Συζήτηση:Φλογοφόρος ροιά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Έχω την εντύπωση ότι η φλογοφόρος άρχισε να χρησιμοποιείται ως έμβλημα στον ΕΣ όταν καταργήθηκε το στέμμα και μαζί του ο βασιλιάς - Badseed απάντηση 00:07, 3 Φεβρουαρίου 2008 (UTC)

Ούτως ή άλλως το στέμμα ετίθετο στο κατεξοχήν ορατό σημείο, το πηλήκιο. Η ροιά βρισκόταν στα επιλαίμια. Ωστόσο η ροιά όντως αντικατέστησε το στέμμα στις επωμίδες των ανωτέρων αξιωματικών κατά τη Μεταπολίτευση. Θα ανέβαζα φωτογραφία του μεσοπολέμου όπου φαίνεται η χρήση της εάν δεν είχα την επιφύλαξη των πνευματικών δικαιωμάτων.--Akoomat 00:36, 3 Φεβρουαρίου 2008 (UTC)

Επίσης, οι αξιωματικοί ποτέ δεν υποχρεούνται σε αγγαρεία και συνεπώς είναι ορθότερο να χαρακτηρίζεται η στολή, παραλλαγής. Και πάλι μόνο στα επιλαίμια των ανωτέρων αξιωματικών βαθμού ταγματάρχου και άνω τοποθετούνται ροιές. Οι κατώτεροι αξιωματικοί μέχρι του βαθμού του λοχαγού, φέρουν αστέρες.--Akoomat 00:44, 3 Φεβρουαρίου 2008 (UTC)


  • Δεν υπάρχει ούτε υπήρχε ποτέ "στολή αγγαρείας", η στολή που φορούν και οι οπλίτες και οι αξιωματικοί σε οποιαδήποτε υπηρεσία, είτε καθαρίζουν τουαλέτες είτε κάνουν στρατιωτικές επιχειρήσεις είναι μία και ίδια για όλους.
  • Για τα επιλαίμια, μόλις προχθές τα συνάντησα σε στρατιωτικό κατάστημα ως παραράμματα. Υπάρχει επίσημη ονομασία; — Geraki ΣΜ 01:39, 3 Φεβρουαρίου 2008 (UTC)

Οκέυ, ίσως φταίνει οι επικεφαλείς στο στρατό που στολή αγγαρείας την ανεβάζανε και την κατεβάζανε. Εναλλακτικά τη λέγανε και φόρμα εργασίας (κάπου υπάρχει online το βιβλιαράκι που δίνουν στους νεοσύλλεκτους ως πηγή για το όνομα). Για τα επιλαίμια των κατώτερων αξιωματικών μάλλον έχεις δίκιο. Επιλαίμιο φαντάζομαι είναι η περιοχή της στολής όπου ράβονται τα ανάλογα διακριτικά (γιακάς) ενώ παραράμματα πρέπει να είναι τα ίδια τα υφασμάτινα διακριτικά (μια καλή πλάκα στο στρατό ήταν να κολλήσεις ταξιαρχόσημα/λοχαγόσημα στο γιακά. Αν ο πλακατζής ήταν και μεγάλης ηλικίας υπήρχε πιθανότητα να ψαρώσει και κανέναν :) ) - Badseed απάντηση 11:17, 3 Φεβρουαρίου 2008 (UTC)

Παραράμματα, ονομάζονταν κανονικά τα έγχρωμα φιλέτα που περιέβαλαν τα άκρα των χιτωνίων, δηλ. το περιλαίμιο, την κομβιοσειρά, τα θυλάκια-τσέπες και τις ραφές των παντελονιών. Απο άγνοια και παραφθορά ο όρος στην εποχή μας μπορεί να χρησιμοποιείται απο κάποιους και σε σχέση με τα επιλαίμια. Πάντως άλλο το ένα άλλο το άλλο. Παραρράμματα στην εποχή μας φέρουν οι μεγάλες στολές των στρατιωτικών, η στολή εξόδου των Ευελπίδων και η χειμερινή στολή υπηρεσίας των ευζώνων. Στολή αγγαρείας υπήρχε παλαιότερα και στον ελληνικό στρατό κατ' απομίμηση της γαλλικής tenue de corvée. Βεβαίως στην εποχή μας μόνο το ναυτικό διαθέτει ειδικές φόρμες για την υπηρεσία, ενώ η μοναδική, για τους οπλίτες, στολή παραλλαγής εξυπηρετεί όλες τις δραστηριότητες.--Akoomat 09:22, 4 Φεβρουαρίου 2008 (UTC)

Συσχετισμός με το ρόδι[επεξεργασία κώδικα]

Το άρθρο δημιουργεί την εντύπωση ότι οι στρατιωτικοί ξέχασαν τι ήταν οι γρανάτες και συνεπώς, επειδή το σύμβολο έμοιαζε με ρόδι, το ονόμασαν «ροιά». Σύμφωνα με τις περιορισμένες γνώσεις μου επί του θέματος, όμως, «γρανάτα» σημαίνει «ρόδι», οι αντίστοιχες λέξεις και στις άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες έχουν την ίδια προέλευση (grenade κλπ.) και ο λόγος για αυτό προκύπτει από τη δομή της χειροβομβίδας, η οποία είναι γεμάτη με θραύσματα που θυμίζουν τις δρύπες του ροδιού. Ο Δουξ του Ουώλθαμ (The Duke of Waltham) 10:53, 11 Φεβρουαρίου 2013 (UTC)

Στο λήμμα χρησιμοποιώ τον όρο γρανάτα, σε αντιδιαστολή με την σύγχρονη χειροβομβίδα. Η γρανάτα ήταν κοίλη σφαίρα με οπή στο άνω μέρος της όπου τοποθετείτο φυτίλι (<<άπτρα>>) για την πυροδότηση. Η χρήση της στους ευρωπαϊκούς στρατούς έπαυσε στις αρχές του δεκάτου ογδόου αιώνα. Στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε στη διάρκεια του απελευθερωτικού πολέμου του 1821. Κατά τον εξελληνισμό πολλών όρων στα μέσα του 19ου αιώνα, με σκοπό την προσαρμογή τους στην ελληνική στρατιωτική υπηρεσία επελέγη ο όρος <<ροιά>> λόγω σχηματικής ομοιότητας. Η σύγχρονη χειροβομβίδα εφευρέθηκε περί τα τέλη του 19ου αιώνα με αρχές του εικοστού και άρα δεν υφίσταται άμεσος συσχετισμός της με το ρόδι αλλά με την παλαιότερη γρανάτα η οποία σχετίζεται με τον υπο συζήτηση καρπό.--Akoomat (συζήτηση) 08:22, 22 Φεβρουαρίου 2013 (UTC)