Τάκης Φωστηρόπουλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τάκης Φωστηρόπουλος

Τάκης Φωστηρόπουλος
Προσωπικές πληροφορίες
Ημερ. γέννησης22 Μαρτίου 1950
Τόπος γέννησηςΚρύα Βρύση Πέλλας
Πληροφορίες συλλόγου
Ομάδα

Ο Τάκης Φωστηρόπουλος συνδέθηκε με το ελληνικό ποδόσφαιρο ως ενεργός ποδοσφαιριστής, προπονητής και διοργανωτής ιδίως των ομάδων νέων.[1] Εισήλθε στην πολιτική το 2013 όπου ανέλαβε οργανωτικές αρμοδιότητες σε τοπικό επίπεδο.

Ως ενεργός ποδοσφαιριστής αγωνιζόταν (1967-1973) με μεγάλη επιτυχία στην τότε ομάδα του Απόλλωνα Κρύας Βρύσης, η οποία σαν αποτέλεσμα ανέβηκε στη Β' Εθνική.[2] Στη συνέχεια προσφέρθηκε εθελοντικά τόσο ως αφοσιωμένος προπονητής των μικτών ομάδων της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματίων Πειραιά όσο και σε οργανωτικό επίπεδο. Το 1990 ήταν ο πρώτος προπονητής της νεοσύστατης Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου Γυναικών.

Από το 2005 και μέχρι το 2019 υπήρξε ιδρυτής και πρόεδρος του Συνδέσμου Προπονητών Ποδοσφαίρου Πειραιά.

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τάκης (Παναγιώτης) Φωστηρόπουλος γεννήθηκε το 1950 στην Κρύα Βρύση Πέλλας όπου μένει μέχρι τα 23 του χρόνια. Εκεί ολοκληρώνει το δημοτικό σχολείο και το γυμνάσιο και έπειτα συνεχίζει με υποτροφία στη Δημόσια Σχολή Εργοδηγών Μέσης Εκπαίδευσης στη Νάουσα (1966-1971). Με την κατάληψη όμως της εξουσίας η χούντα αποσύρει την υποτροφία του. Μετά τη μεταπολίτευση οι γονείς του Κώστας Φωστηρόπουλος και Όλγα Φωστηροπούλου το γένος Αδαμίδου θα τιμούνταν από την ελληνική πολιτεία για την συμμετοχή τους στην εθνική αντίσταση.

Από το 1973 εγκαθίσταται στην Αθήνα. Εκεί ιδρύει εμπορική εταιρία και ασχολείται κυρίως με εισαγωγές, αντιπροσωπείες και διανομές καφέ. Σε αυτό το διάστημα παρακολουθεί μαθήματα σχολών προπονητικής της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και το 1988 γίνεται επίσημος προπονητής ποδοσφαίρου.

Μετά τη συνταξιοδότησή του επιστρέφει στην Κρύα Βρύση το 2008. Έκτοτε εντείνει τις εθελοντικές του δραστηριότητες για τον αθλητισμό και την πολιτική.

Ο Φωστηρόπουλος έχει δύο γιους και μια εγγονή. Με τον Έλληνα φυσικό στο Βερολίνο της Γερμανίας Κωνσταντίνο Φωστηρόπουλο[3] ειναι πρώτα ξαδέρφια.

Δραστηριότητες ως ενεργός αθλητής και προπονητής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα πρώτα βήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Φωστηρόπουλος στην ομάδα του Απόλλων Κρύας Βρύσης 1970 (έκτος από αριστερά επάνω)
Εθνική Ομάδα Γυναικών 1990
με τον προπονητή Τ.Φ. (δεξιά)

Σε ηλικία 16 ετών εντάχθηκε στον ποδοσφαιρικό σύλλογο Απόλλων Κρύας Βρύσης, όπου υπήρξε μέλος για 7 χρόνια και συμμετείχε σε 124 αγώνες. Εκείνο το διάστημα ήτανε όταν ο σύλλογος ανέβηκε για τρεις περιόδους (1970-1973) στη Β' Εθνική. Στα χρόνια που ακολουθούν, ο Φωστηρόπουλος αγωνίζεται σε διάφορες επαγγελματικές ομάδες της Ελλάδας.

Προπονητής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 1989 και έως το 2002 ο Φωστηρόπουλος υπήρξε προπονητής των Μικτών Ομάδων Νέων και Παίδων της Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πειραιά[4] όπου συνεργάστηκε με κορυφαίους παράγοντες του Πειραϊκού και ελληνικού ποδοσφαίρου όπως οι Σαλπέας, Ανασόπουλος, Μουρίκης, Τσατσαρίδης, Βασιλόπουλος. Μετέπειτα προπονούσε διάφορες ομάδες όπως οι Παντζιτζιφιακός, Αετός Κορυδαλλού, Α.Ο. Ελλάς Ποντίων, Α.Σ. Λαμία.

Η πρώτη Εθνική Ομάδα Γυναικών ιδρύθηκε το 1990 στον Πειραιά και έκανε το ντεμπούτο της στις 29 Αυγούστου του ίδιου έτους στο Στάδιο Καλλιθέας με προπονητή τον Τάκη Φωστηρόπουλο σε φιλικό αγώνα με την εθνική ομάδα γυναικών της Ταϊβάν. [5][6] Μέχρι το 1992 και με την στήριξη του Ε.Π.Σ. Πειραιά ο Φωστηρόπουλος δημιούργησε κλιμάκιο εθνικής ομάδας γυναικών με έδρα το Γήπεδο Καραΐσκάκη. Το κλιμάκιο αυτό ξεκίνησε με πέντε γυναικείες ομάδες του Πειραιά.

Δραστηριότητες ως διοργανωτής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1993 η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Ε.Π.Ο. του ανέθεσε το τελετουργικό δύο αγόνων στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας: στις 12 Μαΐου 1993 τον τελικό κυπέλλου Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός (1-0) και στις 17 Νοεμβρίου 1993 Ελλάδα-Ρωσία (1-0) από τον οποίο η ελληνική ομάδα προκρίνεται στο μουντιάλ των ΗΠΑ το 1994.

Ίδρυση του Συλλόγου Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών του Απόλλωνα Κρύας Βρύσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2000 ο Φωστηρόπουλος ίδρυσε τον Σύλλογο Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών του Απόλλωνα Κρύας Βρύσης (Πέλλας) με στόχο την προώθηση του αθλητισμού στη γενέτειρά του και τη διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων με αντίστοιχους συλλόγους. Στις εκλογές του 2020 εξελέγη πρόεδρος του συλλόγου για 5 χρόνια. Από τότε διοργάνωσε πολυάριθμους αγώνες του συνδέσμου με άλλες ομάδες παλαιμάχων όπως των ΠΑΟΚ, ΑΡΗΣ, Σ.Β.Π. Θεσσαλονίκης, ΔΟΞΑ Δράμας, Βέροιας, Εδεσσαϊκού ...

Ίδρυση του Συνδέσμου Προπονητών Ποδοσφαίρου Πειραιά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Φωστηρόπουλος το 2004 αποφάσισε να ξεκινήσει μια πρωτοβουλία για την δημιουργία συνδέσμου προπονητών ποδοσφαίρου Πειραιά. Κατά τη διάρκεια του 2004, λοιπόν, προσέγγισε συναδέλφους και συνέταξε μια λίστα υπογραφών των υποστηρικτικών της ιδέας του. Στη συνέχεια συγκάλεσε μια ιδρυτική επιτροπή[7] από επιλεγμένους συναδέλφους οι οποία στις 24 Οκτωβρίου 2005 δημιούργησε τον Σύνδεσμο Προπονητών Ποδοσφαίρου Πειραιά.[8] Από την ίδρυση, και ως το 2019, ο σύνδεσμος εξέλεγε επανειλημμένα τον Τάκη Φωστηρόπουλο ως πρόεδρό του.

Ένταξη σε πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τάκης Φωστηρόπουλος εισήλθε στην πολιτική το 2013 με τη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, πλέον ως ενιαίο κόμμα, όπου ανέλαβε οργανωτικές αρμοδιότητες σε τοπικό επίπεδο. Είναι ιδρυτής της οργάνωσης μελών ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. στην Κρύα Βρύση Πέλλας όπου είναι πρώτος γραμματέας. Από το 2015 είναι μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Πέλλας του κόμματος του και υπεύθυνος τομεάρχης αθλητισμού. Το 2019 ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος του δήμου Νίκαιας - Αγ. Ιωάννη Ρέντη με τον συνδυασμό του δημάρχου Γιώργου Ιωακειμίδη.

Ο Φωστηρόπουλος είναι επικεφαλής της ομάδας πρωτοβουλίας Δήμος ξανά στην Κρύα Βρύση[9][10][11] και μέλος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Greenpeace Ελλάδα.

Γνωστή στο ευρύ πολιτικό κοινό έγινε η έντονη αντίδραση του Φωστηρόπουλου στις δηλώσεις του πρώην υπουργού ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα κατά την ομιλία του στο 3° Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ (2022 στο κλειστό γήπεδο Φαλήρου). Ο κ. Δρίτσας επέκρινε εκτενώς προηγούμενες αποφάσεις του αρχηγού του κόμματος Αλέξη Τσίπρα και ειδικότερα την πρότασή του να εκλέγεται στο μέλλον ο πρόεδρος και η κεντρική επιτροπή από τα μέλη του κόμματος και όχι από συνέδριο. Μετά την αντίδραση του Φωστηρόπουλου ο Νίκος Φίλης φέρεται να παρενέβη άμεσα για να αποτρέψει τα χειρότερα, ενώ στον Φωστηρόπουλο απαγορεύτηκε η περαιτέρω συμμετοχή στο συνέδριο. Μάταια όμως, η πρόταση Τσίπρα εγκρίθηκε από τα μέλη με πλειοψηφία 73,52%.[12]

Με αφορμή μια πρωτοβουλία των Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών Απόλλων Κρύας Βρύσης για τη δημιουργία Μουσείου Απόλλων και Λαογραφικού Μουσείου Κρύας Βρύσης, ο Φωστηρόπουλος κάλεσε στις 18 Σεπτεμβρίου 2023 στο δημοτικό στάδιο την πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2004 μαζί με πολλές άλλες διεθνώς γνωστές προσωπικότητες του ποδοσφαίρου.

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2016 ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Πειραιά τιμήθηκε με βραβείο της UNESCO, το οποίο είχε την τιμή να λάβει ο ιδρυτής του κατά της προεδρικής του θητείας. Για την πολυετή του προσφορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο ο Φωστηρόπουλος τιμήθηκε από διάφορους οργανισμούς, όπως μεταξύ άλλων οι

και από διάφορους δήμους και κοινωνικούς φορείς.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ
  2. Β΄ Εθνική ποδοσφαίρου ανδρών 1970-71, 1971-72, 1972-73
  3. βλ. Konstantinos Fostiropoulos στην αγγλική ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ
  4. ΤΟ ΦΩΣ, 12 Οκτωβρίου 1989: Απόφαση ΔΣ της Ε.Π.Σ. Πειραιά "Φωστηρόπουλος προπονητής Μικτών Ομάδων"
  5. ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ, 28. Δεκεμβρίου 1992: "Καλές εντυπώσεις από τους θηλυκούς δαίμονες"
  6. Εθνική Ομάδα Γυναικών
  7. Ιδρυτική επιτροπή του Συνδέσμου Προπονητών Ποδοσφαίρου Πειραιά: Τάκης Φωστηρόπουλος, Μπάμπης Ιντζόγλου, Γιάννης Μανδρέκας, Αντώνης Ερρίκος, Νίκος Κόχειλας, Γιάννης Ξανθόπουλος και Γιώργος Σκριβάνος.
  8. Τάκης Φωστηρόπουλος για Fernando Santos
  9. Facebook: Δήμος ξανά στην Κρύα Βρύση
  10. logospellas.gr
  11. Pella TV
  12. politic.gr