Τζοβάνι Μπατίστα Τζιράλντι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Τζιοβάνι Μπατίστα Τζιράλντι)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Τζοβάνι Μπατίστα Τζιράλντι
Giambattista Giraldi Cinzio.jpg
Όνομα Τζοβάνι Μπατίστα Τζιράλντι
Γέννηση 1504
Φερράρα, Ιταλία
Θάνατος 1573 (69 ετών)
Φερράρα, Ιταλία
Επάγγελμα/
ιδιότητες
ποιητής, θεατρικός συγγραφέας και συγγραφέας
Υπηκοότητα Ιταλία

Ο Τζοβάνι Μπατίστα Τζιράλντι (Giovan Battista Giraldi Cinzio, Νοέμβριος 1504 - 30 Δεκεμβρίου 1573) ήταν Ιταλός μυθιστοριογράφος και ποιητής, γνωστός επίσης και με τα ψευδώνυμα Σύνθιος, Σύνθιο ή Σίντιο.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Φερράρα της Ιταλίας και σπούδασε στο εκεί πανεπιστήμιο. Το 1525 έλαβε έδρα καθηγητή φυσικής φιλοσοφίας, ενώ το 1537 έγινε διάδοχος του Τσέλιο Καλκανίνι (Celio Calcagnini) στην έδρα της λογοτεχνίας (belles-lettres).

Μεταξύ 1542 και 1560 διετέλεσε ιδιωτικός γραμματέας, πρώτα του Δούκα της Φερράρας Έρκολε Β' και αργότερα του Αλφόνσο Β' Έστε, επίσης Δούκα της Φερράρας.

Λόγω μιας λογοτεχνικής φιλονικίας έπεσε σε δυσμένεια και μετακόμισε στο Μοντοβί της βόρειας Ιταλίας, όπου δίδαξε λογοτεχνία μέχρι το 1568.

Στη συνέχεια, έλαβε πρόσκληση της Συγκλήτου του Μιλάνου και ανέλαβε την έδρα ρητορικής στην Παβία μέχρι το 1573, όταν, για λόγους υγείας επέστρεψε στη Φερράρα όπου και απεβίωσε.

Έργα του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκτός από το έπος με τον τίτλο Ercole (1557) σε 26 ωδές (cantos), ο Τζιράλντι έγραψε εννέα τραγωδίες. Η πιό γνωστή είχε τον τίτλο Orbecche και γράφτηκε το 1541.

Το λογοτεχνικό του έργο είναι επηρεασμένο ιδεολογικά από την Αντιμεταρρύθμιση.

Από τις πεζογραφικές εργασίες του, η σημαντικότερη είναι το «Εκατόμυθοι» (Hecatommithi ή Ecatomiti), μια συλλογή ιστοριών σε στιλ μεταξύ Βοκάκιου και Ματέο Μπαντέλο.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Giovanni Battista Giraldi της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).