Συζήτηση χρήστη:TFLESSAS

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Καλώς ήρθες!


(de) Willkommen
(en) Welcome
(es) Bienvenido
(fr) Bienvenue
(ru) Добро пожаловать

TFLESSAS, καλώς όρισες στη Βικιπαίδεια! Η συνεισφορά σου είναι ευπρόσδεκτη. Ακολουθούν μερικοί χρήσιμοι σύνδεσμοι:

Μπορείς να υπογράφεις στις σελίδες συζήτησης γράφοντας ~~~~ ή πατώντας το κουμπί της υπογραφής (Signature button beta.png). Για οποιαδήποτε βοήθεια ή απορία, μπορείς να απευθυνθείς στην Αγορά. Καλή συνέχεια!  --Dipa1965 20:31, 7 Φεβρουαρίου 2011 (UTC)

[Φλέσσας] ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΜΦΑΝΗΣΗ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΦΛΕΣΣΑΣ 1 ΠΡΩΣΙΑ 1 ΕΛΛΑΔΑ 1 ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ 2 ΦΩΤΑΚΟΣ 3 ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ 3 ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΙΑ «ΠΥΡΣΟΣ» 3 "Φλέσσας. 4 ¨ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΦΛΕΣΑ" 4 ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝΔΡΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΦΛΕΣΣΑ 6 ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥ Γεωργίου Φλέσσα 7

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΜΦΑΝΗΣΗ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΦΛΕΣΣΑΣ ΠΡΩΣΙΑ Το όνομα Φλέσσας συναντάται για πρώτη φορά στην παλαιά Πρωσία Ο Nikolaus Flessäus Monchbergens der Ältere (1536-1599) είναι πρόγονος του Χέϊνριτς Φλέσσα (Heirich Flessa 1891 – 1973) ο οποίος το 1943, με την Γερμανική κατοχή, ήταν Φρούραρχος στην Καλαμάτα. Κατά μαρτυρία της Κας Πότας συζύγου του Νικολάου Φλέσσα και άλλων, ο Γερμανός Αξιωματικός απελευθέρωσε τον άνδρα της Νίκο Αθαν.Φλέσσα, δικηγόρο Καλαμάτας, που είχε συλληφθεί για αντίποινα, διότι το όνομα του ήταν Φλέσσας. Μετά το συμβάν αυτό κάλεσε τους Φλεσσαίους της περιοχής και τους εξήγησε ότι ήταν και αυτός Φλέσσας και ψάχνει να βρει τις ρίζες του. Οι Φλεσσαίοι βέβαια φοβισμένοι ούτε καν ρώτησαν να μάθουν τ’ όνομά του. Η Οικογένεια αυτή, κατά τους Γερμανούς γλωσσολόγους, αργότερα μετ' ονομάσθει σε Flessa και σήμερα υπάρχουν πολλοί απόγονοί της στη Γερμανία και όλον τον κόσμο. Μάλιστα στην Γερμανία υπάρχει μία μεγάλη τράπεζα "Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΟΥ ΦΛΕΣΣΑ - THE FLESSA BANK". Κατά την Γερμανική εκδοχή το όνομα Flessa προέρχεται από την Βαυαρική λέξη «Flöss» που σημαίνει "σχεδία" στα Ελληνικά. Πολλοί Φλεσσαίοι τότε ήταν «Flöβerei-Flosserei» δηλαδή αρχηγοί σχεδίας. ¨Ήταν λατόμοι που έκοβαν μεγάλους κορμούς δένδρων από τα δάση της Βαυαρίας, τα έφερναν στα ποτάμια, έφτιαχναν (Flösser) σχεδίες που τις οδηγούσαν μέσω του ρεύματος του ποταμού στα εργοστάσια χαρτοποιίας. Επειδή τότε πολλές φορές το επάγγελμα εχρησιμοποιήτο και ως επώνυμο έτσι πήραν το όνομα Flessa. Από την Πρωσία ένα μεγάλο μέρος αυτών μετοίκησε προς την Βενετία, ένα άλλο προς την Βόρειο Αμερική και ένα άλλο προς την Κύπρο.

ΕΛΛΑΔΑ

Στην Ελλάδα το όνομα Φλέσσας συναντάται για πρώτη φορά το 1797 με τον ΠΑΝΑΓΙΏΤΗ ΦΛΕΣΣΑ (1762- 1802) και την γυναίκα του Αναστασούλα να υπογράφουν ένα πωλητήριο έγγραφο για το χωράφι τους στην Καραζοκαριά. Το Φλέσσας πιθανώς εξελληνίσθει εις την Πελοπόννησο από τούς Φλέσσα Ενετούς πού υπηρετούσαν ως στρατιώτες με την φρουρά των Ενετών στο Μοριά και έτσι δικαιολογείται το τελικό Ελληνικό σίγμα (ς) στην κατάληξη του ονόματος.

Το 1803 Ο Αρχιεπίσκοπος Λεονταρίου Γερμανός πιστοποιεί ότι το όνομα Φλέσσας υπάρχει στην επαρχία Λεονταρίου και οι πρόγονοι του Καπετάν Νικήτα Φλέσσα "ήσαν ανέκαθεν εκ των επισημότατων και περιφανών της επαρχίας", ως εμφαίνεται εκ του παρακάτω έγγραφου.

"Η ταπεινότης ημών δια του παρόντος συστατικού γράμματος δηλοποιεί και τοις πάση διαβεβαιούται ότι ο το παρών μας επιφέρων Καπετάν Νικήτας Φλέσσας υπάρχει εκ της υμετέρας επαρχίας της πάλαι ποτέ ονομαζόμενης Χριστιανουπόλεως τα νυν δε επιλεγόμενης Λεονταρίου, και εκ της κωμοπόλεως Πολιανής. Ερευνοισάμενοι δι' ακριβούς περί αυτού και της γενεαλογίας αυτού επληροφορήθημεν ότι αυτός και οι πρόγονοί του ήσαν ανέκαθεν εκ των επισημότατων και περιφανών της επαρχίας Λεονταρίου, οίτινες και πατρίδος αυτών προστατεύσαντες τοις συμπολίτες πάντα επωφελώς ανεδείχθησαν, αλλά και αυτός ήδη μιμητής των προγόνων αυτού ανεφάνη.

Δια το παρόν υμέτερον συστατικό Γράμμα απεδώκαμεν αυτώ υπογεγραμμένο και εσφραγισμένον παρ' ημών, εις πίστωσιν της αληθείας, συνεπιβεβαιούντων και των της πόλεως ταύτης ημετέρων κληρικών και προκριτωτέρων προεστών και δημογερόντων της πόλεως Λεονταρίου .

1803 Απριλίου 27, Λεοντάρι

Ο Αρχιεπίσκοπος Λεονταρίου Γερμανός

Σεραφείμ καθηγούμενος της Υπεραγίας Θεοτόκου Μπούρα. Αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος μαρτυρώ, Πέτρος Σολομών προεστός Λεονταρίου μαρτυρώ, Νικήτας Καραηλιόπουλος μαρτυρώ, Βενέδικτος καθηγούμενος της Μονής του Αγίου Νικολάου Χοντάλου. Αναστάσιος Ηλιόπουλος μάρτυς.-" Στις 29 Ιανουαρίου 1824, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του Βασιλείου της Ελλάδος υπ. αριθ. 5 σελίς 47, ο Ιωάννης Φλέσσας διορίζεται Ειρηνοδίκης Μεγαλουπόλεως αντί του Κ. Α. Σαραντοπούλου. Η εφημερίς τότε εκδίδετο και στα Γερμανικά. ¨Έτσι στην ίδια σελίδα, στη δεξιά στήλη, στα Γερμανικά, ο Ιωάννης Φλέσσας αναφέρεται ως J. Phlessas.

ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ

Από εδώ προκύπτει και το επώνυμο Πλέσσας που η ρίζα του είναι από το Φλέσσας, η καταγωγή τους είναι από την Πολιανή Καλαμών και η μετατροπή του Φλέσσιας σε Φλέσσα. Οι γερμανοί δεν μπορούσαν να παράγουν την συλλαβή "ία" και έτσι μετέτρεψαν το ι (γιώτα) σε σ (σίγμα) δια να διατηρήσουν την σωστή προφορά του ονόματος. ¨Έτσι το Φλέσσιας έγινε Φλέσσας πιθανώς με την πρώτη έκδοση της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως. Υπάρχουν και σήμερα πολλοί απόγονοι των Φλεσσαίων που διατηρούν το όνομα Φλέσιας ή Φλέσσιας.

Ελληνικά Αγγλικά Φλέσσας Flessa Φλέσιας Flessas Φλέσσα Flesias Φλέσσιας Flessias Παπαφλέσσας Papaflessas Φλεσσιόπουλος Flessopoulos Πλέσσας Flessak Πλέσιας Plessas Πλέσσιας Plessas Πλέσσας Plessias

ΦΩΤΑΚΟΣ

Το 1788 εγεννήθει στην Πολιανή Καλαμών ο Γεώργιος Φλέσσας γιος του Δημητρίου Φλέσσα (1736 - 1799) και της Κωνσταντίνας Ανδροναίου δευτέρας συζύγου του Δημητρίου.

Απόσπασμα από το βιβλίο ¨Ο ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΦΛΕΣΑ" του Φωτάκου 1868

"Το 1808 επήγε με τον εξάδελφο του εις την Ελληνική σχολή της Δημητσάνας την επισημοτέραν τότε καθ΄όλην την Πελοπόννησο. Το έτος 1816, μετά την εξοδόν του από το σχολείον, εγένετο μοναχός ( με το εκκλησιαστικό όνομα Γρηγόριος Φλέσσας Παππάς ¨η Παπαφλέσσας) και εμόναξεν εις το μοναστήριον της Βελανιδιάς, το οποίον κείται πλησίον των Καλαμών, και ονομάζεται ιδίως Παναγίτσα. Συνέβη δε μετά ταύτα να έλθει εις φιλονεικίαν μετά του Επισκόπου Μονεμβασίας, και δια τούτο δυσαρεστηθείς ενεχώρησεν από την Βελανιδιά, και επέρασεν εις την μονή Ρεκίτσας, ήτις κείται κατά τα μεθόρια των επαρχιών Μιστρά και Λεονταρίου. Κατά το έτος 1817 εγένετο εκεί ενός συνοικεσίου ή διάλυσης, αποδοθείσα εις τας ενεργείας του Παπά Φλέσσα, τον οποίον παρέστησαν τότε ως άνθρωπον ταραξίαν εις τον Πασάν, όστις απέστειλε αμέσως εκ Τριπόλεως δώδεκα Τούρκους στρατιώτες (καβάσιδες) να τον συλλάβουν. Οι δε στρατιώται ούτοι πορευθέντες εύρον αυτόν εις τα καλύβια Αγρύλου της Πολιανής μετά των αδελφών του. Αφού δε ούτοι είδαν τούς στρατιώτας ερχόμενους, κατενόησαν ότι ζητούν να συλλάβουν τον Φλέσσα, όστις αμέσως έλαβε τον δρόμον προς Γαρδίκι, μετόχιον του μοναστηρίου. Οι δε αδελφοί του αντεστάθησαν εις τούς Τούρκους δια των όπλων, περάσαντες πέραν του ξηροποταμίου του μεταξύ Αγρύλου και Γαρδικίου, οχυροθέντες εις τίνα ευρέθησαν εκεί ασβεστοκάμινο, και απειλούντες τούς Τούρκους, οίτινες υποχωρήσαντες ίσταντο έφιπποι εις μέρος επίπεδο, υβρίζοντες και πυροβολούντες τον Παπά Φλέσσα. Ενώ δε εγένοντο ταύτα, Ο Παπά Φλέσσας σηκωθείς επάνω φώναξε δυνατά και είπε." Βρε κερατάδες Τούρκοι να πάτε πίσω εις τον αφέντην σας τον κερατά, να τού ειπείτε ότι εγώ φεύγω δια την Πόλιν, και δεν θα γυρίσω πίσω απλούς καλόγηρος, ή δεσπότης θα έλθω, ή πασάς. Εντεύθεν εγεννήθησαν τα αίτια της φυγής του από την Πελοπόννησο, αλλά δεν είχε τότε διόλου ιδέαν περί της εταιρίας των φιλικών."

ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Από την Πελοπόννησο ο Παπα Φλέσσας επέρασεν εις Ζάκυνθο, άλλα μέρη, και τέλος εις Κωνσταντινούπολιν, όπου συναντά τον αρχιερέα Δέρκων, Πελοποννήσιος και μέλος της συνόδου. Ερωτηθείς υπό του αρχιερέως των Δέρκων Γρηγορίου από πού κατάγεται αυτός, κατά τον εγγονό του από τον αδελφόν του Νικήταν, Κωνσταντίνο Ιωάννου Φλέσσαν ο Παπά Φλέσσας φοβούμενος τους Τούρκους γιατί τον είχαν στη λίστα των θανατοποινιτών της Πύλης απήντησε ότι λέγεται Δίκαιος και ότι είναι ιεραπόστολος από την Κόρινθο. Με αυτό το όνομα (Γρηγόριος Δίκαιος) γνώρισε τον Αναγνωστόπουλο και εμυήθει στην Φιλική Εταιρεία με το ψευδώνυμο "ΑΡΜΟΔΙΟΣ" και εχειτοτονήθει αργότερα Αρχιμανδρίτης από τον Γρηγόριον τον Ε' με το εκκλησιαστικό "ΟΦΦΙΚΙΟ" του Δικαίου που σημαίνει αντιπρόσωπος του Πατριάρχη.

¨Έτσι λοιπόν Ο Παπαφλέσσας έγινε Δικαίος υπογράφοντας όλα τα έγγραφα (Γρηγόριος Δικαίος) από το 1823 έως και την ημέρα της θυσίας του στο Μανιάκι το 1825, ως Υπουργός των Εσωτερικών και Διευθυντής της Αστυνομίας. ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΙΑ «ΠΥΡΣΟΣ»

¨Άλλοι ιστορικοί, προφανώς μη έχοντας τις ιστορικές πηγές που υπάρχουν σήμερα, παρουσιάζουν διάφορες εκδοχές για την προέλευση του ονόματος των Φλεσσαίων όπως π. χ. ο ιστορικός Τρ. Ε. Εύαγγελίδης πού γράφει μεταξύ άλλων στη Μεγάλη 'Ελλην. 'Εγκυκλοπαίδεια τού "ΠΥΡΣΟΥ" τομ. ΚΔ σελ. 62:

"Φλέσσας. 
"Όνομα παλαιάς, επιφανούς και πολυαρίθμου οικογένειας τής Πελοποννήσου, αρρήκτως συνδεδεμένου προς τούς αγώνας τής έλευθερίας τού ελληνικού έθνους. Οικογένεια φύσει ανυπότακτος και ατίθασος, κατοικούσα εις την ορεινή κωμόπολιν Πολιανήν τής επαρχίας Λεονταρίου και είτα Καλαμών, ουδέποτε ηθέλησε να έλθει εις επικοινωνία μετά των Τούρκων, και τούτου ένεκα υπέστη τόσους διωγμούς, ώστε πολλά μέλη αυτής να τραπώσι προς τα δύσβατα και απόκρημνα τής επαρχίας όρη, διαφιλονικούντα την ηγεμονία αυτών προς τον κατοκτητήν. Κατά τας συγκρούσεις προς τούς Τούρκους πολλά μέλη τής οικογενείας έφονεύθησαν, τούτο δε εγένετο αφορμή ώστε να ληφθεί η απόφασης προς μετανάστευσιν, την οποίαν δεν ήσπάσθη το σύνολον τής οικογένειας. Οι αποφασίσαντες αναχώρησαν δι' 'Αθήνας, όπου διέμειναν επί έτη και έκτισαν τον ιερόν ναό τον έπωνομασθέντα " `0 Σωτήρ τού Δ ι και ου" όστις παρεχωρήθη ως παρεκκλήσιο εις την ρωσική πρεσβεία μέχρις ανακαινίσεως τού ναού τού 'Aγiou Νικόδημου, οπότε έμειναν ως ενοριακός ναός εν τη συνοικία Πλάκας. 
 'Ακολουθήσαντες το τότε ρεύμα τού εκπατρισμού, μετέβησαν εις την 'Ιταλία και εκείθεν εις την Κωνσταντινούπολιν. Μετά πολλών ετών διαμονή εις τα μέρη ταύτα απεφάσισαν να επιστρέψουν εις την πατρίδα των, και προς τούτο έλαβαν (τω 1670), μέσω τού τότε πατριάρχου Παϊσiou και τού μεγάλου διερμηνέως παρά τη 'Υψηλή Πύλη Π. Νικουσίου, γράμματα συστατικά από τον μέγα βεζύρην Μεχμέτ Κιουπρουλή προς τον Πασάν τής Κορίνθου. Ούτος εγένοντο δεκτοί παρά τω Πασά τής Κορίνθου, όστις, τη παρακλήσει τού τότε αρχηγού τής οικογένειας, παρεχώρησε εις αυτούς το παρά το "Αργος και εις το Φλιάσιον πεδίον κείμενο παλαιόν φρούριο τής Φλιασίας. Δεν είναι εξηκριβωμένο πότε ή οικογένεια επέστρεψε εις την Πολιανήν τής Μεσσηνίας, γνωστόν όμως είναι ότι ο ως αρχηγός αυτής φερόμενος Γεώργιος Παναγιώτου Φλέσσας έγεννήθη τω 1716 εν Πολιανή. Το επώνυμο Φλέσσας έλαβε ο κλάδος αυτός εκ τού Φλιασίου πεδίου, όπου κατοίκησε, προς διάκρισιν των άλλων συγγενών Δικαίων, των εχόντων το αυτό επώνυμο. '0 Γεώργιος Παναγιώτου Φλέσσας ο Φλιάσιος κατά παραφθορά έγένετο Φλέσιας και είτα Φλέσσας. "Έκτοτε παρέμεινε το επώνυμο τούτο εις την οικογένεια και τούς απόγονους τού Γεωργίου Φλέσσα, οϊτινες και εις χρήμα και εις αίμα προσήνεγκον πολλά υπέρ τής έλευθερίας τής 'Ελλάδος".

¨ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΦΛΕΣΣΑ"

Αλλά και ο Φωτάκος, πρώτος υπασπιστής του Γέρο Κολοκοτρώνη, το 1868 στο βιβλίο του ¨ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΦΛΕΣΣΑ" προσπαθεί να δικαιολογήσει το όνομα του Γρηγορίου Δικαίου ή Παπαφλέσσα γράφοντας : ΚΕΦΛΑΙΟ Α'

"Ό Δημήτριος Φλέσσας κατήγετο εκ μιας των έξοχωτέρων οικογενειών της επαρχίας Μεγαλουπόλεως και έγεννήθη εις το χωρίον Πολιανή του δήμου Άμφείας. Δίκαιοι δε ώνομάζοντο όλοι οι απόγονοι της οικογενείας ταύτης και μετωνομάσθησαν Φλεσσαίοι από της λέξεως Έφεσίους αναφερομένης εις τας πράξεις των Αποστόλων, και μη ορθώς προφερόμενης εν τη εκκλησία της πατρίδος των Έφλεσίους, είτα Φλεσίους, και μετά ταύτα Φλεσσαίους. Οι υιοί αυτού Αθανάσιος, Ιωάννης, Ηλίας, Νικήτας, Παναγιώτης και Νικόλαος όλοι έφεραν την νεωτέρα αυτήν επωνυμία. Ό δε ειρημένος Δημήτριος ενυμφεύθη δύω γυναίκας, από τάς οποίας έγέννησεν είκοσι και οκτώ τέκνα, δεκαοκτώ εκ της πρώτης, της οποίας το όνομα και ή γενεά είναι άγνωστος, εξ ων έπέζων κατά το 1825 οι Αθανάσιος, Νικόλαος και Ιωάννης, ο οποίος πολεμών κατά των Τούρκων έφονεύθη τω 1825 πλησίον των ερειπίων αρχαίου ναού της Αρτέμιδος κατά τα μεθόρια των δήμων Θουρίας και Αλαγονίας. (α) Από δε της δευτέρας, της ονομαζόμενης Κωνσταντίνας και καταγόμενης από του γένους των Άνδροναίων, έγέννησε δέκα τέκνα, εξ ων επέζων κατά την επανάστασιν του 1821 οι Ηλίας, Νικήτας, Κωνσταντίνος, (β) ή Μαρουδή και ο τελευταίος τούτων Γρηγόριος, του οποίου σκοπεύομε να γράψωμεν τον βίον (β)."

· Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου Φλέσσας (Βουλευτής Καλαμών 1840-1920) το 1870 στο ανέκδοτο χειρόγραφο βιβλίο του

"ΤΑΙΣ ΙΕΡΑΙΣ ΣΚΙΕΣ ΤΩΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΙΔΕΑΣ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΑΓΩΝΙΣΑΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΠΕΣΟΝΤΩΝ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΥΨΗΛΑΝΤΟΥ, ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ Δ. ΔΙΚΑΙΟΥ ή ΠΑΠΠΑΦΛΕΣΣΑ, Π. ΚΕΦΑΛΑ, ΗΛΙΑ Δ. ΦΛΕΣΣΑ, ΝΙΚΗΤΑ Δ. ΦΛΕΣΣΑ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΗΛ. ΦΛΕΣΣΑ, ΙΩΑΝΝΟΥ Ν. ΦΛΕΣΣΑ, ΚΑΙ ΤΑΙΣ ΤΩΝ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ Ι. ΦΛΕΣΣΑ, ΣΙΜΩΝΙΔΟΥ Ι. ΦΛΕΣΣΑ, ΕΜΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ, ΚΑΙ ΤΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΚΛΑΥΣΤΟΥ ΥΙΟΥ ΜΟΥ ΣΙΜΩΝΙΔΟΥ, ΤΕΛΕΙΟΔΙΔΑΚΤΟΥ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ, ΤΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΙΕΡΑΝ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗΝ ΑΝΑΤΙΘΗΜΙ"

Παρουσιάζει το συνημμένο Γενεαλογικό δένδρο για την οικογένεια των Ελλήνων Φλεσσαίων.

Το περίεργο είναι ότι δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία για τα υπόλοιπα 19 αδέλφια του Παπαφλέσσα. Υπάρχουν πάρα πολλά γενεαλογικά δένδρα των Φλεσσαίων που κατάγονται από την Βαυαρία και χρονολογούνται από το 1500 ΜΧ. Το σίγουρο είναι ότι η οικογένεια των Φλεσσαίων είναι δισκορπησμένη σε όλα το μέρη της Ελλάδος, στην Κύπρο και σε όλες τις πέντε Ηπείρους του κόσμου, και κατέχουν μεγάλες θέσεις σε Πανεπιστήμια, Κυβέρνηση, ¨Ένοπλες Δυνάμεις και επιχειρήσεις.

Παρακάτω παραθέτω όλα τα γνωστά στοιχεία πού ανακάλυψε η έρευνά μου από το 1980 μέχρι σήμερα (2004) για τον καθένα στο Ιστορικό αυτό Γενεαλογικό δένδρο.

Τίμος Κ. Φλέσσας Νέα Πεντέλη Μάρτιος 2004

ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝΔΡΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΦΛΕΣΣΑ --TFLESSAS 05:32, 2 Jan 2005 (UTC)

ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥ Γεωργίου Φλέσσα


Γενιά υπ’ αριθ. . 1

1. Γεώργιος1 Φλέσσας Εγεννήθη το 1640, και πέθανε το1710.

Παιδί του Γεωργίου Φλέσσα είναι: + 2 i. Δημήτριος Γεώργιος2 Φλέσσας, εγεννήθει το 1685 και πέθανε το 1735. Εφονεύθη σε παγίδα από τους Τουρκαλβανούς στην Καλαμάτα.


Γενιά υπ’ αριθ. . 2

2. Δημήτριος Γεώργιος2 Φλέσσας (Γεώργιος1) Εγεννήθη το1685, και πέθανε 1735. Εφονεύθη σε παγίδα από τους Τουρκαλβανούς στην Καλαμάτα.


Παιδιά του Δημητρίου Γεώργιος Φλέσσα είναι: + 3 i. Γεώργιος Δημήτριος3 Φλέσσας, εγεννήθει το 1716 in Πολιανή; πέθανε στις 5 7 1770. Εφωνεύθει εν Νησίω Μεσσήνης. 4 ii. Κωνσταντίνος Δημήτριος Φλέσσας, πέθανε το 1803 Εφονεύθη υπό του Αναγνωστρά στην ¨Αμφεια. 5 iii. Παναγιώτης Δημήτριος Φλέσσας. 6 iv. Χριστόδουλος Δημήτριος Φλέσσας. 7 v. Νικόλαος Δημήτριος Φλέσσας.

Γενιά υπ’ αριθ. . 3

3. Γεώργιος Δημήτριος3 Φλέσσας (Δημήτριος Γεώργιος2, Γεώργιος1) Εγεννήθη το 1716 στην Πολιανή, και πέθανε στις 5 7 1770 Εφωνεύθει εν Νησίω Μεσσήνης.

Παιδιά Γεώργιος Δημήτριος Φλέσσας είναι: 8 i. Χριστόδουλος Γεώργιος4 Φλέσσας. + 9 ii. Δημήτριος Γεώργιος Φλέσσας, εγεννήθει το 1736 στην Πολιανή; Και πέθανε το 1799. Εφωνεύθει εις συμπλοκή μέ τούς Τούρκους στη Σπάρτη.

Γενιά υπ’ αριθ. . 4

9. Δημήτριος Γεώργιος4 Φλέσσας (Γεώργιος Δημήτριος3, Δημήτριος Γεώργιος2, Γεώργιος1) Εγεννήθη το 1736 στην Πολιανή, και πέθανε το 1799. Εφωνεύθει σε συμπλοκή μέ τούς Τούρκους στη Σπάρτη. Παντρεύτηκε δύο φορές. Πρώτη σύζυγος (1) Η Θεοδώρα Νοταρά Παντρεύτηκαν το 1761 Εγεννήθει στη Κόρινθο. Δεύτερη σύζυγος (2) Η Κωνσταντίνα Ανδροναίου Παντρεύτηκαν το 1781. Εγεννήθη στη Δημητσάνα.

Παιδιά του Δημητρίου Φλέσσα και Θεοδώρας Νοταρά είναι: 10 i. Παναγιώτης Δημήτριος5 Φλέσσας, εγεννήθει το 1762 και πέθανε το 1802. Εφωνεύθει υπό των Κολοκοτρωναίων στην ¨Αμφεια. He married Παντρεύτηκε την Αναστασούλα. 11 ii. Κωνσταντίνος Δημήτριος Φλέσσας, εγεννήθει το 1765. 12 iii. Ηλίας Δημήτριος Φλέσσας, εγεννήθει το 1763 στο Γαρδίκι, Καλαμών; πέθανε το 1821. Εφωνεύθη κατά την άλωσιν της Τριπόλεως. Παντρεύτηκε την Αικατερίνη. 13 iv. Αθανάσιος Δημήτριος Φλέσσας, εγεννήθει το 1765 στη Πολιανή; πέθανε το 1821 Έπεσε στη μάχη της Θουρίας. 14 v. Νικόλαος Δημήτριος Φλέσσας, εγεννήθει το 1766, πέθανε το 1825 Εφονεύθη εις τας κατά του Ιμπραήμ μάχες εν Μεσσηνία. 15 vi. Ιωάννης Δημήτριος Φλέσσας, εγεννήθει το 1768 in Πολιανή, Καλαμών; πέθανε το 1825 έπεσε προ των πυλών της Αρτέμιδος . Παντρεύτηκε την κόρη του Γεωργίου Χρηστάκη η οποία εγεννήθει στη Θουρία. Παιδιά Δημητρίου Φλέσσα και της Κωνσταντίνας Ανδροναίου είναι: 16 i. Νικήτας Δημήτριος5 Φλέσσας, εγεννήθει το 1774 στη Πολιανή, Καλαμών; πέθανε στις 10 10 1846 στην Αθήνα. Είναι άγνωστο τ’ όνομα της γυναίκας του. 17 ii. Μαρουδή Δημητρίου Φλέσσα, εγεννήθει το 1786. Παντρεύτηκε τον Δημήτριο Μπούτση . 18 iii. Γρηγόριος Δημήτριος Φλέσσας, Δικαίος ή Παπαφλέσσας , εγεννήθει το 1788 στην Πολιανή και πέθανε στις 20 5 1825 στο Μανιάκι. --TFLESSAS 05:32, 2 Jan 2005 (UTC)Νέα Πεντέλη

Ειδοποίηση για προσθήκη κειμένου από άλλη σελίδα[επεξεργασία κώδικα]

Δημιούργησες το άρθρο Η Λεωνίδιος μάχη, χρησιμοποιώντας όμως κείμενο από αυτή τη σελίδα. Κείμενα και φωτογραφίες από άλλες σελίδες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη Βικιπαίδεια, εκτός αν είσαι εσύ ο δημιουργός τους ή υπάρχει η σχετική άδεια από το δημιουργό τους ώστε να διακινηθούν υπό την άδεια GFDL και την CC-BY-SA 3.0 της Βικιπαίδειας (σχετικά δες Βικιπαίδεια:Προβλήματα πνευματικών δικαιωμάτων). Σε διαφορετική περίπτωση, σύντομα διαγράφονται. Αν θέλεις, μπορείς να βασιστείς στα στοιχεία που περιέχει το κείμενο που προσέθεσες και σε άλλα, για να γράψεις κάτι δικό σου.--Egmontaz συζήτηση 14:37, 2 Νοεμβρίου 2009 (UTC)