Τζένιφερ Ρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζένιφερ Ρας
ΨευδώνυμοJennifer Rush
Γέννηση29  Σεπτεμβρίου 1960[1][2]
Αστόρια
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Ιδιότητατραγουδιστής, τραγουδοποιός και μουσικός ηχογραφήσεων
ΓονείςMaurice Stern
Όργαναφωνή
Είδος τέχνηςποπ ροκ
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Τζένιφερ Ρας (Jennifer Rush, γενν. 28 Σεπτεμβρίου 1960[3]) είναι Αμερικανίδα τραγουδίστρια και τραγουδοποιός. Η μεγάλη της επιτυχία ήρθε σε νεαρή ηλικία, ιδίως με το τραγούδι «The Power of Love», που κυκλοφόρησε το 1984.

Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ρας γεννήθηκε με το όνομα Χάιντι Στερν (Heidi Stern) στην Αστόρια της Νέας Υόρκης, είναι εβραϊκής καταγωγής[4] και έχει δύο μεγαλύτερους αδελφούς. Ο πατέρας της, ο Μωρίς Στερν, είναι τενόρος της όπερας, καθηγητής της φωνητικής, αλλά και γλύπτης. Χώρισε με τη μητέρα της Ρας, η οποία έμεινε αρχικώς με τη μητέρα της και από την ηλικία των 5 ετών με τον πατέρα της και τη δεύτερη σύζυγό του στο Μανχάταν. Η Ρας σπούδασε βιολί στην περίφημη Σχολή Τζουλιάρντ, ενώ έμαθε και πιάνο, ωστόσο προτιμούσε να παίζει κιθάρα στο σπίτι.[5] Σε ηλικία 9 ετών εγκαταστάθηκε με την οικογένεια Στερν στη Γερμανία, επιστρέφοντας στις ΗΠΑ ως έφηβη πλέον. Επίσης έζησε για λίγο καιρό στο Σιάτλ, όταν ο πατέρας της ήταν καθηγητής της φωνητικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.[5]

Σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρώτο άλμπουμ της Ρας, με το αρχικό της ονοματεπώνυμο ως τίτλο (Heidi Stern) κυκλοφόρησε τοπικά στο Σιάτλ το 1979. Τότε γνώρισε εκεί τον τραγουδοποιό και μουσικό παραγωγό Τζην Μακντάνιελς και ηχογράφησε για λογαριασμό του μερικά demos στο Λος Άντζελες. Το 1982 η τραγουδίστρια εγκαταστάθηκε στο Βίζμπαντεν της Γερμανίας, όπου ο πατέρας της τραγουδούσε στην όπερα. Παρά το ότι η Ρας δεν είχε γερμανική καταγωγή, είχε μάθει και λίγα γερμανικά από τα παιδικά της χρόνια στη Γερμανία και μπορούσε να συνεννοηθεί και στη χώρα αυτή.

Σημείωσε διεθνή επιτυχία εκτός Αμερικής με τραγούδια όπως τα «Ring of Ice», «Madonna's Eyes», «Flames of Paradise» (ντουέτο με τον Έλτον Τζον), «25 Lovers», «Till I Loved You» (ντουέτο με τον Πλάθιντο Ντομίνγκο), «Heart Over Mind», «Who Wants to Live Forever» (ντουέτο με τον Μπράιαν Μέι) και «Amigos Para Siempre» (ντουέτο με τον Χοσέ Καρρέρας).

Η Τζένιφερ Ρας το 1984.

Η Ρας αφιέρωσε το πρώτο της άλμπουμ στη μνήμη της μητέρας της («In Memory of Barbara»), η οποία είχε πεθάνει από καρκίνο. Οι μεγαλύτεροι αδελφοί της έγιναν και αυτοί μουσικοί. Η Ρας (όπως απεκάλυψε το 2010) υιοθέτησε το καλλιτεχνικό της ψευδώνυμο μετά από προτροπή της πρώτης της δισκογραφικής εταιρείας, της «CBS Songs». Στις αρχές της σταδιοδρομίας της, επιθυμούσε να επικεντρωθεί μόνο στη συγγραφή τραγουδιών και όχι στην ερμηνεία. Αυτό άλλαξε κυρίως με το τραγούδι «The Power of Love» του 1984, από το πρώτο της LP στη συγγραφή του οποίου συμμετείχε. Αυτό κυκλοφόρησε ως σινγκλ και έγινε το κορυφαίο σε πωλήσεις για το 1985 στο Ηνωμένο Βασίλειο και τεράστια επιτυχία διεθνώς. Μάλιστα καταγράφηκε στο Βιβλίο Γκίνες ως «το single γυναίκας σόλο καλλιτέχνιδας με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην ιστορία της βρετανικής μουσικής βιομηχανίας», ρεκόρ που διατήρησε επί επταετία και το έχασε από το «I Will Always Love You» της Γουίτνεϊ Χιούστον το 1992.

Το τραγούδι υπήρξε νούμερο 1 σε κατάταξη και πωλήσεις για πάνω από δύο μήνες στην Αυστραλία, στη Νότια Αφρική και πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Αρχικά, ωστόσο, η εταιρεία CBS δεν δεχόταν να το κυκλοφορήσει και στη Βόρεια Αμερική, διότι είχε τη διαίσθηση ότι ο δίσκος ήταν υπερβολικά ευρωπαϊκός στο ύφος της μουσικής. Τελικώς, κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 1986 στις ΗΠΑ και στον Καναδά, αλλά ενώ στον Καναδά έφτασε επίσης νούμερο 1, αντιθέτως στις ΗΠΑ το «The Power of Love» δεν γνώρισε ιδιαίτερη απήχηση ως χιτ και έφτασε μόλις έως το νούμερο 57 στο Billboard Hot 100. Χρειάστηκε να ηχογραφηθεί και από άλλους καλλιτέχνες στη συνέχεια, ώσπου τελικώς με τη φωνή της Σελίν Ντιόν να γίνει επιτυχία και στις ΗΠΑ.

Η Ρας παρέμεινε επιτυχημένη τραγουδώντας τόσο στην αγγλική όσο και στην ισπανική γλώσσα, με τα δύο επόμενα άλμπουμ της να παραμένουν στο νούμερο 1 επί 14 και 9 εβδομάδες.

Την δεκαετία του 1990 κυκλοφόρησε 4 άλμπουμ, με το τελευταίο να είναι τα «Κλασικά» της (Classics, 1998), που περιείχε και νέα τραγούδια, ενώ οι μεγαλύτερες επιτυχίες της ήταν ηχογραφημένες με τη Φιλαρμονική της Ουγγαρίας. Μετά αποσύρθηκε για χρόνια στη γενέτειρά της, τη Νέα Υόρκη, αφιερώνοντας τον χρόνο της στην κόρη της, που γεννήθηκε το 1993. Μια σειρά από συλλογές των επιτυχιών της ακολούθησε την πρώτη δεκαετία του επόμενου αιώνα. Σε αυτόν, αξιοσημείωτα ήταν τα άλμπουμ Stronghold – The Collector's Hit Box (Αύγουστος 2007) και Now Is the Hour (2010).[6] and on March 8, 2010 in the UK.[7]

Από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο του 2015 η Ρας βρισκόταν στη Νότια Αφρική, όπου ηχογράφησε και πραγματοποίησε πολλές εμφανίσεις στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο. Συνεχίζει να γράφει και να συνεργάζεται σε τραγούδια για άλλους καλλιτέχνες και την ίδια.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά, Αγγλικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 27  Απριλίου 2014.
  2. www.bbc.co.uk/music/artists/0a92c550-20c7-43bc-98ed-777e13c54dff.
  3. Betts, Graham (2006). Complete UK Hit Singles 1952–2006 (illustrated ed.). Collins. p. 715. ISBN 978-0-00-720077-1.
  4. juedische-allgemeine.de, abgerufen am 15. Juni 2023
  5. 5,0 5,1 Arena, James (2015). My History Books on Google Play Stars of 80s Dance Pop – The European Edition. AuthorHouse. ISBN 9781496962287. 
  6. Official website.
  7. Profile, Amazon.co.uk.

Εξωτερικοί σύνδεσμο ι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Jennifer Rush της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).