Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τζουλιάνο Μπουτζαρντίνι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζουλιάνο Μπουτζαρντίνι
Γέννηση29  Ιανουαρίου 1475[1][2]
Φλωρεντία
Θάνατος17  Φεβρουαρίου 1554 και 17  Φεβρουαρίου 1555
Φλωρεντία
Χώρα πολιτογράφησηςΔημοκρατία της Φλωρεντίας (1475–1532)
Δουκάτο της Φλωρεντίας (1532–1554)
Ιδιότηταζωγράφος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Τζουλιάνο Μπουτζαρντίνι (Giuliano di Piero di Simone Bugiardini, 29 Ιανουαρίου 1475 - 17 Φεβρουαρίου 1555) ήταν Ιταλός αναγεννησιακός ζωγράφος. Γεννήθηκε και δραστηριοποιήθηκε κυρίως στη Φλωρεντία . Ήταν ζωγράφος κυρίως θρησκευτικών θεμάτων, αλλά δημιούργησε, επίσης, αρκετά πορτρέτα και μερικά έργα με μυθολογικά θέματα.

Βιογραφία και έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παναγία και Βρέφος με τους Αγίους Μαρία Μαγδαληνή και Ιωάννη τον Βαπτιστή, περίπου το 1523. Νέα Υόρκη, Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης.

Ο Τζόρτζο Βαζάρι, στο Lives of the Artists, αφιέρωσε βιογραφία στον Μπουτζαρντίνι, στην οποία ισχυρίστηκε ότι ο καλλιτέχνης ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του υπό τον γλύπτη Μπερτόλντο στον διάσημο κήπο γλυπτικής του Λαυρεντίου του Μεγαλοπρεπούς κοντά στη μονή του Αγίου Μάρκου. Ήταν μάλλον εκεί που ο Μπουτζαρντίνι συνάντησε τον νεαρό Μιχαήλ Άγγελο, με τον οποίο θα παρέμεναν φίλοι καθ' όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του. [3] Στις αρχές της δεκαετίας του 1490, και οι δύο καλλιτέχνες συμμετείχαν στο εργαστήριο του Ντομένικο Γκιρλαντάιο, όπου εκπαιδεύτηκαν στην τέχνη της ζωγραφικής. Ο Μπουτζαρντίνι έγινε ανεξάρτητος καλλιτέχνης το 1503, έτος κατά την οποία συμμετείχε στη σύμπραξη των ζωγράφων της Φλωρεντίας στην Ακαδημία του Αγίου Λουκά και δημιούργησε επιχειρηματική συνεργασία με τον Μαριόττο Αλμπερτινέλλι. [4] Η συνεργασία διαλύθηκε το 1509, όταν ο Αλμπερτινέλλι ξανάρχισε συνεργασία με τον προηγούμενο συνεργάτη του, Φρα Μπαρτολομέο. Ο Μπουτζαρντίνι παρέμεινε κοντά και με τους δύο καλλιτέχνες και μάλιστα ολοκλήρωσε αρκετά έργα που δεν είχαν ακόμη ολοκληρωθεί, όπως η Απαγωγή της Δείνας (Βιέννη, Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης).

Το 1508, οι Μπουτζαρντίνι, Άνιολο ντι Ντομένικο ντελ Ματσιέρε, (Agnolo di Domenico del Mazziere), Φραντσέσκο Γκρανάτσι (Francesco Granacci) και άλλοι καλλιτέχνες κλήθηκαν στη Ρώμη για να βοηθήσουν τον Μιχαήλ Άγγελο με το ανώτατο τμήμα της οροφής της Καπέλα Σιστίνα, αλλά οι υπηρεσίες τους απορρίφθηκαν γρήγορα και η ομάδα στάλθηκε πίσω στη Φλωρεντία. Η φιλία του Μπουτζαρντίνι με τον Μιχαήλ Άγγελο ήταν, ωστόσο, διαρκής. Σύμφωνα με τον Βαζάρι, ο Μιχαήλ Άγγελος σχεδίασε τις περισσότερες μορφές στο μεγάλο Μαρτύριο της Αγίας Αικατερίνης του Μπουτζαρντίνι (1530-40) στο παρεκκλήσι Rucellai στη Σάντα Μαρία Νοβέλλα της Φλωρεντίας. Ο Μπουτζαρντίνι ζωγράφισε επίσης το πορτρέτο του Μιχαήλ Αγγέλου (Φλωρεντία, Casa Buonarroti ).

Ο Μπουτζαρντίνι δραστηριοποιήθηκε στην Μπολόνια το δεύτερο μισό του 1520. Εκεί ζωγράφισε ένα τέμπλο του Μυστικιστικού Γάμου της Αγίας Αικατερίνης για το παρεκκλήσι της οικογένειας Albergati στον Άγιο Φραγκίσκο (σήμερα στην Πινακοθήκη της Μπολόνια). Η λεγόμενη Madonna of the Palms για το παρεκκλήσιο της Santa Maria di Galliera (σήμερα στο Μουσείο Τέχνης Allentown ), μια Γέννηση και Άγιοι για τον ναό του San Salvatore (σήμερα στο Βερολίνο, Πινακοθήκη της πόλης) και μια σειρά από άλλα έργα που βρίσκονται τώρα στην Πινακοθήκη της Μπολόνια. [5] Τα περισσότερα από αυτά τα έργα είναι υπογεγραμμένα. Το 1530 ο Μπουτζαρντίνι επέστρεψε στη Φλωρεντία. Η δραστηριότητά του φαίνεται να μειώνεται τις επόμενες δεκαετίες και το 1555 απεβίωσε στη γενέτειρά του Φλωρεντία.

Ο Μπουτζαρντίνι είχει από καιρό επικριθεί ως μέτριο ταλέντο ανίκανο να κατανοήσει τις φορμαλιστικές αρχές των Μιχαήλ Αγγέλου, Ραφαήλ, Λεονάρντο ντα Βίντσι και Φρα Μπαρτολομέο, όλοι με σημαντικές επιρροές στο έργο του. [3] Ο ίδιος ο Μιχαήλ Άγγελος έγραψε ότι ο Μπουτζαρντίνι ήταν "καλός άνθρωπος αλλά απλός άνθρωπος", και ο Βαζάρι ισχυρίστηκε ότι ο Μιχαήλ Άγγελος ήταν ζηλότυπος απέναντι στον Μπουτζαρντίνι, καθώς ήταν ευχαριστημένος με τη μικρή του ικανότητα, σε αντίθεση με τον Μιχαήλ Άγγελο, που δεν ήταν ποτέ ικανοποιημένος με τα έργα του. [6] Άλλοι μελετητές επαίνεσαν το χρώμα και το φως του Μπουτζαρντίνι και την έντονη απλότητα σε πολλά από τα έργα του. Η Παναγία και το Βρέφος με τους Αγίους Μαρία Μαγδαληνή και Ιωάννη τον Βαπτιστή (περίπου το 1523) στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, που θεωρείται ευρέως ως μια από τις πιο επιτυχημένες δημιουργίες του Μπουτζαρντίνι , είναι τόσο εκλεπτυσμένη που θεωρήθηκε κάποτε έργο του Φρα Μπάρτολομέο. [7]

Τα περισσότερα από τα σχέδια που είχαν αποδοθεί στον Μπουτζαρντίνι έχουν αποδοθεί σήμερα σε άλλους καλλιτέχνες.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περαιτέρω ανάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Freedberg, Sydney J. (1993). Pelican History of Art, επιμ. Painting in Italy, 1500-1600. Penguin Books Ltd. σελ. 238. 
 • Land, Norman. "Η σκιά του Michelangelo: Giuliano Bugiardini," Explorations in Renaissance Culture vol. 31, αρ. 1 (Καλοκαίρι 2005): σ. 1–18.
 • Pagnotta, Laura. Giuliano Bugiardini. Τορίνο: Umberto Allemandi, 1987.
 • Wilk [Blake McHam], Sarah. "Bugiardini's Holy Family with the Young St. John the Baptist," Perceptions 2 (1982): pp. 7-16.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. (Ολλανδικά) RKDartists. rkd.nl/explore/artists/13883. Ανακτήθηκε στις 23  Αυγούστου 2017.
 2. (Γερμανικά) Εγκυκλοπαίδεια Μπρόκχαους. bugiardini-giuliano-di-pietro-di-simone.
 3. 3,0 3,1 Federico Zeri and Elizabeth E Gardner, Italian Paintings: Florentine School, a collection catalog, Metropolitan Museum of Art Publications, 1971, pages 189-191
 4. Giuliano Bugiardini at the Uffizi website
 5. Pagnotta, Laura (1987). Giuliano Bugiardini. Turin: Allemandi. 
 6. Fahy, Everett (1988). «Review of Laura Pagnotta's Bugiardini monograph». The Burlington Magazine 130: 704–705. https://archive.org/details/sim_burlington-magazine_1988-09_130_1026/page/704. 
 7. «Giuliano di Piero di Simone Bugiardini - Madonna and Child Enthroned». 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]