Σύμπλεγμα σπηλαίων Γκόραμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 36°12′N 5°20′E / 36.200°N 5.333°E / 36.200; 5.333

Μνημείο Παγκόσμιας
Κληρονομιάς της UNESCO
Σύμπλεγμα σπηλαίων Γκόραμ
Επίσημο όνομα στον κατάλογο μνημείων Π.Κ.

Μακέτα του βράχου του Γιβραλτάρ
Χώρα μέλοςΗνωμένο Βασίλειο Ηνωμένο Βασίλειο
ΤύποςΠολιτισμικό
Κριτήριαiii
Ταυτότητα1500
ΠεριοχήΕυρώπη και Βόρεια Αμερική
Ιστορικό εγγραφής
Εγγραφή2016 (40η συνεδρίαση)


Σύμπλεγμα σπηλαίων Γκόραμ is located in Ευρώπη
Σύμπλεγμα σπηλαίων Γκόραμ
Θέση στον χάρτη της Ευρώπης

Το Σύμπλεγμα σπηλαίων Γκόραμ είναι μια ομάδα από 4 σπήλαια στην ανατολική πλευρά της βραχώδους χερσονήσου του Γιβραλτάρ. Το σύμπλεγμα συμπεριλαμβάνει τα σπήλαια Γκόραμ (το σημαντικότερο και αυτό που έδωσε το όνομα σε ολόκληρο το σύμπλεγμα), Vanguard, Hyaena και Bennett's. Το σύμπλεγμα συγκαταλέγεται από το 2016 στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO[1] λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που παρουσιάζει για την Προϊστορική αρχαιολογία και την σπηλαιολογία.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο απόκρημνος βράχος του Γιβραλτάρ, αποτελείται από δολομιτικούς ασβεστόλιθους της Ιουράσιας περιόδου. Τα σπήλαια απέχουν στη σημερινή εποχή ελάχιστα μέτρα από τη θάλασσα όμως λόγω των αλλαγών στη στάθμη του νερού, έχει υπολογιστεί ότι την εποχή που κατοικήθηκαν, πρέπει να απείχαν περίπου 5 χιλιόμετρα από την ακτή.

Ευρήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Σπήλαιο Γκόραμ

Το σπήλαιο Γκόραμ, βάθους 18 μέτρων, ανακαλύφθηκε το 1907 από τον λοχαγό Α. Γκόραμ και από αυτόν πήρε το όνομά του. Από το 1989 ξεκίνησαν πιο συστηματικές ανασκαφές υπό την εποπτεία του Μουσείου του Γιβραλτάρ, οι οποίες έφεραν στο φως άφθονα λίθινα εργαλεία της Μουστιαίας περιόδου (300.000 έως 30.000 χρόνια πριν) και το 2012 εντοπίστηκε μια βραχογραφία, που θεωρήθηκε εξαιρετικής σημασίας γιατί αντιπροσωπεύει το πρώτο ανακαλυφθέν δείγμα της διανοητικής εξέλιξης του ανθρώπου του Νεάντερταλ[2]. Από τις μέχρι τώρα έρευνες και χρονολογήσεις πιστεύεται ότι το σπήλαιο Γκόραμ όπως και τα παρακείμενα σε αυτό σπήλαια απετέλεσαν ένα από τα τελευταία καταφύγια του των ανθρώπων του Νεάντερταλ στην Ευρώπη, πριν την εμφάνιση του Χόμο Σάπιενς[3]. Από τα ανώτερα στρώματα είναι φανερό ότι το σπήλαιο κατοικήθηκε επίσης στην Ανώτερη Παλαιολιθική Περιόδο, κατά τη Νεολιθική εποχή και αρκετά αργότερα, από τον 8ο στον 3ο αιώνα π.Χ. από τους Φοίνικες και τους Καρχηδόνιους.

Στο σπήλαιο Vanguard, που έχει βάθος 17 μέτρα, άρχισαν επίσης οι ανασκαφές από το 1989 και εντάθηκαν τα τελευταία χρόνια. Όπως και στο Γκόραμ, βρέθηκαν ίχνη κατοίκησης από τους Νεάντερταλ, δηλαδή λίθινα εργαλεία και υπολείμματα τροφών (μαλάκια, οστρακοειδή ψάρια, αγριοκάτσικα και κόκκινα ελάφια)[4]


Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Gorham's Cave Complex». Ουνέσκο. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2016. 
  2. Βαγγέλης Πρατικάκης (2 Σεπτεμβρίου 2014). «Βραχογραφία στο Γιβραλτάρ «αφηρημένο αριστούργημα των Νεάντερταλ»». Το Βήμα. http://www.tovima.gr/science/medicine-biology/article/?aid=627489. Ανακτήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2016. 
  3. «Gorham's Cave». The Gibraltar Museum. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2016. 
  4. «Vanguard Cave». The Gibraltar Museum. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2016. 

Βιβλιογραφικές πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Gibraltar During the Quaternary, Clive Finlayson, Geraldine Finlayson, D. A. Fa, Gibraltar Government Heritage Division, 2000, ISBN 1919658009,

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]