Τζοβάνι ντα Βερρατσάνο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζοβάνι ντα Βερρατσάνο
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Giovanni da Verrazzano (Ιταλικά)
Γέννηση1485
Γκρέβε, Ιταλία
Θάνατος1528 (43 ετών)
Γκρέιτ Αμπάκο, Μπαχάμες
Αιτία θανάτουΔολοφονία από ιθαγενείς
ΕθνικότηταΙταλός
ΨευδώνυμοJanus Verrazanus
Jehan de Verrazane
Χώρα πολιτογράφησηςΔημοκρατία της Φλωρεντίας
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΙταλικά[1][2]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταεξερευνητής
Γνωστός γιατις εξερευνήσεις στη Βόρεια Αμερική
Οικογένεια
ΑδέλφιαGirolamo da Verrazzano
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Τζοβάνι ντα Βερρατσάνο, (Giovanni da Verrazzano, 1485 - 1528) ήταν Ιταλός εξερευνητής[3][4] της Βόρειας Αμερικής, στην υπηρεσία του βασιλιά Φραγκίσκου Α' της Γαλλίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στη Βαλ ντι Γκρέβε, κοντά στη Φλωρεντία, αν και σε νεότερες έρευνες ιστορικών φέρεται ίσως να γεννήθηκε στη Λυών (Γαλλία) υπό το πλήρες όνομα Πιέρο Αντρέα ντι Βερνάντο ντα Βερρατσάνο. Αρχικά εργάσθηκε ως πλοηγός στη Διέππη όπου είχε εγκατασταθεί (1506) και καπετάνιος σε φορτηγά πλοία που ταξίδευαν στον Ατλαντικό και τη Μεσόγειο.
Το 1522 μετά το τέλος της αποστολής του Φερδινάνδου Μαγγελάνου, που είχε ολοκληρώσει σχεδόν το γύρο της Γης, ο θαλάσσιος εμπορικός ανταγωνισμός των τότε ναυτικών κρατών ήταν σε έξαρση σε αναζήτηση νέων θαλασσίων οδών. Τότε ο Βερρατσάνο κλήθηκε από τον Βασιλέα της Γαλλίας Φραγκίσκο τον Α΄ και ανέλαβε αρχηγός αποστολής εξερεύνησης των βορείων ακτών της αμερικανικής ηπείρου προς ανεύρεση νέας θαλάσσιας οδού προς τον Ειρηνικό. Έτσι το 1524 πλέοντας δυτικά σε γεωγραφικό πλάτος 34 μοιρών φθάνει με δύο πλοία στις βορειοανατολικές ακτές της αμερικανικής ηπείρου αναγνωρίζοντας τις ακτές της Νέας Γης, τις εκβολές του ποταμού Χάντσον όπου στη συνέχεια προχωρώντας νότια του Λονγκ Άιλαντ έφθασε στην ακτή του σημερινού Νιου Τζέρσεϋ, ονομάζοντας όλη αυτή την περιοχή ξηράς "Φραγκίσκη" (Φραντζέσκα) προς τιμή του Βασιλέως της Γαλλίας. Παραμένοντας στη Φραγκίσκη και χαρτογραφώντας την ήλθε σε επαφή και με τους ιθαγενείς των περιοχών, όπου στη συνέχεια επέστρεψε στη Γαλλία, (Αύγουστος του 1524).

Τρία χρόνια αργότερα την Άνοιξη του 1527 ο Βερρατσάνο επιχειρεί δεύτερο ταξίδι με τέσσερα πλοία, αυτή τη φορά νοτιότερα, φθάνοντας στις ακτές της Βραζιλίας, χάνοντας στο μεταξύ ένα πλοίο σε θύελλα κοντά στο Πράσινο Ακρωτήρι. Στην αποστολή αυτή φόρτωσε τα τρία πλοία με τοπικά προϊόντα κυρίως ξυλεία βαφής και επέστρεψε στη Γαλλία.
Την Άνοιξη του 1528 επεχείρησε τρίτο ταξίδι, με δύο ή τρία πλοία, αυτή τη φορά στη Κεντρική Αμερική φθάνοντας στη σημερινή Φλόριντα και από εκεί κινούμενος νότια στις Μπαχάμες και τις Μικρές Αντίλλες. Το ταξίδι αυτό κατέστη τελικά και το μοιραίο όταν δέχθηκε επίθεση από ανθρωποφάγους ιθαγενείς που τον συνέλαβαν και στη συνέχεια τον σκότωσαν τρώγοντάς τον μαζί με τους συντρόφους του. Πιθανώς λόγο της μεγάλης απόστασης που βρίσκονταν τα πλοία του αγκυροβολημένα δεν κατάφεραν να προσφέρουν βοήθεια και αποτρέψουν την έκβαση αυτή.

Ο άγριος αυτός θάνατος του τολμηρού θαλασσοπόρου Βερρατσάνο συγκίνησε και συνεχίζει να συγκινεί ακόμη και σήμερα ιδιαίτερα τον ναυτικό κόσμο. Η συμβολή του στη χαρτογράφηση των ακτών που επισκέφθηκε στα ταξίδια του υπήρξε μεγάλη. Με βάση τις διάφορες πληροφορίες και σημειώσεις του Βερρατσάνο, λίγο αργότερα, ο αδελφός του Τζιρόλαμο Βερρατσάνο, εξέδωσε τον πρώτο ναυτικό χάρτη των αμερικανικών ακτών.

Ιστορικά ο Τζοβάνι ντα Βερρατσάνο θεωρείται ο πρώτος Ευρωπαίος που αντίκρισε τις εκβολές του ποταμού Χάντσον και τη νήσο Μανχάταν επί της οποίας οικοδομήθηκε αργότερα η Νέα Υόρκη. Προς τιμή του φέρουν σήμερα δύο μεγάλες γέφυρες των ΗΠΑ το όνομά του, η γέφυρα Βερρατσάνο Νάροους στη Νέα Υόρκη και η γέφυρα Βερρατσάνο στο Μέριλαντ, ενώ το ιταλικό ναυτικό έδωσε το όνομά του σε ένα πολεμικό πλοίο. Επίσης το όνομά του έφεραν κατά καιρούς πορθμεία ενώ στη πατρίδα του ανεγέρθηκε ανδριάντας του.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Larousse Britannica" τομ. 14ος, σελ. 85.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]