Τάφος του Άγνωστου Στρατιώτη (Βαρσοβία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 52°14′28″N 21°0′41″E / 52.24111°N 21.01139°E / 52.24111; 21.01139

Τάφος του Άγνωστου Στρατιώτη (Βαρσοβία)
Χάρτης
Είδοςμνημείο του άγνωστου στρατιώτη και μνημείο
Γεωγραφικές συντεταγμένες52°14′28″N 21°0′41″E
Διοικητική υπαγωγήΒαρσοβία
ΧώραΠολωνία
Ολοκλήρωση2  Νοεμβρίου 1925
Προστασίααμετακίνητο μνημείο[1]
Commons page Πολυμέσα
Επιγραφή: Tu leży żołnierz Polski poległy za Ojczyznę
Μεταφρ.: «Εδώ βρίσκεται ένας Πολωνός στρατιώτης που πέθανε για την πατρίδα του».
Επιγραφές με ονόματα και ημερομηνίες σημαντικών μαχών στην ιστορία της Πολωνίας.

Ο Τάφος του Άγνωστου Στρατιώτη (πολωνικά: Grób Nieznanego Żołnierza‎‎) είναι μνημείο στη Βαρσοβία της Πολωνίας, αφιερωμένο στους άγνωστους στρατιώτες που έδωσαν τη ζωή τους για την Πολωνία. Είναι ένας από τους πολλούς τέτοιους εθνικούς τάφους αγνώστων που ανεγέρθηκαν μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και το σημαντικότερο τέτοιο μνημείο στην Πολωνία.[2]

Το μνημείο, που βρίσκεται στην Πλατεία Πιουσούτσκι, είναι το μόνο σωζόμενο τμήμα του Σαξονικού Παλατιού που κατείχε το σημείο μέχρι το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Από τις 2 Νοεμβρίου 1925, ο τάφος φιλοξενεί το αγνώστων στοιχείων σώμα ενός νεαρού στρατιώτη που έπεσε κατά τη διάρκεια της υπεράσπισης του Λβουφ. Από τότε, χώμα από πολλά πεδία μάχης όπου έχουν πολεμήσει Πολωνοί στρατιώτες έχει προστεθεί στις τεφροδόχους που στεγάζονται στους σωζόμενους πυλώνες του Σαξονικού Παλατιού.

Ο τάφος φωτίζεται συνεχώς από μια αιώνια φλόγα και φυλάσσεται από μια φρουρά που παρέχεται από τους τρεις λόχους του 1ου Τάγματος Φρουρών, Αντιπροσωπευτικό Σύνταγμα Φρουράς Τιμής των Πολωνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Εκεί γίνονται οι περισσότερες επίσημες στρατιωτικές εκδηλώσεις μνήμης στην Πολωνία και όπου ξένοι εκπρόσωποι καταθέτουν στεφάνια όταν επισκέπτονται την Πολωνία.

Η αλλαγή της φρουράς γίνεται κάθε πλήρη ώρα, 365 ημέρες το χρόνο.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1923, μια ομάδα άγνωστων Βαρσοβιανών τοποθέτησε, μπροστά από το Σαξονικό Παλάτι της Βαρσοβίας και τον παρακείμενο Σαξονικό Κήπο, μια πέτρινη πλάκα που μνημόνευε όλους τους άγνωστους Πολωνούς στρατιώτες που είχαν πέσει στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και στον επακόλουθο Πολωνο-Σοβιετικό Πόλεμο. Αυτή η πρωτοβουλία ανελήφθη από πολλές εφημερίδες της Βαρσοβίας και από τον Στρατηγό Βουαντίσουαφ Σικόρσκι. Στις 4 Απριλίου 1925, το Πολωνικό Υπουργείο Πολέμου επέλεξε ένα πεδίο μάχης από το οποίο θα μεταφέρονταν οι στάχτες ενός άγνωστου στρατιώτη στη Βαρσοβία. Από περίπου 40 μάχες, επιλέχθηκε αυτή στο Λβουφ. Τον Οκτώβριο του 1925, στο κοιμητήριο των υπερασπιστών του Λβουφ, εκτάφηκαν τρία φέρετρα: αυτά ενός άγνωστου λοχία, δεκανέα και στρατιώτη. Το φέρετρο που επρόκειτο να μεταφερθεί στη Βαρσοβία επιλέχθηκε από τη Γιαντβίγκα Ζαρουγκιεβιτσόβα, μητέρα ενός στρατιώτη που είχε πεθάνει στη Μάχη του Ζαντβούζε και του οποίου το σώμα δεν είχε βρεθεί ποτέ.

Στις 2 Νοεμβρίου 1925, το φέρετρο μεταφέρθηκε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη της Βαρσοβίας, όπου τελέστηκε Λειτουργία. Στη συνέχεια οκτώ παραλήπτες του Τάγματος Στρατιωτικής Αξίας της Πολωνίας έφεραν το φέρετρο στην τελευταία του θέση ανάπαυσης κάτω από την κιονοστοιχία που ενώνει τις δύο πτέρυγες του Σαξονικού Παλατιού. Το φέρετρο θάφτηκε μαζί με 14 τεφροδόχους που περιείχαν χώμα από τόσα πεδία μάχης, ένα μετάλλιο Τάγματος Στρατιωτικής Αξίας της Πολωνίας και μια αναμνηστική πλάκα. Έκτοτε, εκτός από τη γερμανική κατοχή κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μια τιμητική φρουρά είναι τοποθετημένη συνεχώς μπροστά στον Τάφο.

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. register of objects of cultural heritage in Poland. www.nid.pl/pl/Informacje_ogolne/Zabytki_w_Polsce/rejestr-zabytkow/zestawienia-zabytkow-nieruchomych/. Ανακτήθηκε στις 22  Νοεμβρίου 2022.
  2. MON (corporate author) (24 Οκτωβρίου 2005). «Grób Nieznanego Żołnierza». wojsko-polskie.pl (στα Πολωνικά). Υπουργείο Εθνικής Άμυνας Πολωνίας. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Απριλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2012. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]