Συζήτηση:Σέρρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Έχουμε κάποια πηγή ότι ο χορός του Ομήρου και του Αριστοφάνη κλπ. είναι ο σημερινός ποντιακός; (δεν το αμφισβητώ απαραίτητα, αλλά μια πηγή θα του αύξανε την αξιοπιστία)--Αρχίδαμοςμίλα μου 00:36, 26 Οκτωβρίου 2006 (UTC)

Κι εγώ αυτό σκεφτόμουν - Badseed απάντηση 01:03, 26 Οκτωβρίου 2006 (UTC)

Για ιδείτε και αυτό - Badseed απάντηση 01:07, 26 Οκτωβρίου 2006 (UTC)


Συγχώνευση[επεξεργασία κώδικα]

Εφόσον, όπως λέει, ο πυρρίχιος ονομάζεται και σέρρα και δεν πρόκειται για διαφορετικούς χορούς, νομίζω δεν υπάρχει λόγος να είναι δύο χωριστά άρθρα. --cubic[*]star 12:24, 14 Φεβρουαρίου 2010 (UTC) Δεν συμφωνώ καθόλου.

Σαφέστατα και πρόκειται για δύο διαφορετικούς χορούς. Ο χορός ο ποντιακός λέγεται Σέρα (κακώς αναγράφεται και ως Σέρρα καθ' ότι το όνομα προέρχεται από την ονομασία του αντίστοιχου ποταμού στα Πλάτανα της Τραπεζούντας που ονομάζεται Σέρα). Οι αναγωγές και οι ταυτίσεις του χορού με τον αρχαίο Πυρρίχιο στερούνται ακαδημαϊκής προσέγγισης και έγιναν στα πλαίσια της εντυπωσιακότερης προβολής-προώθησής του. Η Δώρα Στράτου ανέφερε ότι είναι ο πιο συγγενικός χορός με τον αρχαίο Πυρρίχιο ίσως και βάση των περιγραφών που υπήρχαν για τον Πυρρίχιο από αρχαία κείμενα, παρά ταύτα και οι περιγραφές αυτές δεν ομοιάζουν καθόλου προς τον τωρινό ποντιακό χορό αφενός, αφετέρου είναι πραγματικά άκυρο να ισχυριστεί κανείς ότι ένας χορός επιβίωσε στις μέρες μας από τα αρχαία χρόνια, μη έχοντας στο ενδιάμεσο να επιδείξουμε κάποιες άλλες μορφές αυτού που σίγουρα θα είχε αυτός λάβει κατά την πορεία της εξέλιξής του και κατά συνέπεια να έχουμε καλύτερη εικόνα του πώς αυτός ο χορός συγγενεύει όντως με τον αρχαίο Πυρρίχιο.

Σχόλιο 24-8-2016[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: έγινε

Το λήμμα αυτό καθαυτό πρέπει να διορθωθεί και να αναγραφεί το ορθότερο Σέρα γιατί η ονομασία προέρχεται από τον αντίστοιχο ποταμό στα Πλάτανα της Τραπεζούντας και ο οποίος ονομαζόταν Σέρα με ένα ρο και όχι με δυο, όπως εσφαλμένα επικράτησε στις μέρες μας. Αναφορά: Ksaefos (συζήτηση) 15:32, 24 Αυγούστου 2016 (UTC)

Αν έχει επικρατήσει έτσι, τότε καλώς έχει γραφει με 2 ρρ. Ωστόσο μπορείτε να δημιουργήσετε ανακατεύθυνση--Kalogeropoulos (συζήτηση) 15:37, 24 Αυγούστου 2016 (UTC)