Συζήτηση:Φυσιοκρατία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Αγαπητοί, επιτρέψτε μου να εκφράσω τη γνώμη ότι η χρήση τού όρου νατουραλισμός για το σύνολο των φυσιοκρατικών φιλοσοφικών θεωριών δεν είναι εύστοχη ή καθιερωμένη στα Ελληνικά. Φυσικά, είναι απολύτως κατανοητή η σύγχυση που προκαλούν οι λατινογενείς ξένοι όροι· εντούτοις, το φιλοσοφικό ρεύμα, που σε ξένες γλώσσες αποκαλείται naturalism, naturalisme, Naturalismus κ.τ.ό., αποδίδεται στην ελληνική γλώσσα με τον όρο φυσιοκρατία. Εκτενή πραγμάτευση των σχετικών όρων μπορεί να βρει ο αναγνώστης στο βιβλίο τού καθηγητή Θεοδ. Πελεγρίνη Λεξικό τής φιλοσοφίας (Αθήνα 2004: Ελληνικά Γράμματα, σελ. 636-7), είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο όρος νατουραλισμός αποτελεί απλώς παραπεμπτικό προς τον καθιερωμένο φυσιοκρατία. Πιθανώς αυτή είναι η καταλληλότερη λύση και εδώ. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται επιπλέον η σύγχυση με το λογοτεχνικό ρεύμα τού νατουραλισμού, που αποτελεί εξέλιξη του (νεο)ρεαλισμού στην αφηγηματική τέχνη. (Ας σημειωθεί ότι οι διαγλωσσικοί σύνδεσμοι του άρθρου παραπέμπουν στον λογοτεχνικό νατουραλισμό). Ευχαριστώ. Dr Moshe

Προς επίρρωσιν όσων πολύ σωστά αναφέρει ο αγαπητός Dr Moshe, να προσθέσω ότι ακόμη και σε παλιότερα κείμενα, όπου η χρήση των ελληνικών αποδόσεων ξενικών όρων ήταν κυρίαρχη, η χρήση της "φυσιοκρατίας" για το αισθητικό κίνημα του νατουραλισμού δεν προκρινόταν. Βλ ενδεικτικά στo λήμμα "νατουραλισμός (ο· λατ. naturalismus)" στο Εγκυκλ. Λεξ. του Ελευθερουδάκη, τόμ. 9 σελ. 689 (έκδ. 1930), όπου -παρά την αρχική αναφορά της απόδοσης του όρου ως "φυσιοκρατία" γενικά- οι αναγνώστες/τριες παραπέμπονται στο λήμμα "φυσιοκρατία" όσον αφορά τη φιλοσοφία, ενώ το λήμμα αναπτύσσει μόνο το νατουραλισμό ως καλλιτεχνικό κίνημα. −−Chalk19 (συζήτηση) 12:02, 4 Φεβρουαρίου 2019 (UTC)

Ωραία, επειδή το λήμμα Φυσιοκρατία υπάρχει, εχω κάνει ανακατεύθυνση. Απο το παρόν λήμμα, νομίζω τιποτα δεν "σωζεται" ως προς το περιεχόμενο. Cinadon36μίλαμου 12:05, 4 Φεβρουαρίου 2019 (UTC)

Nα μην ξεχνάμε ότι ο όρος "φυσιοκρατία" έχει και "προνομιακή" χρήση στο πεδίο της οικονομικής θεωρίας ως απόδοση του γαλλικού fr:physiocratie. --Chalk19 (συζήτηση) 12:11, 4 Φεβρουαρίου 2019 (UTC)

Chalk19 Λήμμα ΦΥΣΙΟΚΡΑΤΙΑ, σελίδα αυζήτησης ΝΑΤΟΥΡΑΛΙΣΜΟΣ! Τι είναι αυτά ρε.--94.66.56.87 20:30, 4 Φεβρουαρίου 2019 (UTC)