Τηλεπικοινωνιακός πύργος του Μονζουίκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 41°21′51″N 2°09′02″E / 41.36417°N 2.15056°E / 41.36417; 2.15056

Τηλεπικοινωνιακός πύργος του Μονζουίκ
Torre de Comunicaciones de Montjuïc
Ο τηλεπικοινωνιακός πύργος του Μονζουίκ
Χάρτης
Είδοςπύργος τηλεόρασης
Αρχιτεκτονικήνεοφουτουρισμός
Γεωγραφικές συντεταγμένες41°21′51″N 2°9′2″E
Διοικητική υπαγωγήSants-Montjuïc[1]
ΧώραΙσπανία[2]
Έναρξη κατασκευής1989
ΑρχιτέκτοναςΣαντιάγο Καλατράβα
ΠροστασίαCultural Asset part of the cultural heritage of Catalonia[3]
Commons page Πολυμέσα

Ο Τηλεπικοινωνιακός πύργος του Μονζουίκ είναι το έργο του μηχανικού και αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα, χτίστηκε μεταξύ 1989 και 1992, και βρίσκεται στο Ολυμπιακό δαχτυλίδι (Anella Olímpica) της Βαρκελώνης (Καταλονία) που κατασκευάστηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992.

Αυτός ο πύργος χάλυβα, ύψους 136 μέτρων, διαθέτει ένα πρωτοποριακό σχεδιασμό σε σχέση με τους περισσότερους πύργους τηλεπικοινωνιών, θυμίζοντας τη σιλουέτα ενός αθλητή που μεταφέρει την Ολυμπιακή φλόγα. Το πάνω μέρος του, μοιάζει με ένα βέλος μαζί με ένα τόξο. Στη βάση υπάρχει μια πηγή, όπου έχουν προσαρμοστεί στοιχεία της θάλασσας ώστε να έχει τη μορφή κυμάτων. Ο πύργος είναι λευκός και αποτελείται από πλάκες μετάλλου. Παράλληλα η βάση είναι επικαλυμμένη με trencadís (είδος μωσαϊκού) μια σαφής αναφορά στα χαρακτηριστικά του Γκαουντί.

Φορέας υλοποίησης της κατασκευής του πύργου ήταν η ισπανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Telefonica, γι' αυτό και ο πύργος ονομάζεται επίσης και "Torre Telefónica". Στους τουρίστες είναι γνωστός ως "Πύργος του Μονζουίκ", ενώ οι κάτοικοι της Βαρκελώνης τον ονομάζουν απλά, "Πύργο Καλατράβα". Ο προσανατολισμός του πύργου χρησιμεύει στην πράξη και ως ένα ηλιακό ρολόι, με τη σκιά της κεντρικής βελόνας να πέφτει στην πλατεία της Ευρώπης.

Όπως για πολλά από τα κτίρια που κατασκευάστηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992, έτσι και για τον πύργο, ο χρόνος κατασκευής του ήταν πολύ σύντομος. Εφαρμόστηκε ένα ευέλικτο σκυρόδεμα, όπως αυτό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή των καπνοδόχων σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, αλλά και γιατί βοηθούσε στο χρωματισμό. Η χρήση του συγκεκριμένου σκυροδέματος που εφαρμόστηκε, ήταν αναγκαία προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος κατασκευής. Ο πύργος ολοκληρώθηκε το φθινόπωρο του 1991.

Ομοίωμα του πύργου δίνεται από το 2006 ως τρόπαιο, στο νικητή του Grand Prix της Φόρμουλα 1 στη Βαρκελώνη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φωτογραφικό υλικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]