Τζοβάνι ντάλε Μπάντε Νέρε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Τζιοβάνι ντάλε Μπάντε Νέρε)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Τζιοβάνι ντάλε Μπάντε Νέρε
Gian Paolo Pace, detto l'Olmo - Ritratto di Giovanni dalle Bande Nere - 1545.jpg
Γέννηση  ή 
Φορλί
Θάνατος
χωρίς ετικέτα
Αιτία θανάτου Σήψη
Ιδιότητα κοντοτιέρος
Σύζυγος Maria Salviati
Τέκνα Κόζιμο Α΄ των Μεδίκων
Γονείς Τζιοβάνι των Μεδίκων ο Ποπολάρος και Αικατερίνη Σφόρτσα
Αδέλφια Bianca Riario
Commons page Πολυμέσα

Ο Τζοβάνι ντάλε Μπάντε Νέρε (Giovanni dalle Bande Nere, 6 Απριλίου 1498 - 30 Νοεμβρίου 1526) ή Τζοβάνι των Μεδίκων ήταν Ιταλός στρατηγός. Γεννήθηκε στην πόλη του Φορλί, στη βόρεια Ιταλία και ήταν γιος του Τζοβάνι των Μεδίκων του Ποπολάρου και της Κατερίνα Σφόρτσα, μιας από τις διασημότερες γυναίκες της Ιταλικής Αναγέννησης.

Από πολύ μικρή ηλικία έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον και ικανότητα στις πολεμικές τέχνες. Σε ηλικία μόλις 12 ετών έκανε τον πρώτο του φόνο και διώχθηκε 2 φορές από την πόλη της Φλωρεντίας, λόγω της ανυπάκουης συμπεριφοράς του. Νυμφεύτηκε την Μαρία Σαλβιάτι και απέκτησαν ένα γιο, τον Κόζιμο, τον μετέπειτα μέγα δούκα της Τοσκάνης.

Ο Τζοβάνι έγινε στρατιωτικός στην υπηρεσία του Πάπα Λέοντα Ι΄, που ανήκε στην οικογένεια των Μεδίκων. Πήρε το βάπτισμα του πυρός το 1516 στη νίκη του κατά του Φραντσέσκο Μαρία Α΄ ντέλλα Ρόβερε, δούκα του Ουρμπίνο. Σχημάτισε μια ομάδα ιππέων, που ειδικεύτηκε σε σκληρές τακτικές ενέδρας και νίκησε το 1520 επαναστάτες βαρόνους στο Μάρκε. Ο Πάπας Λέων Ι΄ συμμάχησε με τον αυτοκράτορα Κάρολος Ε΄ το 1521 κατά του Γάλλου βασιλιά Φραγκίσκου Α΄, προκειμένου να κερδίσει τις πόλεις του Μιλάνου, της Πάρμας και της Πλακεντίας. Το Νοέμβριο του ίδιου χρόνου, ο Τζοβάνι νίκησε τους Γάλλους στο Βάπριο ντ' Άντα. Για να δείξει την θλίψη του, λόγω του θανάτου του Πάπα Λέοντα Ι΄, το Δεκέμβριο του 1521, έβαλε μαύρες λωρίδες στα διακριτικά του και γι' αυτό πήρε το συγκεκριμένο προσωνύμιο (μπάντε νέρε=μαύρες λωρίδες).

Τον Αύγουστο του 1523 κλήθηκε ξανά στον αυτοκρατορικό στρατό και νίκησε τους Γάλλους και τους Σουηδούς στο Καπρίνο Μπεργκαμάσκο. Την ίδια χρονιά ένα άλλο μέλος της οικογένειας των Μεδίκων, ο Κλήμης Ζ΄, έγινε Πάπας, αλλά ο Τζοβάνι δεν πήρε μέρος στην μάχη της Παβία, γιατί είχε τραυματιστεί βαριά σε μονομαχία και έπρεπε να πάει για θεραπεία.

Το 1526 ξέσπασε ο πόλεμος της Συμμαχίας του Κονιάκ, με τον αρχηγό της συμμαχίας Φραντσέσκο Μαρία ντέλα Ρόβερε να εγκαταλείπει το Μιλάνο που κατακλύσθηκε από τον αυτοκρατορικό στρατό. Ο Τζοβάνι τραυματίστηκε ξανά σε μάχη κοντά στο Γκοβέρνολο και μεταφέρθηκε στη Μάντοβα, όπου και πέθανε από σηψαιμία στις 30 Νοεμβρίου 1526

Ήταν ο τελευταίος μεγάλος κοντοτιέρος, ενώ ο μεγάλος συγγραφέας και κωμικός της αναγέννησης Πιέτρο Αρετίνο ήταν στενός του φίλος.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Giovanni dalle Bande Nere της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).