγγος Ανδρέας
Γιάννης Μαλούχος Σωτήρης
Μάρθα Βούρτση Αλίκη
Κατερίνα Γιουλάκη Βάσω
Γιάννης Σπαρίδης Θωμάς
Ηλέκτρα Καλαμίδου Λουκία
Κώστας Μεντής Μήτσος
Ανδρέας Κουβελογιάννης Θανάσης
Ταϋγέτη κυρα-Λένη

Πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην ταινία, για πρώτη και για τελευταία φορά, συμμετείχε σενάριο του Μποστ (Μέντης Μποσταντζόγλου), του γνωστού σκιτσογράφου.[1]

Η ταινία κυκλοφόρησε τη σεζόν 1961-1962 στους κινηματογράφους 13.655 εισιτήρια. Από τις 68 ταινίες της σεζόν, κατέλαβε την 44 η θέση, στη σχετική λίστα.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Καραγιάννης Καρατζόπους Κινηματογραφικός Οργανισμός. «Πιθάρι (Το)». karagiannis-karatzopoulos.com. Ανακτήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2015. 
  2. 2,0 2,1 2,2 Ταινιοθήκη της Ελλάδος (2006). «ΠΙΘΑΡΙ (ΤΟ)». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Μαΐου 2014. Ανακτήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2015. 
  3. 3,0 3,1 «Το πιθάρι (1962)». 90lepta. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2015. 
  4. «Το Πιθάρι». Cine Greece. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Αυγούστου 2014. Ανακτήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2015. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]