Δημοτικό Στάδιο Καλλιθέας «Γρηγόρης Λαμπράκης»

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δημοτικό Στάδιο Καλλιθέας
Ελ Πάσο
Το εσωτερικό του σταδίου
Πλήρες όνομαΔημοτικό Στάδιο Καλλιθέας «Γρηγόρης Λαμπράκης»
ΙδιοκτήτηςΔήμος Καλλιθέας
Είδοςστάδιο
Σουίτες επισήμων-
Χωρητικότητα6.300 θεατές
Διαστάσεις αγωνιστικού χώρου199 x 185 x 54
Επιφάνειαφυσικός χλοοτάπητας
Πίνακας αποτελεσμάτωνΌχι
Κατασκευή
Έναρξη εργασιών1970
Ολοκλήρωση1970
Εγκαίνια1970
Ανακαίνιση2003
Τοποθεσία
Χάρτης
ΔιεύθυνσηΚαλλιθέα Αττικής
Καλλιθέα Αττικής και Περιφέρεια Αττικής
Ελλάδα
Φορείς εκμετάλλευσης
Γ.Σ. Καλλιθέα
Εθνικός Πειραιώς

Το Δημοτικό Στάδιο Καλλιθέας «Γρηγόρης Λαμπράκης» είναι στάδιο πολλαπλών χρήσεων στην Καλλιθέα της Αθήνας. Xρησιμοποιείται ως έδρα της ποδοσφαιρικής ομάδας της Καλλιθέας. Το στάδιο κατασκευάστηκε το 1970 και είχε χωρητικότητα 4.200 θέσεων.Με την δημιουργία της κερκίδας στο ανατολικό πέταλο το 2009 αυξήθηκε στις 6.300 θέσεις.

Ονομασία και ψευδώνυμο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πανοραμική άποψη του γηπέδου από το ύψος του λόφου.

Το στάδιο έλαβε το όνομα του Έλληνα πολιτικού, ιατρού και αθλητή Γρηγόρη Λαμπράκη, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1963.[1] Αναφέρεται κυρίως μέσω του προσωνυμίου Ελ Πάσο.[2] Ο χώρος του γηπέδου ήταν παλαιότερα λατομείο, κάτι που αποδεικνύεται από τον ψηλό βράχο ο οποίος βρίσκεται στη βόρεια άκρη του σταδίου.[2] Όταν χτίστηκε το στάδιο τη δεκαετία του 1960, οι ταινίες τύπου γουέστερν του Κλιντ Ίστγουντ ήταν αρκετά δημοφιλείς στην Ελλάδα, και το ψευδώνυμο του σταδίου είναι μια αναφορά στην ταινία του 1965 του Ίστγουντ Μονομαχία στο Ελ Πάσο (For a Few Dollars More), καθώς ο χώρος πίσω από το στάδιο θύμιζε στους θεατές εικόνες από την ταινία.[2]

Κατασκευή νέας κερκίδας στο ανατολικό πέταλο του Σταδίου : Χωρητικότητας 2.100 θέσεων[3] Το συνολικό κόστος των εργασιών ανήλθε στο ποσό του € 1.400.000 Στην κατασκευή της νέας κερκίδας, ειδική μέριμνα δόθηκε στην προσβασιμότητα όλων των χώρων από ΑΜΕΑ. Επίσης περιλαμβάνει νέους χώρους υγιεινής για τους θεατές, αποδυτήρια για τους ερασιτέχνες αθλητές, κυλικείο και γραφεία διοίκησης. Παραλαμβάνοντας τα έργα ο Δήμαρχος Καλλιθέας κ. Κώστας Ασκούνης, δήλωσε: «Με ιδιαίτερη χαρά παραλαμβάνουμε σήμερα 2 Φεβρουαρίου 2009 τη νέα κερκίδα του Δημοτικού Σταδίου, ένα ιδιαίτερα δύσκολο τεχνικά έργο με σημαντικά οφέλη για την ομάδα και την πόλη μας, που συμβάλλει στην αναβάθμιση του αθλητισμού στην Καλλιθέα.» Mελλοντικά το Ελ Πάσο θα εξυπηρετείται από τον σταθμό μετρό της Γραμμής 5 "Χαμοστέρνας".

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Xenides, George. «Δημοτικό Στάδιο Καλλιθέας "Γρηγόρης Λαμπράκης"». www.stadia.gr. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2016. 
  2. 2,0 2,1 2,2 Καψάσκης, Βασίλης (9 Απριλίου 2014). «Δύο περιοχές της πόλης που δικαίως αγαπάμε!». LiFO. Ανακτήθηκε στις 9 Απριλίου 2023. 
  3. «ΟΠΑΠ: Παράδοση νέας κερκίδας στο Στάδιο Καλλιθέας». www.euro2day.gr (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2020. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]