Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τζων Γουόκερ (δρομέας)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζων Γουόκερ
Ο Γουόκερ το 1975
Προσωπικές Πληροφορίες
Γέννηση12 Ιανουαρίου 1982
Όκλαντ, Νέα Ζηλανδία
Ύψος1,83 μ.
Βάρος74 κιλά
Άθλημα
ΧώραΝέα Ζηλανδία Νέα Ζηλανδία
ΆθλημαΣτίβος
ΑγώνισμαΔρόμοι 800 έως 5.000 μ.

Ο σερ Τζων Τζωρτζ Γουόκερ (αγγλ. John George Walker, γενν. 12 Ιανουαρίου 1952) είναι Νεοζηλανδός αθλητής του στίβου και συγκεκριμένα δρομέας ημιαντοχής, ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης στον δρόμο 1.500 μέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ το 1976. Επίσης υπήρξε ο πρώτος άνθρωπος που καταγεγραμμένα έτρεξε το 1 μίλι σε χρόνο μικρότερο των 3:50. Μετά την αθλητική σταδιοδρομία του, ο Γουόκερ δραστηριοποιήθηκε στην τοπική αυτοδιοίκηση, ως δημοτικός σύμβουλος του δήμου του Όκλαντ.

Ο Γουόκερ γεννήθηκε στο προάστιο Παπακούρα του νότιου Όκλαντ και έγινε γνωστός για πρώτη φορά το 1974, όταν τερμάτισε δεύτερος στον αγώνα των 1.500 μέτρων στους Αγώνες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, που έγιναν στην πατρίδα του (στο Κράιστσερτς): Σε έναν από τους ταχύτερους αγώνες 1.500 μ. στην ιστoρία, ο Γουόκερ και ο πρώτος, ο Τανζανός Φιλμπέρ Μπαγί, κατέρριψαν αμφότεροι το έως τότε παγκόσμιο ρεκόρ, ενώ άλλοι δρομείς στην κούρσα σημείωσαν τον 4ο, τον 5ο και τον 7ο καλύτερο χρόνο όλων των εποχών. Ο Γουόκερ είχε πάρει τότε και το χάλκινο μετάλλιο στα 800 μέτρα με χρόνο 1:44,92, που παρέμεινε για πάντα το ατομικό ρεκόρ του στην απόσταση αυτή.

Σε ολόκληρη τη σταδιοδρομία του ο Γουόκερ είχε ως προπονητή του τον Αρτς Τζέλυ (Arch Jelley), έναν διευθυντή σχολείου που προπόνησε τους κορυφαίους Νεοζηλανδούς δρομείς.

Τα παγκόσμια ρεκόρ

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γουόκερ κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στο (εμβληματικό για τους Αγγλοσάξονες) αγώνισμα του 1 μιλίου με χρόνο 3:49,4 στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, στις 12 Αυγούστου 1975, με το προηγούμενο ρεκόρ (3:51,0) να έχει επιτευχθεί νωρίτερα το ίδιο έτος από τον Φιλμπέρ Μπαγί. Ως αποτέλεσμα, το αμερικανικό περιοδικό Track and Field News τον ονόμασε «Αθλητή της χρονιάς», ενώ την πρωτοχρονιά του 1976 παρασημοφορήθηκε με O.B.E. για «υπηρεσίες προς τον αθλητισμό»[1], μεγαλύτερες δηλαδή τιμές από όσες όταν αργότερα κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το παγκόσμιο αυτό ρεκόρ πάντως κράτησε σχεδόν μια τετραετία, έως τις 17 Ιουλίου 1979, όταν το κατέρριψε ο γνωστός Βρετανός Σεμπάστιαν Κόου.

Το επόμενο έτος ο Γουόκερ κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στο μη ολυμπιακό αγώνισμα των 2.000 μέτρων με 4:51,4, μια βελτίωση 5 δευτερολέπτων έναντι του προηγούμενου δεκάχρονου ρεκόρ του Γάλλου Μισέλ Ζαζί. Ο Γουόκερ θεωρούσε αυτή την καλύτερη κούρσα της ζωής του. Το ρεκόρ του καταρρίφθηκε 5 χρόνια αργότερα από τον Βρετανό Στηβ Κραμ, αλλά μόλις κατά ένα εκατοστό του δευτερολέπτου.[2] Το 1979 ο Γουόκερ κατέρριψε το ρεκόρ των 1.500 μέτρων κλειστού στίβου με επίδοση 3:37,4.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αν και συμμετείχε και στο αγώνισμα των 800 μέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ το 1976, όπου δεν κατόρθωσε να προκριθεί καν στον ημιτελικό, ο Γουόκερ ήταν το «φαβορί» στα 1.500 μέτρα εξαιτίας του μποϊκοτάζ των αφρικανικών χωρών στους αγώνες, που στέρησε από το συγκεκριμένο αγώνισμα αρκετούς διεκδικητές μεταλλίων, και κυρίως του Φιλμπέρ Μπαγί. Ο τελικός ξεκίνησε με αργό ρυθμό, που διατηρήθηκε σε όλο το πρώτο μισό της κούρσας και διεφάνηκε ότι όλα θα κρίνονταν σε ένα γρήγορο τελείωμα. Προκειμένου να νικήσει τους αθλητές που ήταν ταχύτεροι στα σπριντ, ο Γουόκερ ξεκίνησε την τελική του επιτάχυνση 300 μ. πριν από τον τερματισμό. Μόλις 20 μέτρα πριν τη γραμμή του τερματισμού οι δυνάμεις του τον εγκατέλειψαν απότομα, αλλά πρόλαβε να τερματίσει πρώτος, με επίδοση 3:39,17 και διαφορά από τον δεύτερο (τον Βέλγο Ιβό Βαν Ντάμε) μόλις 0,10 δευτερόλεπτο και από τον τρίτο (τον Δυτικογερμανό Πάουλ-Χάιντς Βέλμαν) 0,16 δευτερόλεπτο.[3]

  1. London Gazette, τεύχ. 46778
  2. «UK National Records and Best Performances». Gbrathletics.com. Ανακτήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2016. 
  3. «John Walker». New Zealand Olympic Committee. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Οκτωβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουνίου 2009. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολυμέσα σχετικά με το θέμα John Walker (runner) στο Wikimedia Commons