Τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου
Αυτό το λήμμα χρειάζεται επιμέλεια ώστε να ανταποκρίνεται σε υψηλότερες προδιαγραφές ορθογραφικής και συντακτικής ποιότητας ή μορφοποίησης. Αίτιο: Η μετάφραση χρειάζεται γλωσσική επιμέλεια Για περαιτέρω βοήθεια, δείτε τα λήμματα πώς να επεξεργαστείτε μια σελίδα και τον οδηγό μορφοποίησης λημμάτων. |
Το Tεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (αγγλικά: rapid antigen test, συντομ. RAT), ή ράπιντ τεστ (rapid test), όπως λέγεται στην καθομιλουμένη, είναι ταχεία διαγνωστική δοκιμή κατάλληλη για έλεγχο στο σημείο της περίθαλψης, η οποία ανιχνεύει άμεσα την παρουσία ή την απουσία ενός αντιγόνου. Χρησιμοποιείται συνήθως για την ανίχνευση του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί το COVID-19. Οι ταχείες δοκιμασίες είναι ένας τύπος δοκιμασιών πλευρικής ροής που ανιχνεύουν πρωτεΐνες, γεγονός που τη διακρίνει από άλλες ιατρικές δοκιμασίες που ανιχνεύουν αντισώματα (δοκιμασίες αντισωμάτων) ή νουκλεϊκά οξέα (δοκιμασίες νουκλεϊκών οξέων), είτε εργαστηριακού τύπου είτε τύπου point-of-care. Οι ταχείες εξετάσεις δίνουν γενικά αποτέλεσμα σε 5 έως 30 λεπτά, απαιτούν ελάχιστη εκπαίδευση ή υποδομή και έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα κόστους.
Χρήσεις
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Τα συνήθη παραδείγματα των RATs ή RADTs περιλαμβάνουν:
- Ταχείες δοκιμασίες που σχετίζονται με τον έλεγχο COVID-19
- Ταχείες εξετάσεις στρεπτόκοκκου (για στρεπτοκοκκικά αντιγόνα)[1]
- Ταχείες διαγνωστικές δοκιμές γρίπης (RIDT) (για αντιγόνα του ιού της γρίπης)
- Δοκιμές ανίχνευσης αντιγόνων ελονοσίας (για αντιγόνα του πλασμώδιου)
Δοκιμές ταχείας ανίχνευσης αντιγόνων COVID-19
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Οι ταχείες δοκιμασίες αντιγόνων για το COVID-19 αποτελούν μια από τις πιο χρήσιμες εφαρμογές των εν λόγω δοκιμασιών. Συχνά αποκαλούμενες δοκιμές πλευρικής ροής, έχουν προσφέρει στις παγκόσμιες κυβερνήσεις διάφορα οφέλη. Είναι γρήγορες στην εφαρμογή τους με ελάχιστη εκπαίδευση, προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα κόστους, κοστίζουν ένα κλάσμα των υφιστάμενων μορφών δοκιμών PCR και δίνουν στους χρήστες ένα αποτέλεσμα μέσα σε 5-30 λεπτά.[2] Οι ταχείες αντιγονικές δοκιμές έχουν βρει την καλύτερη χρήση τους ως μέρος μαζικών δοκιμών ή προσεγγίσεων διαλογής σε επίπεδο πληθυσμού. Είναι επιτυχείς σε αυτές τις προσεγγίσεις επειδή, εκτός από τα προαναφερθέντα πλεονεκτήματα, εντοπίζουν τα άτομα που είναι τα πιο μολυσματικά και θα μπορούσαν δυνητικά να μεταδώσουν τον ιό σε μεγάλο αριθμό άλλων ατόμων.[3] Αυτό διαφέρει ελαφρώς από άλλες μορφές του COVID-19, όπως η PCR, οι οποίες θεωρούνται γενικά χρήσιμη εξέταση για τα άτομα.
Επιστημονική βάση και υποκείμενη βιολογία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Οι δοκιμασίες αντιγόνων και αντισωμάτων είναι συχνά ανοσοδοκιμασίες (ΑΔ) του ενός ή του άλλου είδους, όπως οι ΑΔ με δοκιμαστικό δείγμα ή οι ανοσοδοκιμασίες φθορισμού, ωστόσο η RAT είναι μια ανοσοχρωματογραφική δοκιμασία η οποία δίνει οπτικά αποτελέσματα που μπορούν να γίνουν αντιληπτά με γυμνό μάτι. Θεωρείται ποιοτική, αλλά ένα άτομο με εμπειρία στις δοκιμές RDT μπορεί εύκολα να ποσοτικοποιήσει τα αποτελέσματα. Καθώς πρόκειται για εξέταση διαλογής, εάν η ευαισθησία και η ειδικότητα είναι σχετικά χαμηλές για την εξέταση, τότε τα αποτελέσματα θα πρέπει να αξιολογούνται με βάση επιβεβαιωτικές εξετάσεις, όπως η εξέταση PCR ή η Western Blot.
Ένα εγγενές πλεονέκτημα της εξέτασης αντιγόνου έναντι της εξέτασης αντισωμάτων (όπως οι ταχείες εξετάσεις HIV με ανίχνευση αντισωμάτων) είναι ότι μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να αναπτύξει το ανοσοποιητικό σύστημα αντισώματα μετά την έναρξη της λοίμωξης, αλλά το ξένο αντιγόνο είναι παρόν αμέσως. Αν και κάθε διαγνωστική εξέταση μπορεί να έχει ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα, αυτή η λανθάνουσα περίοδος μπορεί να ανοίξει μια ιδιαίτερα ευρεία λεωφόρο για ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα στις εξετάσεις αντισωμάτων, αν και οι λεπτομέρειες εξαρτώνται από την ασθένεια και την εξέταση που εμπλέκονται. Η κατασκευή μιας ταχείας δοκιμής αντιγόνου κοστίζει συνήθως περίπου 5,00 δολάρια ΗΠΑ.
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ «Rapid antigen group A streptococcus test to diagnose pharyngitis: a systematic review and meta-analysis». PLOS ONE 9 (11): e111727. 2014-11-04. doi: . PMID 25369170. Bibcode: 2014PLoSO...9k1727S.
- ↑ «Press corner». European Commission - European Commission (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 20 Μαρτίου 2021.
- ↑ «Fast coronavirus tests: what they can and can't do». Nature 585 (7826): 496–498. September 2020. doi: . PMID 32939084. Bibcode: 2020Natur.585..496G.
Αυτό το λήμμα χρειάζεται επέκταση. Μπορείτε να βοηθήσετε την Βικιπαίδεια επεκτείνοντάς το. |