Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συντεταγμένες γραμμής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στη γεωμετρία, οι συντεταγμένες γραμμής[1][2] χρησιμοποιούνται για να προσδιορίσουν τη θέση μιας ευθείας, όπως ακριβώς οι συντεταγμένες σημείου (ή απλώς οι συντεταγμένες) χρησιμοποιούνται για να προσδιορίσουν τη θέση ενός σημείου.

Γραμμές στο επίπεδο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν διάφοροι πιθανοί τρόποι για να καθορίσετε τη θέση μιας γραμμής στο επίπεδο. Ένας απλός τρόπος είναι με το ζεύγος (m', b) όπου η εξίσωση της ευθείας είναι y = mx + b. Εδώ m είναι η κλίση και b είναι η y-αποτέμνουσα . Αυτό το σύστημα καθορίζει συντεταγμένες για όλες τις ευθείες που δεν είναι κατακόρυφες. Ωστόσο, είναι πιο συνηθισμένο και απλούστερο αλγεβρικά να χρησιμοποιούμε συντεταγμένες (l, m) όπου η εξίσωση της ευθείας είναι lx + my + 1 = 0. Αυτό το σύστημα καθορίζει συντεταγμένες για όλες τις ευθείες εκτός από εκείνες που περνούν από την αρχή. Οι γεωμετρικές ερμηνείες των l και m είναι τα αρνητικά αντίστροφα των x και y-αποτέμνουσα αντίστοιχα.

Ο αποκλεισμός των ευθειών που διέρχονται από την αρχή μπορεί να επιλυθεί με τη χρήση ενός συστήματος τριών συντεταγμένων (l, m, n) για τον προσδιορισμό της ευθείας με την εξίσωση lx + my + 1 = 0. Εδώ τα l και m δεν μπορεί να είναι και τα δύο 0. Σε αυτή την εξίσωση, μόνο οι λόγοι μεταξύ των l, m και n είναι σημαντικοί, με άλλα λόγια αν οι συντεταγμένες πολλαπλασιαστούν με ένα μη μηδενικό κλιμάκιο τότε η γραμμή που αναπαρίσταται παραμένει η ίδια. Έτσι (l, m, n) είναι ένα σύστημα ομογενών συντεταγμένων[3] για την ευθεία.

Αν τα σημεία στο πραγματικό προβολικό επίπεδο αναπαρίστανται με ομογενείς συντεταγμένες (x, y, z), η εξίσωση της ευθείας είναι lx + my + nz = 0, εφόσον (l, m, n) ≠ (0,0,0) . Συγκεκριμένα, η συντεταγμένη γραμμής (0, 0, 1) αναπαριστά την γραμμή z = 0, η οποία είναι η γραμμή στο άπειρο στο προβολικό επίπεδο. Οι συντεταγμένες της γραμμής (0, 1, 0) και (1, 0, 0) αντιπροσωπεύουν τους άξονες x και y αντίστοιχα.

Εφαπτομενική εξίσωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ακριβώς όπως η φ(xy) = 0 μπορεί να αναπαραστήσει μια καμπύλη ως υποσύνολο των σημείων στο επίπεδο, η εξίσωση φ(lm) = 0 αναπαριστά ένα υποσύνολο των ευθειών στο επίπεδο. Το σύνολο των γραμμών στο επίπεδο μπορεί, με μια αφηρημένη έννοια, να θεωρηθεί ως το σύνολο των σημείων σε ένα προβολικό επίπεδο, το δυϊκό του αρχικού επιπέδου. Η εξίσωση φ(lm) = 0 αντιπροσωπεύει τότε μια καμπύλη στο δυϊκό επίπεδο.

Για μια καμπύλη f(xy) = 0 στο επίπεδο, οι εφαπτόμενες στην καμπύλη σχηματίζουν μια καμπύλη στο διπλό χώρο που ονομάζεται διπλή καμπύλη. Αν φ(lm) = 0 είναι η εξίσωση της διπλής καμπύλης, τότε ονομάζεται εφαπτομενική εξίσωση, για την αρχική καμπύλη. Μια δεδομένη εξίσωση φ(lm) = 0 αντιπροσωπεύει μια καμπύλη στο αρχικό επίπεδο που προσδιορίζεται ως η περιβάλλουσα των ευθειών που ικανοποιούν την εξίσωση αυτή. Αντίστοιχα, αν η φ(lmn) είναι μια ομογενής συνάρτηση, τότε η φ(lmn) = 0 αντιπροσωπεύει μια καμπύλη στο διπλό χώρο που δίνεται με ομογενείς συντεταγμένες και μπορεί να ονομαστεί ομογενής εφαπτομενική εξίσωση της περιβάλλουσας καμπύλης.[4]

Οι εφαπτομενικές εξισώσεις είναι χρήσιμες στη μελέτη των καμπυλών που ορίζονται ως περιβάλλουσες, όπως ακριβώς οι καρτεσιανές εξισώσεις είναι χρήσιμες στη μελέτη των καμπυλών που ορίζονται ως τόποι.

Εφαπτομενική εξίσωση ενός σημείου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια γραμμική εξίσωση σε συντεταγμένες γραμμής έχει τη μορφή al + bm + c = 0, όπου a, b και c είναι σταθερές. Ας υποθέσουμε ότι (lm) είναι μια ευθεία που ικανοποιεί την εξίσωση αυτή. Αν το c δεν είναι 0 τότε lx + my + 1 = 0, όπου x = a/c και y = b/c, οπότε κάθε ευθεία που ικανοποιεί την αρχική εξίσωση διέρχεται από το σημείο (xy). Αντίστροφα, κάθε ευθεία που διέρχεται από το σημείο (xy) ικανοποιεί την αρχική εξίσωση, οπότε al + bm + c = 0 είναι η εξίσωση του συνόλου των ευθειών που διέρχεται από το σημείο (xy). Για ένα δεδομένο σημείο (xy), η εξίσωση του συνόλου των ευθειών που το διατρέχουν είναι lx + my + 1 = 0, οπότε αυτό μπορεί να οριστεί ως η εφαπτομενική εξίσωση του σημείου. Ομοίως, για ένα σημείο (xyz) που δίνεται σε ομογενείς συντεταγμένες, η εξίσωση του σημείου σε ομογενείς εφαπτομενικές συντεταγμένες είναι lx + my + nz = 0.

Τύποι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η τομή των ευθειών (l1m1) και (l2m2) είναι η λύση των γραμμικών εξισώσεων

Σύμφωνα με τον κανόνα του Κράμερ, η λύση είναι

Οι γραμμές (l1m1), (l2m2) και (l3m3) είναι ταυτόχρονες γραμμές όταν η ορίζουσα

Για ομογενείς συντεταγμένες, η τομή των ευθειών (l1m1n1) και (l2m2n2) είναι

Οι γραμμές (l1m1n1), (l2m2n2) και (l3m3n3) είναι ταυτόχρονες γραμμές όταν η ορίζουσα

Αντίστροφα, οι συντεταγμένες της ευθείας που περιέχει τις θέσεις (x1y1z1) και (x2y2z2) είναι οι εξής

Γραμμές στον τρισδιάστατο χώρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για δύο δεδομένα σημεία στο πραγματικό προβολικό επίπεδο, (x1y1z1) και (x2y2z2), οι τρεις ορίζουσες

καθορισμό της προβολικής γραμμής που τις περιέχει.

Παρομοίως, για δύο σημεία στο RP3, (x1y1z1w1) και (x2y2z2w2), η γραμμή που τα περιέχει καθορίζεται από τις έξι ορίζουσες

Αυτή είναι η βάση για ένα σύστημα ομογενών γραμμικών συντεταγμένων στον τρισδιάστατο χώρο που ονομάζεται συντεταγμένες Πλάκερ. Έξι αριθμοί σε ένα σύνολο συντεταγμένων αντιπροσωπεύουν μια γραμμή μόνο όταν ικανοποιούν μια πρόσθετη εξίσωση. Αυτό το σύστημα απεικονίζει τον χώρο των γραμμών στον τρισδιάστατο χώρο στον προβολικό χώρο RP5, αλλά με την πρόσθετη απαίτηση ο χώρος των γραμμών να αντιστοιχεί στο τετράγωνο Κλάιν, το οποίο είναι μια πολλαπλότητα τεσσάρων διαστάσεων.

Γενικότερα, οι γραμμές στον n-διάστατο προβολικό χώρο καθορίζονται από ένα σύστημα n(n − 1)/2 ομογενών συντεταγμένων που ικανοποιούν ένα σύνολο (n − 2)(n − 3)/2 συνθηκών, με αποτέλεσμα μια πολλαπλότητα διάστασης 2n− 2.

Με μιγαδικούς αριθμούς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ισαάκ Γιάγκλομ έδειξε[5] πώς οι δυϊκοί αριθμοί παρέχουν συντεταγμένες για προσανατολισμένες γραμμές στο ευκλείδειο επίπεδο και οι διαιρεμένοι μιγαδικοί αριθμοί σχηματίζουν συντεταγμένες γραμμών για το υπερβολικό επίπεδο. Οι συντεταγμένες εξαρτώνται από την παρουσία μιας αρχής και μιας γραμμής αναφοράς σε αυτήν. Στη συνέχεια, δεδομένης μιας αυθαίρετης γραμμής οι συντεταγμένες της βρίσκονται από την τομή της με τη γραμμή αναφοράς. Χρησιμοποιούνται η απόσταση s από την αρχή μέχρι την τομή και η γωνία κλίσης θ μεταξύ των δύο ευθειών:

  • is the dual number[5]:81 για μια ευκλείδεια γραμμή, και
  • είναι ο διαιρεμένος μιγαδικός αριθμός[5]:118 για μια γραμμή στο επίπεδο Λομπατσέφσκι.

Δεδομένου ότι υπάρχουν γραμμές υπερπαράλληλες προς την ευθεία αναφοράς στο επίπεδο Λομπατσέφσκι, χρειάζονται και αυτές συντεταγμένες: Ας υποθέσουμε ότι s είναι η απόσταση από την αρχή μέχρι αυτή την κάθετο, και d είναι το μήκος του τμήματος μεταξύ της γραμμής αναφοράς και της συγκεκριμένης ευθείας.

  • υποδηλώνει την υπερπαράλληλη γραμμή.[5]:118

Οι κινήσεις της γραμμικής γεωμετρίας περιγράφονται με γραμμικούς κλασματικούς μετασχηματισμούς στα κατάλληλα μιγαδικά επίπεδα.[5]:87,123

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δημοσιεύσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Coordinates, points and lines - Cambridge University Press» (PDF). 
  2. «Lines in Coordinate Geometry». Unacademy (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 7 Ιουλίου 2024. 
  3. Weisstein, Eric W. «Homogeneous Coordinates». mathworld.wolfram.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 6 Ιουλίου 2024. 
  4. University of Connecticut Libraries, H. F. (Henry Frederick) (1922). Principles of geometry. Cambridge, [England] : University Press. 
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 5,4 Isaak Yaglom (1968) Complex Numbers in Geometry, Academic Press