Συζήτηση πύλης:Ορθοδοξία

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Με γειά, όμορφη είναι η πύλη. Στην εικόνα πιθανώς θα ήταν καλύτερο απλά να βάλεις τα στοιχεία της, ημερομηνία τόπος, διαστάσεις, τρόπος κατασκευής, αλλά αυτό είναι θέμα δικής σου εκτίμησης των πραγμάτων και αισθητικής--ΗΠΣΤΓ 11:45, 16 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Ευχαριστώ, θα το φροντίσω... --Kostisl 13:45, 16 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]


KostisI, με γεια και καλό κουράγιο στη συντήρησή τής πύλης!

Απλά, θα ήθελα να επισημάνω ότι "Ορθοδοξία" είναι ένα συμβατικό όνομα για την περιγραφή της "Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας", καθώς "ορθοδοξία" υπάρχει και σε άλλα θρησκεύματα. Νομίζω ότι η χρήση του επίσημου ονόματος αυτής της Χριστιανικής εκκλησίας θα ήταν ακριβέστερη.

Επίσης, περιγραφές για την "Ορθοδοξία" του τύπου "Η ορθοδοξία αντιτάσσεται στην ετεροδοξία ("άλλη διδασκαλία"), την αίρεση και το σχίσμα" δεν είναι μονοσήμαντες όσον αφορά την περιγραφή της, όπως εμφανίζεται στις 2 πρώτες προτάσεις.

Δεν έχω αντίρρηση επί της ουσίας, το αντέγραψα από το αντίστοιχο άρθρο. Όσο για την Πύλη, προτείνεις μετονομασία σε Βικιπύλη:Ορθόδοξη Εκκλησία; Νομίζω είναι πολύ περιγραφικό, έτσι όπως είναι δεν εννοεί κάτι άλλο...--Kostisl 10:02, 17 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]


Φιλικά, -- pvasiliadis  14:52, 16 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Μεγειά την Πύλη. Έχω κι εγώ μια επισήμανση: ο δικέφαλος αετός δεν είναι σύμβολο της Ορθοδοξίας, είναι βυζαντινό σύμβολο (en:Double-headed eagle. Το Πατριαρχείο τον χρησιμοποιεί μάλλον ως "συνεχιστής" του Βυζαντίου και η Εκκλησία της Ελλάδος μάλλον για εθνικοπατριωτικούς λόγους (μπορεί βέβαια και να κάνω λάθος).--Αρχίδαμοςμίλα μου 15:10, 16 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]


Ο όρος Ορθοδοξία είναι απόλυτα δεκτός για να ορίσει χωρίς προσθήκες την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία. Για παράδειγμα:

  • The Oxford Dictionary of the Christian Church
"Orthodoxy. As a religious system, right belief, as contrasted with heresy. The word is used esp. of those Churches in E. Christendom which are in communion with Constantinople, collectively described in ancient times as ‘the holy, orthodox, catholic, apostolic Eastern Church’ (ἡ ἁγία ὀρθόδοξος καθολικὴ ἀποστολικὴ ἀνατολικὴ ἐκκλησία)..."


  • Nelson's New Christian Dictionary αναφέρεται:
"orthodoxy: 1. Right “opinion” in matters of doctrine and faith. In theology, it generally includes Trinitarian and Christological belief. 2. Orthodoxy Descriptive note of the churches of the Byzantine Rite under or associated with the ecumenical patriarch of Constantinople. Orthodoxy is based on the seven ecumenical councils ending with the Council of Nicaea in 787"


  • Merriam-Webster's Collegiate Dictionary
or•tho•doxy...Eastern Orthodox Christianity


  • Oxford English Dictionary στο λήμμα Orthodox, εκτός άλλων αναφέρεται:

"4. Also Orthodox. The specific epithet of the Eastern Church, which recognizes the headship of the Patriarch of Constantinople..."


Έτσι, δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να αλλάξει. Εκτός της αναγνώρισης που τυγχάνει ως όρος, επιπλέον, στη χώρα μας είναι αδύνατον να μπερδέψει κανείς για ποια εκκλησία μιλάμε.

Papyrus 15:16, 16 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)


"Eastern Church", "the churches of the Byzantine Rite", "Eastern Orthodox Christianity", "Eastern Church".
Αυτό εννοώ, ότι ο όρος "Ορθοδοξία" είναι "descriptive note"/"συμβατικό όνομα" και όχι επίσημη ονομασία σε σχέση με τους παραπάνω επίσημους όρους/προσδιορισμούς. Όπως επιθυμείτε, though. -- pvasiliadis  15:30, 16 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]


Δικέφαλος αετός[επεξεργασία κώδικα]

Μερικά αποσπάσματα που δείχνουν ότι είναι κυρίως σύμβολο του Οικουμενικού Πατριαρχείου:

"Τό γεγονός, ότι ό οικουμενικός Πατριάρχης κράτησε ώς έμβλημα του τό Δικέφαλο, τό σύμβολο τής Ρωμαίικης αυτοκρατορίας, δέν ήταν απλός τύπος, γιατί ανταποκρινόταν στά πράγματα."
π. Γεωργίου Δ. Μεταλληνού, Τουρκοκρατία, Ακρίτας, έκδ. 6η, 2005, σελ. 69


"Από τή βυζαντινή αυτοκρατορία έμενε πάντοτε σύμβολο ακατάλυτο ό δικέφαλος αετός. Ή 'Εκκλησία τόν υιοθέτησε, τόν διατήρησε στις σφραγίδες της, στά τέμπλα τών ναών, στά άμφια τών αρχιερέων."
Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, Εκδοτική Αθηνών, Τόμος Ι', σελ. 144


"Έτσι είδε η Βασιλεύουσα Τυπογραφείο μετά διακόσια χρόνια, αφότου το πρώτο καταστράφηκε. Σ' αυτό τυπώνονταν εκκλησιαστικά βιβλία και όρισε ο Πατριάρχης λογοκριτές. Κατασκευάσθηκε και σφραγίδα με τον δικέφαλο και το όνομα του εκάστοτε Πατριάρχη και έμπαινε στα βιβλία."
Περιοδικό Ιστορία, Πάπυρος, τ. Ιούλιος 2006, σελ. 62


"Μετά την άλωση τής Κωνσταντινούπολης (29 Μαίου 1453) ο πατριάρχης κληρονόμησε μαζί με τους δικέφαλους αετούς και τα προνόμια τού Βυζαντινού αυτοκράτορα και το έμβλημα αυτό το οποίο μεταβλήθηκε έκτοτε σε πατριαρχικό."
Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος-Larousse-Britannica, τόμος 42, λήμμα: Μίτρα

Πάντως η λεζάντα Δικέφαλος αετός, αντιπροσωπευτικό σύμβολο του ορθόδοξου κόσμου δεν είναι μακριά από την πραγματικότητα.

Papyrus 18:33, 16 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)

Να'σαι καλά για τις πηγές. Αυτό εννοώ κι εγώ: πλην του ΟικΠατ (που λόγω των ιστορικών συγκυριών κληρονόμησε το βυζαντινό κράτος), τα άλλα πατριαρχεία και οι αυτοκέφαλες εκκλησίες κλπ. δεν έχουν λόγο να το χρησιμοποιούν ως σύμβολο. Η λεζάντα δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα, αλλά Ρώσοι κλπ. το χρησιμοποιούν;--Αρχίδαμοςμίλα μου 18:39, 16 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]


Για τη Ρωσία βρήκα τα παρακάτω:


"Η αλλαγή αυτή έγινε για ν' αποτρέψη την απόφαση του Γερμανού αυτοκράτορα να χρησιμοποίηση τον αετό σαν έμβλημα δικά του, κάνοντας γνωστή στον κόσμο τήν πίστη ότι oι Βυζαντινοί αυτοκράτορες είχαν ήδη χρησιμοποιήσει το Δικέφαλο Αετό, για να συμβολίζη τα δυο τμήματα του Ρωμαϊκού Κράτους, το Ανατολικό και το Δυτικό. Με τη συμβολική αυτή μορφή του πέρασε ο Δικέφαλος μέσω συνοικεσίων στα χέρια της αυτοκρατορικής Αυστρίας και Ρωσίας."
Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ & ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΒΙΟΣ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ, TAMARA TALBOT RICE


"O Iβάν Γ', o μεγάλος ελευθερωτής καί θεμελιωτής τής ενότητας τών ρωσικών χωρών, παντρεύθηκε τήν κόρη του δεσπότη Θωμά Παλαιολόγου, την ανηψιά του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου. Υιοθέτησε το βυζαντινό δικέφαλο αετό στα λάβαρα του καί εισήγαγε στή Μόσχα τό βυζαντινό τελετουργικό. Γρήγορα η Ρωσία ανέλαβε τόν ηγετικό ρόλο στή χριστιανική 'Ανατολή..."
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, Georg Ostrogorsky


"Έτσι οί Ρώσοι μονάρχες παρουσιάζονται ως κληρονόμοι τών Ελλήνων αυτοκρατόρων και μάλιστα από τότε οικειοποιούνται τον δικέφαλο αετό τους, ο όποιος έμεινε στον ρωσικό θυρεό ως τά 1917, οπότε αντικαταστάθηκε άπό το σφυροδρέπανο."

[...]

"Ο τσάρος και οι Ρώσοι διπλωμάτες αρχίζουν τώρα νά τρέφουν τίς πιό μεγάλες ελπίδες νά υποκαταστήσουν τους Τούρκους ως νόμιμοι κληρονόμοι τών Βυζαντινών αυτοκρατόρων καί νά ιδούν τόν σταυρό καί τή σημαία τους μέ τόν δικέφαλο βυζαντινό αετό νά κυματίζει επάνω στον τροβλο τής Αγ. Σοφίας."
ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ 1204-1985, ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ


"Ο Ιβάν Γ' οικειοποιήθηκε τόν βυζαντινό δικέφαλο αετό, ο οποιος κοσμούσε έκτοτε τόν ρωσικό θρόνο. Ήταν μιά πράξη πού συμβόλιζε ότι ή Ρωσία γινόταν κληρονόμος και διάδοχος τοϋ βυζαντινού κράτους."
Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, Εκδοτική Αθηνών, Τόμος Ι'


"Υιοθετώντας σαν έμβλημα το δικέφαλο αετό του Βυζαντίου οι ρώσοι μονάρχες θα στρέψουν στο εξής τα βλέμματα τους όχι μόνο προς τη Δΰση, αλλά επίσης και προς τις όχθες του Βοσπόρου. [...] Εκείνη την εποχή ο δικέφαλος αετός του Βυζαντίου έκανε την εμφάνιση του στα οικόσημά της και οι εγκέφαλοι των Ρώσων κυριευμένοι απ' τη γοητεία της Κωνσταντινούπολης ήθελαν να κάνουν τη Μόσχα τρίτη Ρώμη."
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΛΑΩΝ, RISTELHUEBER


Ως εκκλησιαστικό σύμβολο ειδικά, δεν βρήκα κάτι, ίσως όμως, μέχρι το 1917 τουλάχιστον, να έπαιζε κάποιο συμβολικό ρόλο και στην εκκλησία.

Papyrus 19:24, 16 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)

Διάβαζα ότι σε αιτιάσεις Τούρκων αναφορικά με τη χρήση του δικέφαλου αετού από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αυτό προέβαλε τη σημασία της διττής φύσης του Χριστού, ανθρώπινης και θείας. Προφανώς υποκρύπτεται και συνέχιση του Βυζαντίου, αλλά νομίζω ότι το "αντιπροσωπευτικό σύμβολο" δεν είναι αναληθές, με την έννοια ότι το σύμβολο αυτό δε χρησιμοποιείται με θρησκευτική έννοια στη Δύση. Είναι εντελώς χαρακτηριστικό τουλάχιστον της ελληνόφωνης Ορθοδοξίας, απαντά όμως και στους Σλάβους. --Kostisl 10:02, 17 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Ο όρος "παλαίφατα" ξενίζει ιδιαίτερα. Βλέπω ότι χρησιμοποιείται για τα Πατριαρχεία, το βλέπω στον Όμηρο, υπάρχει και στη βικιθήκη στο λεξικό του Ησύχιου του 5ου αιώνα μ.Χ. όπου λέει: <παλαίφατα>· ἐκ παλαιοῦ χρόνου πεφατισμένα, ὅ ἐστι μεμαντευμένα. οἱ δὲ πάλαι τέλος ἔχοντα. Αλλά τι να το κάνουμε...δεν το είχα ξανακούσει ποτέ. Γιατί να αποξενώνουμε τον αναγνώστη με Ομηρική ορολογία;--FocalPoint Συζήτηση 22:08, 16 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Παλαίφατα Πατριαρχεία είναι τεχνικός όρος, είναι τα συγκεκριμένα 4 Πατριαρχεία (Κων/πολης, Ιεροσολ., Αντιοχείας και Αλεξανδρείας αλλά με ποια σειρά δε θυμάμαι), οπότε, και ομηρικό να είναι, χρησιμοποιείται. Αν δεν το ξέρει ο αναγνώστης, ευκαιρία να το μάθει (ίσως με βικιλίνκ;)--Αρχίδαμοςμίλα μου 01:03, 17 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]
Τον όρο τον βλέπω συνεχώς στην εκκλησιαστική ορολογία και αφορά τα 4 (από τα πρώην 5) Πατριαρχεία. Νομίζω μπορεί να αναλυθεί στο αντίστοιχο άρθρο.--Kostisl 09:54, 17 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Προτεινόμενο βιβλίο;[επεξεργασία κώδικα]

Κάνουμε και προώθηση προϊόντων εδώ; Αναγνωρίζω την καλή διάθεση, αλλά αυτό είναι διαφήμιση.--FocalPoint Συζήτηση 22:16, 16 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Μπορεί να έχεις δίκιο. Για να μην τον αδικήσουμε τον άνθρωπο, υπάρχει κάποια πολιτική; Τι κάνουν στην Εσπερία με τις παλαίφατες Βικιπύλες; Προτείνουν βιβλία; --Αρχίδαμοςμίλα μου 01:05, 17 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]
Ανέφερα και στον Kostil ότι αν πιστεύει κάποιος ότι δεν είναι ξεκάθαρο ζήτημα και ο ίδιος ή άλλος θα το θεωρήσει λογικό να υπάρχει, αντικατάστησε το delete με σγδ, να το συζητήσουμε.--FocalPoint Συζήτηση 09:55, 17 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]
Δεν έχω ιδέα αν επιτρέπεται ή όχι. Φυσικά το έκανα με καλή διάθεση, βασιζόμενος στο προηγούμενο της Βικιπύλης Ιστορίας. Συζητήστε το αν επιτρέπεται και βλέπουμε... Προς το παρόν το αφαιρώ.--Kostisl 09:53, 17 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Δυο νομικοί, σχεδόν δικαστήριο λοιπόν: Το ζήτημα να πάει για δίκη, ή είναι η απάντηση προφανής;--FocalPoint Συζήτηση 10:09, 17 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Και εγώ δεν εχω ιδέα αν επιτρέπεται. Στην παρούσα στιγμή, που η κοινότητα είναι μικρή δεν υπάρχει πρόβλημα με το προτεινόμενο βιβλίο αλλα όσο θα μεγαλώνει είναι σίγουρα οτι θα παρουσιαστεί και σκόπιμη διαφήμιση οποτε ισως είναι καλύτερο να το βγάλουμε απο τις βικιπύλες. Δεν εχω πρόβλημα να βγεί. Πάντως να ξακαθαρίσω οτι δεν υπήρχε πρόθεση διαφήμισης απο μέρους μου. Δεν είμαι μεγαλοεκδότης:).--Eonwe 11:48, 17 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]