Πανεπιστήμιο του Τορίνο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πανεπιστήμιο του Τορίνο
Università degli Studi di Torino
Ίδρυση1404
ΤοποθεσίαΤορίνο, Ιταλία
Ιστότοποςhttps://www.unito.it
Το μέγαρο της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου του Τορίνο

Το Πανεπιστήμιο του Τορίνο (ιταλικά: Università degli Studi di Torino, UNITO) είναι δημόσιο πανεπιστήμιο στην πόλη Τορίνο της βόρειας Ιταλίας (περιφέρεια Πεδεμόντιο). Είναι ένα από τα παλαιότερα πανεπιστήμια ολόκληρης της Ευρώπης και συνεχίζει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην επιστημονική έρευνα και εκπαίδευση. Κατατάσσεται σταθερά ανάμεσα στα πέντε κορυφαία ιταλικά πανεπιστήμια[1] και τρίτο σε ερευνητικές δραστηριότητες στη χώρα[2] από την «Εθνική Υπηρεσία Αξιολογήσεως των Πανεπιστημιακών και Ερευνητικών Συστημάτων» (ANVUR) της Ιταλίας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Πανεπιστήμιο του Τορίνο ιδρύθηκε ως studium το 1404, με πρωτοβουλία του πρίγκιπα Λουδοβίκου της Σαβοΐας. Από το 1427 έως το 1436 η έδρα του ιδρύματος είχε μεταφερθεί στο Κιέρι και στο Σαβιλιάνο. Εκατό χρόνια αργότερα, το 1536, καταργήθηκε και επανασυστήθηκε από τον δούκα Εμμανουήλ Φιλιβέρτο το 1566. Ακολούθησε το πρότυπο του Πανεπιστημίου της Μπολόνια, ωστόσο σημαντική ανάπτυξη γνώρισε μόνο μετά τις μεταρρυθμίσεις που επέφερε ο Βίκτωρ Αμεδαίος Β΄ της Σαρδηνίας, ο οποίος επίσης ίδρυσε το Collegio delle Province για σπουδαστές που δεν προέρχονταν από το Τορίνο.

Με τις μεταρρυθμίσεις του Βίκτορα Αμεδαίου Β΄, το Πανεπιστήμιο του Τορίνο κατέστη ένα νέο πρότυπο αναφοράς για πολλά άλλα πανεπιστήμια. Κατά τον 18ο αιώνα το ίδρυμα γνώρισε μια τεράστια ανάπτυξη σε αριθμό διδασκόντων και καταπιστεύματα, καθιστάμενο σημείο αναφοράς για τον ιταλικό θετικισμό.

Τον 20ό αιώνα το ίδρυμα υπήρξε ένα από τα κέντρα του ιταλικού αντιφασιστικού κινήματος. Μετά το 1960 η αύξηση του αριθμού των φοιτητών και η βελτίωση της πανεπιστημιόπολης ήταν σημαντικοί παράγοντες, αν και το Πανεπιστήμιο του Τορίνο έχασε κάποια από τη σημασία του μέχρι που ένα νέο κύμα επενδύσεων σημειώθηκε στο τέλος του αιώνα, σε συνεργασία με άλλα ιταλικά και ξένα ερευνητικά κέντρα, καθώς και με τοπικούς οργανισμούς και το ιταλικό υπουργείο Παιδείας.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 επίσης, οι δορυφορικές πανεπιστημιοπόλεις της Αλεσσάντρια, της Νοβάρα και του Βερτσέλλι έγιναν αυτόνομες μονάδες, υπαγόμενες στο νεοϊδρυθέν Πανεπιστήμιο του Ανατολικού Πεδεμοντίου.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]