Τζον Πάντζιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζον Πάντζιο
Τζον Πάντζιο Τόκσον
Γενικές πληροφορίες
ΓέννησηΤζον Πάντζιο
1838
Αφρική
Θάνατος27 Ιουλίου 1887
ΨευδώνυμοΤάκσον, Τόκσον ή Τόχον
ή Πάντζιο
Χώρα πολιτογράφησηςΣουηδία
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΕπίσημος καθαριστής της πίπας του βασιλιά
Γνωστός γιαΒασιλικός Υπηρέτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΜατίλντα Σαρλόττα Άντρεσον
Commons page Σχετικά πολυμέσα


Ο Τζον Πάντζιο Τάκσον, Τόκσον ή Τόχον (η σωστή προφορά του επιθέτου του, δεν έχει εξακριβωθεί ) (1838 - 1887), ήταν ο αγαπημένος Αφρικανός ευνοούμενος υπηρέτης του βασιλιά Καρόλου ΙΕ’ της Σουηδίας, ο οποίος μάλιστα τον μετονομάσε σε Πάντζιο (όνομα που θεώρησε πιο εξωτικό και άρα πιο κατάλληλο γι' αυτόν)

Γεννήθηκε στην Αφρική, ενώ είναι άγνωστο πώς έφτασε στη Σουηδία. Ωστόσο, το 1857, βρισκόταν στο Φριστάντ, στην υπηρεσία ενός αξιωματικού του Συντάγματος του Έλσμποργκ. Το 1858 ο πρίγκιπας Αύγουστος, Δούκας της Νταλάρνας, τον πήρε στην υπηρεσία του, και το 1860 τον διέθεσε στο Σουηδό βασιλιά, Κάρολο ΙΕ’ .

Του δόθηκε ο τίτλος του «Επίσημου Καθαριστή της Πίπας του Βασιλιά» και του «Δεύτερου Υπηρέτη». Ο Πάντζιο μαζί με τον αρμένιο Οχάν Ντεμιτζιάν ήταν οι δυο ευνοούμενοι υπηρέτες του βασιλιά, αν και η συνύπαρξη των δυο αντρών στο παλάτι ήταν εκρηκτική και σκανδαλώδης. Το 1866, ο Πάντζιο απολύθηκε λόγω επίσημης καταγγελίας που ανέφερε ότι είχε κλέψει πούρα του βασιλιά. Ωστόσο υπήρχε επίσης και μια άλλη ανεπίσημη κατηγορία από τις κυρίες επί των τιμών, οι οποίες υποστήριζαν ότι τις είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά. Πάρα τις κατηγορίες όμως και τα παράπονα, εκείνος τελικά παρέμεινε στο παλάτι, πάντα ορατά τοποθετημένος πίσω από την θέση του βασιλιά στα δείπνα.
Το 1869 παντρεύτηκε την Ματίλντα Σαρλόττα Άντρεσον, με την οποία απέκτησε τουλάχιστον δυο παιδιά. Επίσης, είχε άλλα δυο παιδιά, δίδυμα, που γεννήθηκαν το 1858 από την Κάτζσα Λίζα Άντερσντοτερ

Μετά το θάνατο του Κάρολου ΙΕ’ το 1872, εργάστηκε σε λουτρό. Άρχισε επίσης να εργάζεται ως μάγος , καθώς και σε άλλες διαφορετικές δουλειές μετά την καριέρα του ως βασιλικός υπηρέτης. Πέθανε στις 27 Ιουλίου 1887, από εγκεφαλικό επεισόδιο.[1]

Ο Πάντζιο έγινε το θέμα ενός μυθιστορήματος του συγγραφέα Σβέν-Όλοφ-Ροθ, με τίτλος: «Karl XV: s piprensare». (Ο καθαριστής της πίπας του βασιλιά Καρόλου ΙΕ’).

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Bergman, Arvid 2018. Född slav-Död fri? Αρχειοθετήθηκε 2019-05-31 στο Wayback Machine. Pages 78-79.
  • Lars Elgklou (1978). Bernadotte. Historien - eller historier - om en familj.. Stockholm: Askild & Kärnekull Förlag AB. Sid. 88-90. (ISBN 91-7008-882-9)