Πούρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Πούρο με ημι-αεροστεγή θήκη και κόπτη τύπου διπλής γκιλοτίνας
Ταξινόμηση των πούρων ανάλογα με το χρώμα του φύλλου τυλίγματος

To πούρο είναι τυλιγμένη δέσμη αποξηραμένων και ζυμωμένων φύλλων καπνού που φτιάχνονται για να καπνίζονται. Τα πούρα παράγονται σε διάφορα μεγέθη και σχήματα. Από τον 20ο αιώνα, σχεδόν όλα τα πούρα αποτελούνται από τρία ξεχωριστά συστατικά: τη γέμιση, το συνδετικό φύλλο που συγκρατεί τη γέμιση μαζί και ένα φύλλο περιτυλίγματος, το οποίο είναι συχνά το φύλλο υψηλής ποιότητας.[1] Συχνά υπάρχει μια ταινία τυπωμένη με το λογότυπο του κατασκευαστή πούρων. Τα σύγχρονα πούρα έχουν συχνά δύο ταινίες, ειδικά τα κουβανέζικα πούρα, όπου εμφανίζονται περιορισμένες εκδόσεις (Edición Limitada) που αναφέρουν το έτος παραγωγής.

Ο καπνός των πούρων καλλιεργείται σε σημαντικές ποσότητες κυρίως στην Κεντρική Αμερική και στα νησιά της Καραϊβικής, όπως η Κούβα, η Δομινικανή Δημοκρατία, η Αϊτή, η Ονδούρα, το Μεξικό, ο Ισημερινός, η Νικαράγουα, η Γουατεμάλα, η Κόστα Ρίκα, ο Παναμάς και το Πουέρτο Ρίκο. Παράγεται επίσης στις ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, στη Βραζιλία και στις μεσογειακές χώρες της Ιταλίας και της Ισπανίας (στις Καναρίες Νήσους), και στην Ινδονησία και τις Φιλιππίνες της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Το τακτικό κάπνισμα πούρων σχετίζεται με κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Anwer Bati, The Cigar Companion: The Connoisseur's Guide. Third Edition. Philadelphia, PA: Running Press, 1997; p. 27.
  2. Van Lancker, JL (December 1977). «Smoking and disease». NIDA Research Monograph (17): 230–88. PMID 417256. https://archives.drugabuse.gov/sites/default/files/monograph17.pdf#page=243.