Τα χρονικά της Νάρνια: Ο ανεψιός του μάγου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τα χρονικά της Νάρνια:
Ο ανεψιός του μάγου
Εξώφυλλο της ελληνικής έκδοσης.
ΣυγγραφέαςΚλάιβ Στέιπλς Λιούις
ΤίτλοςThe Chronicles of Narnia:
The Magician's Nephew
ΓλώσσαΑγγλικά
Ημερομηνία δημοσίευσης2  Μαΐου 1955
ΜορφήΝουβέλα Φαντασίας
ΘέμαNarnia
ΣειράΤα χρονικά της Νάρνια
ΧαρακτήρεςDigory Kirke, Polly Plummer, Andrew Ketterley, Letitia Ketterley, White Witch, Aslan, Frank and Helen και Strawberry
ΤόποςΛονδίνο
Narnia universe
LC ClassOL71172W
LΤ ID1586826
ΠροηγούμενοΤα χρονικά της Νάρνια: Το άλογο και το αγόρι του
ΕπόμενοΤα χρονικά της Νάρνια: Η τελευταία μάχη και Τα χρονικά της Νάρνια: Το λιοντάρι, η μάγισσα και η ντουλάπα
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Τα χρονικά της Νάρνια: Ο ανεψιός του μάγου (αγγλικά:The Chronicles of Narnia:The Magician's Nephew) είναι ένα φανταστικό παιδικό μυθιστόρημα του ΚΣ Λιούις, που δημοσιεύθηκε το 1955 από τις εκδόσεις The Bodley Head. Είναι το έκτο βιβλίο από τα επτά μυθιστορήματα των Χρονικών της Νάρνια (1950-1956). Στις πρόσφατες εκδόσεις, που ακολουθούν τα βιβλία σύμφωνα με την ιστορία της Νάρνια, είναι ο πρώτος τόμος της σειράς. Όπως και τα άλλα μυθιστορήματα, εικονογραφήθηκε από την Pauline Baynes του οποίου το έργο διατηρήθηκε σε πολλές μεταγενέστερες εκδόσεις. Οι εκδόσεις Bodley Head ήταν ένας νέος εκδότης για την λογοτεχνική σειρά της Νάρνια, μια αλλαγή από τον Geoffrey Bles που είχε δημοσιεύσει τα προηγούμενα πέντε μυθιστορήματα.

Το βιβλίο αυτό είναι ένα prequel της σειράς. Το τρίτο μεσαίο του μυθιστορήματος παρουσιάζει τη δημιουργία του κόσμου της Νάρνια από τον Άσλαν το λιοντάρι, με επίκεντρο ένα τμήμα ενός λαμπτήρα που έφεραν τυχαίοι παρατηρητές από το Λονδίνο το 1900. Οι επισκέπτες στη συνέχεια συμμετέχουν στην αρχή της ιστορίας της Νάρνια, 1000 χρόνια πριν τα γεγονότα του βιβλίου Το λιοντάρι, η μάγισσα και η ντουλάπα στο σύμπαν της Νάρνια και 40 χρόνια μόνο στον δικό μας κόσμο.

Η ιστορία του μυθιστορήματος, που διαδραματίζεται στην Αγγλία, περιλαμβάνει δύο παιδιά που παγιδεύτηκαν σε πειραματικά ταξίδια μέσω του «ξύλου μεταξύ των κόσμων». Έτσι, το μυθιστόρημα δείχνει ότι η Νάρνια και ο δικός μας κόσμος είναι μόνο δύο από τους πολλούς σε ένα σύμπαν , το οποίο αλλάζει καθώς κάποιοι κόσμοι αρχίζουν και άλλοι τελειώνουν. Εξηγεί επίσης την προέλευση ξένων στοιχείων στη Νάρνια, όχι μόνο τη λυχνία, αλλά και τη Λευκή Μάγισσα και έναν άνθρωπο βασιλιά και βασίλισσα.

Ο Lewis ξεκίνησε την συγγραφή του Ανεψιού του Μάγου αμέσως μετά την ολοκλήρωση του βιβλίου το Το λιοντάρι, η μάγισσα και η ντουλάπα, υποκινούμενος από την ερώτηση ενός φίλου για τον λαμπτήρα στη μέση του πουθενά, αλλά χρειάστηκε περισσότερα από πέντε χρόνια για να το ολοκληρώσει. Η ιστορία περιλαμβάνει πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία και διερευνά μια σειρά θεμάτων με γενικές ηθικές και χριστιανικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της εξιλέωσης, του πρωπατορικού αμαρτήματος, του πειρασμού και της τάξης της φύσης.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]