Σχέσεις Τουρκίας και Ουκρανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σχέσεις Τουρκίας και Ουκρανίας
Map indicating locations of Turkey and Ukraine

Τουρκία

Ουκρανία
Ο πρόεδρος Ζελένσκι με τον Τούρκο ομόλογό του (10/2020)

Η Τουρκία και η Ουκρανία έχουν μια μακρά ιστορία, γεωγραφικών και πολιτιστικών επαφών και απολαμβάνουν διαχρονικά άριστες διμερείς σχέσεις. Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ανεπτύχθησαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν η Τουρκία έγινε ένα από τα πρώτα κράτη στον κόσμο που ανακοίνωσε επίσημα την αναγνώριση της Ουκρανίας. Η Τουρκία διαθέτει πρεσβεία στο Κίεβο και γενικό προξενείο στην Οδησσό. Η Ουκρανία διαθέτει πρεσβεία στην Άγκυρα και γενικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη. Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και η Ουκρανία είναι υποψήφιο. Επίσης και οι δύο χώρες είναι μέλη της BLACKSEAFOR και του ΟΣΕΠ.

Στα τέλη Ιανουαρίου του 2010, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς και ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν να σχηματίσουν μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών το 2011.[1] Ωστόσο, οι διμερείς συνομιλίες για το ελεύθερο εμπόριο πάγωσαν το 2013.[2]

Μετά τα τέλη του 2015, η Τουρκία και η Ουκρανία αναθέρμαναν τις σχέσεις των ως αποτέλεσμα των ολοένα και πιο τεταμένων σχέσεων και των δύο χωρών με τη Ρωσία.[2] Στις 20 Αυγούστου 2016 ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στον Ουκρανό ομόλογό του, Πέτρο Ποροσένκο ,ότι η Τουρκία δεν θα αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, αποκαλώντας την «κατοχή της Κριμαίας».[3] Στις 9 Ιανουαρίου 2017 ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε "Υποστηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και της Γεωργίας. Δεν αναγνωρίζουμε την προσάρτηση των εδαφών της Ουκρανίας".

Τον Απρίλιο του 2022, ο αριθμός των Ουκρανών προσφύγων στην Τουρκία έφτασε τις 85.000.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]