Συζήτηση:Πρόσθετα τροφίμων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

"Στον κατάλογο που ακολουθεί οι χημικές ουσίες προσημειωμένες με έναν αστερίσκο (*) υποδηλώνουν κωδικούς προσθετικών ουσιών τροφίμων μη εγκεκριμένους από την Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με τους επίσημους καταλόγους στην τοποθεσία elc-eu.org και στην αναρτημένη λίστα στην τοποθεσία εδώ."

  1. Ο κατάλογος αριθμών Ε περιλαμβάνει ουσίες που έχουν εγκριθεί ως πρόσθετα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ουσίες που δεν έχουν εγκριθεί δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο για τον απλούστατο λόγο ότι αφού δεν επιτρέπονται και δεν χρησιμοποιούνται δεν θα το γράφει και η συσκευασία τους. Αν προσέξει κανείς την λίστα υπάρχουν κενά στην αρίθμηση που αντιστοιχούν σε ουσίες του Codex Alimentarius που δεν επιτρέπονται στην Ευρώπη.
  2. "σύμφωνα με τους επίσημους καταλόγους στην τοποθεσία elc-eu.org και στην αναρτημένη λίστα στην τοποθεσία εδώ."
    • Η παραπάνω ένωση (ELC) δεν είναι όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά σύνδεσμος εταιρειών και οργανισμών.
    • Ακόμη κι αν ήταν, η λίστα που υπάρχει ως παραπομπή δεν αναφέρει τίποτε για βλαβερές ή μη εγκεκριμένες ουσίες. — Geraki ΣΜ - 2007-02-15T 11:29Z.

Δεν διαφωνώ μα το παιχνίδι των κωδικών δεν σταματά στην ύπαρξη ή όχι του αριθμού Ε στην συσκευασία. Λόγω σπουδών και ενασχόλησης με το αντικείμενο έχω παρατηρήσει την αναγραφή της ονομασίας μιας χημικής ουσίας, απαγορευμένης μεν, αλλά δίχως εμφάνιση του κωδικού Ε της. Ο οφθαλμός ίσως είναι πιο προσεχτικός στην παρουσία του αριθμού Ε και όχι στην ίδια την ονομασία της ουσίας. Νοθείες και παραπλανήσεις γίνονται ακόμα και σκοπός μου ήτο συνάμα και η ενημέρωση του Έλληνα καταναλωτή. Φίλιε Γέρακα σε αφήνω στην κρίση σου πλέον για την εξέλιξη του παρόντος ...

Φιλικά --Anthropomastoras 00:59, 16 Φεβρουαρίου 2007 (UTC)

Σε συνέχεια του προηγουμένου μας θέματος, μετά από ολονύχτια αναζήτηση στις σελίδες της Ε.Ε. ανακάλυψα και την σχετική oδηγία 2000/13/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που αφορά την επισήμανση, παρουσίαση και διαφήμιση των τροφίμων ή και συστατικών αυτών. Σύμφωνα με την οδηγία αυτή μεταφέρω :

Τον κατάλογο των συστατικών

Αυτά πρέπει να απαριθμούνται μετά από την ένδειξη «συστατικά», σε φθίνουσα σειρά περιεκτικότητας ως 
προς το βάρος και να αναφέρονται με την ειδική ονομασία τους, επιφυλασσομένων ορισμένων παρεκκλίσεων 
που προβλέπονται:

στο παράρτημα I (Κατηγορίες συστατικών για τα οποία η ένδειξη της κατηγορίας μπορεί να αντικαταστήσει 
την ένδειξη του ειδικού ονόματος -παραδείγματος χάρη: «έλαιο», «βούτυρο κακάο», «τυρί», «λαχανικά», κ.τ.λ.),
στο παράρτημα II (Κατηγορίες συστατικών που αναφέρονται υποχρεωτικά με το όνομα της κατηγορίας τους 
συνοδευόμενο από το ειδικό τους όνομα -παραδείγματος χάρη: «χρωστικό», «μέσο οξίνισης», «γαλακτωματοποιητής»,
«υγροσκοπικό μέσον», κ.τ.λ.)
και στο παράρτημα III (Αναγραφή των αρωματικών υλών) της οδηγίας.

Υπό ορισμένες προϋποθέσεις, δεν απαιτείται μνεία των συστατικών για:

τα νωπά φρούτα και λαχανικά,
τα αεριούχα νερά,
τα ξύδια ζυμώσεως,
τα τυριά, το βούτυρο, το γάλα και το αφρόγαλα που έχει υποστεί ζύμωση,
τα προϊόντα που αποτελούνται από ένα μόνον συστατικό υπό τον όρο ότι η ονομασία πώλησης ταυτίζεται με το 
όνομα του συστατικού ή επιτρέπει τον καθορισμό της φύσης του συστατικού χωρίς να υπάρχει κίνδυνος σύγχυσης.

Προκειμένου περί προσθέτων, εκείνα τα οποία χρησιμοποιούνται ως τεχνολογικά βοηθήματα και τα πρόσθετα που 
περιέχονται σε ένα συστατικό τροφίμου αλλά δεν εκπληρώνουν κάποια τεχνολογική λειτουργία στο τελικό προϊόν
δεν αναφέρονται στην επισήμανση του τροφίμου.

Όπως παρατηρείς και εσύ πλέον δεν γίνεται ουδεμία αναφορά για αριθμό Ε, παρά για είδος στο οποίο ανήκουν μιας και πρόσφατη συζήτησή μου με φίλους και εκκολαπτόμενους συναδέλφους, με ενημέρωσαν ότι πλέον έχει αποφασιστεί η μή αναγραφή του κωδικού ονόματος Ε των ουσιών παρά μονάχα ή ίδια η ονομασία της ουσίας. Τουτο εστίν εγκληματικό κατ'εμέ και επί αυτού υποστηρίζω πλέον πιο θερμά την αναγραφή όλων των ουσιών με τις σχετικές διορθώσεις.

Στην συνέχεια ανέφερες ότι δεν θα πρέπει να αναγράφονται ουσίες που δεν έχουν εγκριθεί. Αυτό όμως δεν συνεπάγεται ότι δεν χρησιμοποιούνται ή αναμένουν έγκριση ή ότι είναι υπό μελέτη κ.ο.κ. Βέβαια βιάστηκα να τις χαρακτηρίσω απαγορευμένες και το ομολογώ δεδομένης της φύσεως του ιστοχώρου που χρησιμοποίησα εξ αρχής για το άρθρο μου. Επίσης βάσει αυτού κρίνω φρόνιμο ο τίτλος του άρθρου να συμπεριλαμβάνει ή να αντικατασταθεί με τον παλαιό δικό μου μιας και ο αριθμός Ε εξ αυτού δεν βοηθά στην αναζήτηση. Θα αναμένω νεότερα επί του θέματος για να μπορέσω αν είναι να ολοκληρώσω την συμπλήρωση του καταλόγου. Φιλικά --Anthropomastoras 14:16, 16 Φεβρουαρίου 2007 (UTC)

Όπως είναι φανερό από τον τίτλο και το περιεχόμενο του άρθρου, το θέμα του δεν είναι οι πρόσθετες ουσίες στα τρόφιμα γενικά, αλλά ο κωδικός Ε τον οποίο έχουν (ή είχαν) ορισμένες μόνο από αυτές τις ουσίες που είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν ή χρησιμοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμη περισσότερο αν έχει καταργηθεί η χρήση αριθμού Ε, δεν είναι δυνατό να ενημερώνεται ο κατάλογος του συγκεκριμένου άρθρου με νέες ουσίες αφού από την στιγμή που δεν ισχύει η οδηγία δεν θα αντιστοιχούνται άλλες ουσίες σε κάποιο κωδικό. Εάν θέλουμε ένα κατάλογο με πρόσθετα τροφίμων άσχετα με το αν τους έχει αντιστοιχηθεί κωδικός αριθμός Ε ή οποιοδήποτε άλλος κωδικός, και άσχετα αν είναι βλαβερά ή όχι και εγκεκριμένα ή όχι στην Ελλάδα, την Ευρώπη ή τον κόσμο, αυτό θα πρέπει να γίνει σε άλλο άρθρο με άλλο τίτλο και δομή (π.χ. Κατάλογος πρόσθετων ουσιών στα τρόφιμα). — Geraki ΣΜ - 2007-02-17T 15:39Z.

Βλαβες[επεξεργασία κώδικα]

Γνωρίζει καποιος τις βλάβες που προκαλουν τα πρόσθετα?Αν ναι προτείνω να τα γράψει διπλα στις ιδιοτητες τους. Georged 08:00, 7 Αυγούστου 2008 (UTC)

  • Οι επιπτώσεις τις εισόδου κάθε χημικής ουσίας στον ανθρώπινο οργανισμό εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από ποσοτικούς και άλλους παράγοντες, που οι πρώτοι εκφράζονται συνήθως με τη μορφή συγκεντρώσεων, αν και πολλές τείνουν να βιοσυσσωρεύονται, οπότε στις περιπτώσεις αυτές και η λήψη χαμηλών συγκεντρώσεων πολλάκις, τελικά καθίσταται από επιβλαβής, ως επικίνδυνη. Υπάρχουν χημικές ουσίες που είναι απαραίτητες ως ένα επίπεδο συγκέντρωση, αλλά προκαλούν βλάβες από ένα επίπεδο και πάνω. Το ιχνοστοιχείο σελήνιο είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Είναι απαραίτητη η ύπαρξή του ως μια συγκέντρωση, αφού περιέχεται στο αμινοξύ σεληνοκυστεΐνη, αλλά είναι τοξικό σε μεγαλύτερες! Επίσης, το αρσενικό, που είναι πασίγνωστο δηλητήριο, σύμφωνα με ορισμένες μελέτες είναι ωφέλιμο σε ορισμένες χαμηλές ποσότητες. Πιστεύω ότι θα ήταν αναποτελεσματικό να προσθεθούν πιθανές βλάβες που προκαλούν αν δεν υπάρχουν διαθέσιμα και τα σχετικά ποσοτικά στοιχεία για αυτά. Πρακτικότερο θα ήταν να υπάρχει όσο το δυνατό πιο πλήρες ξεχωριστό λήμμα, για τα πιο συχνά πρόσθετα τουλάχιστον...

--Vchorozopoulos (συζήτηση) 01:05, 8 Δεκεμβρίου 2017 (UTC)

Σχόλιο 1-12-2017[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: έγινε

this information cant help me......I need more information and more specifie...!!! Αναφορά: ηελλο 81.186.165.249 07:25, 1 Δεκεμβρίου 2017 (UTC)

Αυτή τη στιγμή το λήμμα έχει επαρκείς πληροφορίες, αλλαγή αναφοράς σε "έγινε". Wolfymoza (συζήτηση) 10:44, 9 Ιανουαρίου 2018 (UTC)