Συζήτηση:Φωτοβολταϊκό φαινόμενο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
OTRS Το περιεχόμενο αυτού του λήμματος βασίζεται στο σύνολό του ή εν μέρει σε προηγουμένως δημοσιευμένο υλικό. Έχει δοθεί άδεια από τον κάτοχο των πνευματικών δικαιωμάτων για τη χρήση και διακίνηση του υλικού σύμφωνα με τις άδειες χρήσης CC-BY-SA-3.0 και GFDL και απόδειξη αυτού έχει αρχειοθετηθεί από το Wikimedia στο OTRS με αριθμό 2011083010014965.

Η παρούσα επιβεβαίωση μη-παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων βασίζεται σε επικοινωνία με τον προφανή ιδιοκτήτη του περιεχομένου. Σε περίπτωση προγενέστερης παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων από μέρους του ή παραπλάνησής μας, αποποιούμαστε κάθε ευθύνη και το κείμενο θα διαγραφεί άμεσα.
Η παρούσα επιβεβαίωση μη-παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων δεν αποτελεί εγγύηση ότι το περιεχόμενο θα παραμείνει στην Βικιπαίδεια και ότι ικανοποιεί την πολιτική εγκυκλοπαιδικότητας.

Υπάρχει και το άρθρο Φωτοηλεκτρικό φαινόμενο... δεν ξέρω κατά πόσο τα δύο άρθρα θα μπορούσαν να συγχωνευτούν --Nikoguardσυζήτηση 07:50, 30 Αυγούστου 2011 (UTC)

Τα δύο φαινόμενα είναι μεν συγγενή ως προς την αιτιολογική αρχή εκδήλωσής των, πλην όμως διαφέρουν ως προς το πεδίο εκδήλωσης και - κυρίως - ως προς τις τεχνικές εφαρμογές τους, και εξηγούμαι:

  • Στο φωτοηλεκτρικό φαινόμενο έχουμε "ακτινοβόληση" των ηλεκτρονίων πέραν των ορίων του υλικού εκπομπής
  • Στο φωτοβολταϊκό φαινόμενο τα υπό "μετατόπιση" ηλεκτρόνια παραμένουν "ακροβολισμένα" εντός του υλικού

Και αντίστοιχα:

  • Η εφαρμογές του φωτοηλεκτρικού φαινομένου συνίστανται κυρίως στο "απομακρυσμένο κλείσιμο" ενός ηλεκτρικού κυκλώματος (φωτοκύτταρα) ενώ,
  • Με το φωτοβολταϊκό φαινόμενο αξιοποιούμε την ιδιότητα του φωτοβολημένου υλικού να έχει διαφορά δυναμικού στη γεωμετρική του κατατομή.--Nikos111 18:26, 30 Αυγούστου 2011 (UTC)

Δεν υπάρχει φωτοβολταϊκό φαινόμενο[επεξεργασία κώδικα]

Το φαινόμενο είναι το φωτοηλεκτρικό. Το ότι με ένα επίχρισμα παγιδεύεται και δε διαφεύγει το φορτίο δεν το κάνει διαφορετικό φυσικό φαινόμενο.   ManosHacker 16:29, 7 Σεπτεμβρίου 2011 (UTC)

Επί της αρχής είναι το ίδιο, η παρατήρηση όμως λέει πως άλλα βλέπουμε στη μία περίπτωση και άλλα στην άλλη. Και αφού φαίνεται διαφορετικό, είναι άλλο φαινόμενο, ασχέτως πώς εξηγείται. Βασικά δεν έβρισκα τι είναι, αν δεν είναι φαινόμενο.   ManosHacker 18:31, 7 Σεπτεμβρίου 2011 (UTC)