Σχέσεις Αλβανίας και Σερβίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σχέσεις Αλβανίας και Σερβίας
Map indicating locations of Albania and Serbia

Αλβανία

Σερβία

Οι αλβανοσερβικές σχέσεις είναι οι επίσημες εξωτερικές σχέσεις ανάμεσα στη Δημοκρατία της Αλβανίας και τη Δημοκρατίας της Σερβίας. Η Αλβανία έχει μία πρεσβεία στο Βελιγράδι, ενώ η Σερβία έχει μία πρεσβεία στα Τίρανα. Και οι δύο χώρες είναι μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου (CEFTA) και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου. Η Σερβία και η Αλβανία είναι επίσης υποψήφιες χώρες για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα ψυχρές, ιδίως μετά τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου το 2008.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βαλκανικοί Πόλεμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την έναρξη των Βαλκανικών Πολέμων ένας από τους σημαντικούς στρατηγικούς στόχους της σερβικής πολιτικής ήταν να αποκτήσει ένα διάδρομο στην Αδριατική θάλασσα και ως εκ τούτου βασική πρόθεσή της ήταν η Σερβία να μοιράζεται κοινά σύνορα με το Βασίλειο της Ελλάδας στερώντας έτσι από το αλβανικό έθνος ένα καθεστώς ανεξάρτητου κράτους.[1][2]

Β' Παγκόσμιος Πόλεμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια του Β ' Παγκοσμίου Πολέμου μια πολύ στενή συνεργασία αναπτύχθηκε μεταξύ του λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Γιουγκοσλαβίας και του λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Αλβανίας. Ο Αλβανικός Λαϊκός Στρατός ανέλαβε την εξουσία της χώρας το 1944. Η Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε τη νέα κυβέρνηση της Αλβανίας τον Απρίλιο του 1945.

Ψυχρός Πόλεμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κομμουνιστικό σχέδιο της μεταπολεμικής Βαλκανικής Ομοσπονδίας.

Αρχικά υπήρχαν κομμουνιστικά σχέδια για τη δημιουργία μιας Βαλκανικής ομοσπονδίας που θα περιλαμβάνει τη Γιουγκοσλαβία, την Αλβανία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα. Ωστόσο μετά το ψήφισμα του Informbiro το 1948 η Αλβανία έσπασε τις σχέσεις της με τους Γιουγκοσλάβους κομμουνιστές, επειδή ο Ενβέρ Χότζα παρέμεινε πιστός στη Σοβιετική Ένωση υπό τον Ιωσήφ Στάλιν.

Γιουγκοσλαβικοί Πόλεμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιούνιο του 1991 ο Αλβανός Υπουργός Εξωτερικών Μεχμέτ Καπλάνι επισκέφθηκε την Κροατία. Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος της Αλβανίας Ραμίζ Αλία ξεκίνησε συζητήσεις με τους Αλβανούς ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου. Τον Ιούλιο του 1991 οι σχέσεις μεταξύ της Αλβανίας και της Γιουγκοσλαβίας ήταν τεταμένες. Γιουγκοσλάβοι και Αλβανοί ηγέτες αντάλλαξαν πυρά. Η Γιουγκοσλαβική κυβέρνηση κατηγόρησε την Αλβανία ότι παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Γιουγκοσλαβίας και προειδοποίησε την Αλβανία ότι η Γιουγκοσλαβία θα αντιδράσει "αποφασιστικά με όλα τα διαθέσιμα μέσα" σε τυχόν προκλήσεις της εθνικής της κυριαρχίας.

Το 1998 Αλβανοί πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο προσπάθησαν να ξεφύγουν περνώντας τα σύνορα στη βόρεια Αλβανία και η Αλβανία άρχισε να ισχυρίζεται ότι η Γιουγκοσλαβία εκτελούσε μια εκστρατεία εθνοκάθαρσης καλώντας τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει.

Το 2008 το Κόσοβο διακήρυξε την ανεξαρτησία του και η Αλβανία ήταν μία από τις πρώτες χώρες που το αναγνώρισαν επίσημα ως κράτος προκαλώντας την άμεση αντίδραση της Σερβίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Dimitrije Bogdanović: Knjiga o Kosovu
  2. «Aleksandar Bošković, Albanci kao metafora». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Νοεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2017.