Τζώρτζ Νέβιλ, 1ος δούκας του Μπέντφορντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζώρτζ Νέβιλ, 1ος δούκας του Μπέντφορντ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
George Neville (Αγγλικά)
Γέννηση1457[1]
Θάνατος4  Μαΐου 1483
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο της Αγγλίας
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΤζων Νέβιλ, 1ος μαρκήσιος του Μόνταγκιου και Isabel Ingaldesthorpe[2]
Οικογένειαοίκος του Νέβιλ

Ο Τζώρτζ Νέβιλ, 1ος δούκας του Μπέντφορντ (14614 Μαΐου 1483), Άγγλος ευγενής από την Οικογένεια Νέβιλ, ήταν γιος του Τζων Νέβιλ, 1ου μαρκησίου του Μόνταγκιου και της Ισαβέλλας Ινγκάλντσθορπ, ανιψιός του Ριχάρδου Νέβιλ, 16ου κόμη του Γουόρικ. Η μητέρα του Τζώρτζ ήταν κόρη του Εδμόνδου Ινγκάλντσθορπ και της Ιωάννας Τίπτοφτ, ο ίδιος ήταν κληρονόμος μιας τεράστιας περιουσίας τόσο από τον πατέρα του όσο και από την μητέρα του. Ο Τζώρτζ πέρα από την κληρονομιά των γονέων του ήταν και κληρονόμος του θείου του Ριχάρδου Νέβιλ, κόμη του Γουόρικ επειδή ο ίδιος είχε μόνο κόρες και σύμφωνα με τα Αγγλικά έθιμα δεν μπορούσαν να κληρονομήσουν τον πατέρα τους αν υπήρχαν γιοι στην ευρύτερη οικογένεια. Ο Τζώρτζ Νέβιλ κληρονόμησε επιπλέον και το ένα τρίτο της περιουσίας των Τίπτοφτ που κατείχε ο άτεκνος μεγάλος θείος του κόμης του Γούστερ. Η τεράστια κληρονομιά θα του έφερνε εισοδήματα περίπου 4.500 λίρες τον χρόνο κάτι που για την εποχή θα μπορούσε να συγκριθεί μόνο με την περιουσία του δούκα του Κλάρενς.

Δούκας του Μπέντφορντ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τζώρτζ Νέβιλ πήρε τον τίτλο του δούκα του Μπέντφορντ χάρη στον αρραβώνα του με την Ελισάβετ της Υόρκης (1470). Ο τίτλος είχε κατασχεθεί από το στέμμα μετά τον θάνατο του Ιωάννη του Λάνκαστερ, 1ου δούκα του Μπέντφορντ στις 14 Σεπτεμβρίου 1435.[3] Ο θείος του ωστόσο εξεγέρθηκε απέναντι στον Εδουάρδο Δ΄ της Αγγλίας τον οποίο υπηρετούσε μέχρι τότε, την επόμενη χρονιά ο πατέρας του και ο Γουόρικ σκοτώθηκαν σε μάχη εναντίον του βασιλιά. Ένα κοινοβουλευτικό διάταγμα (1475) του στέρησε την κληρονομιά του, το κοινοβούλιο αποφάσισε να την δώσει στην Άννα Νέβιλ που είχε παντρευτεί τον Ριχάρδο του Γκλόστερ μικρότερο αδελφό του Εδουάρδου Δ΄.[4] Το ενδιαφέρον του Τζώρτζ στράφηκε στην κληρονομιά του μητρικού του παππού Εδμόνδου Ινγκάλντσθορπ και της μητρικής του γιαγιάς Ιωάννας Τίπτοφτ που ήταν αδελφή και διάδοχος του Τζων Τίπτοφτ, 1ου κόμη του Γούστερ.[5] Λίγο μετά την ενηλικίωση του (1478) αρνήθηκε τον τίτλο με τον ισχυρισμό ότι δεν είχε χρήματα να κρατήσει τον τίτλο του δούκα.[6] Ο τίτλος δόθηκε στον νεογέννητο Γεώργιο Πλανταγενέτη, 3ο γιο του Εδουάρδου Δ΄ που πέθανε την επόμενη χρονιά.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Ανακτήθηκε στις 26  Νοεμβρίου 2018.
  2. 2,0 2,1 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.
  3. Castelli, Jorge H. "PLANTAGENET (1º D. Bedford)"
  4. Ross 30
  5. Ross 30 footnote
  6. Ross 30

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Hicks, Michael (1986). "What Might Have Been: George Neville, Duke of Bedford, 1465–83: His Identity and Significance". The Ricardian. 96. reprinted in his book Richard III and his Rivals.
  • Ross, Charles (1981). Richard III. Methuen.