Το ελληνικόν θαύμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Το ελληνικόν θαύμα
ΣκηνοθεσίαΔημήτριος Γαζιάδης
Πρώτη προβολή1921
ΠροέλευσηΕλλάδα

Το ελληνικόν θαύμα είναι ελληνική κινηματογραφική ταινία παραγωγής 1921 και είναι η παλαιότερη σωζόμενη ελληνική ταινία μυθοπλασίας.

Πρόκειται για κινηματογραφική ταινία του Δημήτρη Γαζιάδη. Γυρίστηκε το 1921 από την εταιρεία Dag Film και χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Η υπόθεση της ταινίας αφορά την εθελοντική συμμετοχή μιας μεσοαστικής αθηναϊκής οικογένειας στην εκστρατεία της Μικράς Ασίας. Από τα χαρακτηριστικά της ταινίας είναι το λεπτομερές σενάριο και οι Ρώσοι πρωταγωνιστές. Κομπάρσοι ήταν οι ίδιοι οι στρατιώτες. Ακόμη, γίνεται χρήση ντεκόρ για τις σκηνές του εσωτερικού του σπιτιού της οικογένειας ενώ υπάρχουν και σκηνές γυρισμένες σε διάφορους φυσικούς χώρους όπως καράβια, στρατόπεδα και πεδία μαχών.

Το τρίπτυχο πατρίδα-θρησκεία-οικογένεια προβάλλεται στην ταινία ενώ τονίζεται η συμβολή στην εθνική προσπάθεια της αστικής τάξης, η οποία εύρωστη οικονομικά και μορφωμένη στέκεται πρωτοπόρα και την ακολουθεί ο λαός λόγω της χαμηλής οικονομικής και μορφωτικής του στάθμης.

Πηγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Φώτος Λαμπρινός, «Κινηματογραφικές απαρχές. Τα πρώτα βήματα του Ελληνικού κινηματογράφου», Ιστορία του Νέου Ελληνισμού 1770-2000, τομ.6 Η Εθνική ολοκλήρωση (1909-1922), Από το κίνημα στο Γουδί ως τη Μικρασιατική Καταστροφή, εκδ.Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα, 2003, σελ.223

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]