Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας Ε.Κ.Π.Α.

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας Ε.Κ.Π.Α.
Ίδρυση1982
ΠρόεδροςΣεβασμιότατος Μητροπολίτης Κρήνης Κύριλλος (Κατερέλος)
ΤοποθεσίαΑθήνα, Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, Αθήνα, Ελλάδα
Ιστότοποςwww.soctheol.uoa.gr
Θεολογική Σχολή Αθηνών

Το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας Ε.Κ.Π.Α. είναι ένα από τα δύο τμήματα της Θεολογικής Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και βρίσκεται στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου του ομώνυμου δήμου[1] Αττικής. Σήμερα ο σκοπός λειτουργίας του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας είναι η κατάρτιση των φοιτητών ως θεολογικούς επιστήμονες και ερευνητές[2], αν και ένας απόφοιτος του τμήματος μπορεί να εργαστεί, π.χ. σε δημοσιογραφία πολιτιστικών θεμάτων, στο τομέα διαχείρισης προσωπικού του ΟΤΑ ή του δημοσίου ως διοικητικό προσωπικό, στην εκπαίδευση, αλλά και στις τάξεις της Εκκλησίας ως κληρικός (για άρρενες) ή διοικητικός υπάλληλος, μεταξύ άλλων.[3]

Το τμήμα εκτός από τον προπτυχιακό κύκλο φοίτησης, παρέχει προγράμματα μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών, όπως και πλαίσιο μεταδιδακτορικών ερευνών.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χάρτης
Η Θεολογική Σχολή

Το έτος 1974, ιδρύθηκε το Ποιμαντικό Τμήμα της Θεολογικής Σχολής το οποίο ένας χρόνο αργότερα αντικαταστάθηκε με το Τμήμα Ιερατικής Επιμορφώσεως με διετή χρόνο σπουδών. Δύο έτη αργότερα (1977), το εν λόγω τμήμα καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε με το Ποιμαντικό Τμήμα το οποίο παρείχε τετραετή χρόνο σπουδών, με σκοπό την ακαδημαϊκή κατάρτιση κληρικών και λαϊκών, ικανών να στελεχώσουν τον τομέα της εκκλησιαστικής διακονίας. Το 1982 στην Θεολογική Σχολή Αθηνών δημιουργήθηκαν δύο τομείς τμημάτων, της Θεολογίας και της Ποιμαντικής. Το 1994 το Τμήμα Ποιμαντικής, μετονομάστηκε σε Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας, χωρίς να αλλάξει το γνωστικό της αντικείμενο Μέχρι πριν το έτος 2018 ονομαζόταν Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και στην συνέχεια (από το εκπαιδευτικό έτος 2018-2019), μετονομάστηκε σε Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας (ΦΕΚ Β' 3664/28.8.2018)[4],. Αυτή η αλλαγή πραγματοποιήθηκε με αφορμή το γεγονός ό,τι στον Ελλαδικό χώρο υπάρχουν κοινωνίες που απαρτίζονται από άτομα με διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις, πολιτιστικό και πολιτισμικό υπόβαθρο.[2]

Η βόρεια είσοδος

Τομείς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι τρεις τομείς του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας είναι:

  • Τομέας Κανονικού Δικαίου και Βυζαντινής Θεολογίας από τον 9ο αιώνα - Βιβλικών Σπουδών και Πολιτιστικού βίου της Μεσογείου
  • Τομέας Χριστιανικής Λατρείας, Αγωγής και Διαποιμάνσεως
  • Τομέας Θρησκειολογίας, Φιλοσοφίας και Κοινωνιολογίας [2]

Εργαστήρια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας λειτουργούν πέντε (5) εργαστήρια τα οποία χρησιμοποιούνται για ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς καλύπτοντας τις ανάγκες της ακαδημαϊκής κοινότητας.[5]

  • Εργαστήριο Ψηφιακής Έρευνας Και Σπουδής Χειρόγραφων, με αντικείμενο την θεολογική και θρησκειολογική έρευνα χειρόγραφων πηγών.
  • Εργαστήριο Κανονικού Δικαίου, με αντικείμενο το Κανονικό Δίκαιο τον κανονισμό λειτουργίας του.
  • Εργαστήριο Παιδαγωγικής Έρευνας Και Εφαρμογών, Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας Και Παραγωγής Εκπαιδευτικού Υλικού Της Θρησκευτικής Αγωγής, που αφορά στην εξυπηρέτηση των εκπαιδευτικών και ερευνητικών αναγκών της ακαδημαϊκής κοινότητας στον τομέα της Θρησκευτικής Αγωγής.
  • Εργαστήριο Ηθικής και Βιοηθικής Θρησκειών,  που αφορά που αφορά σ την εξυπηρέτηση των εκπαιδευτικών  και ερευνητικών αναγκών της ακαδημαϊκής κοινότητας στον τομέα της Ηθικής και Βιοηθικής Θρησκειών.
  • Εργαστήριο Θρησκειολογίας, που αφορά στην εξυπηρέτηση των εκπαιδευτικών  και ερευνητικών αναγκών της ακαδημαϊκής κοινότητας στον τομέα της Θρησκειολογίας.

Πρακτική Άσκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο προπτυχιακό επίπεδο της φοίτησης στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας, εντάσσεται προαιρετικά πρακτική άσκηση, διάρκειας δύο μηνών πλήρους απασχόλησης. Η επιλογή των φοιτητών γίνεται από τριμελή επιτροπή, η απόφαση της οποίας δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του τμήματος. [6]

Ψηφιακό υλικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο τμήμα παρέχονται σε ψηφιακή μορφή εκπαιδευτικό υλικό το οποίο αφορά κυρίως στο πρόγραμμα σπουδών εκάστου ακαδημαϊκού έτους. εκδόσεις πρακτικών συνεδρίων και ημερίδων, όπως επίσης και πολυμεσικές παραγωγές.[7]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Δήμος Ζωγράφου». 
  2. 2,0 2,1 2,2 «ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ακαδημαϊκού έτους 2019-2020 Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας του Ε.Κ.Π.Α.». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Δεκεμβρίου 2020. 
  3. «ΕΚΠΑ: Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας - Προβολή νέων». web.archive.org. 5 Δεκεμβρίου 2020. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Δεκεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2022. 
  4. «ΕΘΝΙΚΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Μαρτίου 2018. 
  5. «Εργαστήρια». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Οκτωβρίου 2020. 
  6. «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ Ε.Κ.Π.Α.». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Δεκεμβρίου 2020. 
  7. «ΕΚΠΑ: Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας - Εκδόσεις και πολυμεσικές Παραγωγές». www.soctheol.uoa.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Οκτωβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2020. 

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θεολογική Σχολή Αθηνών

Θεολογική Σχολή ΑΠΘ

Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]