Σότο Ζεν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ντόγκεν, Ιάπωνας βουδιστής ιερέας, συγγραφέας, ποιητής, φιλόσοφος και ιδρυτής της σχολής Sōtō Zen στην Ιαπωνία

Το Σότο Ζεν ή το Σχολή Σότο (ιαπωνικά: 曹洞宗) είναι η μεγαλύτερη από τις τρείς παραδοσιακές σέκτες Ζεν στον Ιαπωνικό Βουδισμό (τα άλλα είναι Ρινζάι και Ομπάκου). Είναι η ιαπωνική συνέχεια της κινέζικης σχολής Cáodòng, η οποία ιδρύθηκε κατά τη δυναστεία των Τανγκ από τον Dòngshān Liánjiè. Δίνει έμφαση στο Shikantaza, δηλαδή στο διαλογισμό χωρίς αντικείμενα, άγκυρες ή περιεχόμενο. Ο διαλογιστής προσπαθεί να γνωρίζει τη ροή των σκέψεων, επιτρέποντάς τους να αναδυθούν και να πεθάνουν χωρίς παρέμβαση.


Η ιαπωνική επέκταση της σέκτας εισήχθη τον 13ο αιώνα από τον Dōgen Zenji, ο οποίος σπούδασε Βουδισμό Caodong (Κινέζικα: 曹洞宗) στην Κίνα. Ο Ντόγκεν μνημονεύεται ως συν-πατριάρχης του Σότο Ζεν στην Ιαπωνία μαζί με τον Κέϊζάν Τζόκιν (Keizan Jōkin).


Με περίπου 14.000 ναούς, το Σότο είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιαπωνικούς βουδιστικούς οργανισμούς. Το Σότο Ζεν είναι επίσης δημοφιλές στη Δύση και το 1996 οι ιερείς της παράδοσης Sōtō Zen δημιούργησαν τη Βουδιστική Ένωση Soto Zen με έδρα τη Βόρεια Αμερική.

Κινέζικη προέλευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αρχική κινεζική εκδοχή του Σότο-σου, ή αλλιώς Cáodòng-zōng (κινέζικα: 曹洞宗) ιδρύθηκε από τον μοναχό ,της δυναστείας Τανγκ, Dòngshān Liángjiè (κινέζικα: 洞山 良 价) τον 9ο αιώνα.

Μια κυρίαρχη άποψη είναι ότι το όνομα της σέκτας δημιουργήθηκε λαμβάνοντας έναν χαρακτήρα από τα ονόματα του Dòngshān και του μαθητή του Cáoshān Běnjì (κινέζικα: 曹 山 本 寂) και αρχικά ονομάστηκε Dòngcáo-zōng . Ωστόσο, σύμφωνα με το Dòngshān yǔlù (洞山 語録》, "Αρχείο Διαλόγων του Dòngshān"), το όνομα σέκτας σημαίνει «συνάδελφοι (曹) των διδασκαλιών πάνω από τις σπηλιές (洞)« που ακολουθούν μαζί τον «μαύρο άνεμο(宗)» και αποτελεί φόρο τιμής στους δασκάλους διαφόρων σεκτών.


Ίσως το πιο σημαντικό για την ιαπωνική επέκταση αυτής της σέκτας, ήταν το γεγονός ότι ο Ντόγκεν, μεταξύ άλλων, υποστήριξε την επανερμηνεία, ότι το "Κάο" δεν αντιπροσωπεύει τον Καοσάν, αλλά μάλλον τον "ναό Χουενένγκ του Καοξί" (κινέζικα: 曹 渓 慧能.). Το κομμάτι της σέκτας που ιδρύθηκε από τον Caoshan έχασε την ισχύ του, ενώ ο άλλος κλάδος της σέκτας ,στον οποίο ήταν μαθητής ο Ντόγκεν, επέζησε στην Κίνα.


Πρόδρομος της σέκτας θεωρείται ότι είναι ο Shítóu Xīqiān (κινέζικα: 石頭 希遷), αναγνωρισμένος συγγραφέας του ποιήματος Sandokai, το οποίο αποτέλεσε τη βάση του τραγουδιού του πολύτιμου καθρέφτη Samadhi του Dongshan Liangjie ( Jp. Tozan Ryōkai) και της διδασκαλίας των πέντε τάξεων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

[1] https://global.sotozen-net.or.jp/eng/index.html

[2] https://szba.org/soto-zen/

[3] https://www.britannica.com/topic/Soto

[4] https://www.britannica.com/topic/Zen

  1. «SOTOZEN-NET». global.sotozen-net.or.jp. Ανακτήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2020. 
  2. «Soto Zen». Soto Zen Buddhist Association (στα Αγγλικά). 23 Απριλίου 2010. Ανακτήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2020. 
  3. «Sōtō | Buddhist sect». Encyclopedia Britannica (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2020. 
  4. «Zen | History, Doctrines, Practices, & Facts». Encyclopedia Britannica (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2020.