Συζήτηση:Πείραμα των δύο σχισμών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Έκδοση του πειράματος με το μοναχικό φωτόνιο[επεξεργασία κώδικα]

Αυτή η ενότητα λείπει από το άρθρο και δεν έχω στοιχεία για το συγκεκριμένο πείραμα με πολωτές φωτός και μοναχικό φωτόνιο. Θα ψάξω να βρω κι όποιος ξέρει πιο καλά ας το συζητήσουμε πώς να το τοποθετήσουμε στο άρθρο, το οποίο από ένα σημείο και πέρα αφήνει τα φωτόνια και ασχολείται με τα ηλεκτρόνια μόνο.   ManosHacker 11:26, 18 Δεκεμβρίου 2011 (UTC)

Classical wave-optics formulation[επεξεργασία κώδικα]

Οι εικόνες από την ενότητα en:Double-slit_experiment#Classical_wave-optics_formulation ήταν απαραίτητες για να καταλάβω γιατί εμφανίζεται το συγκεκριμένο ίχνος (συμβολή).ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη 62.103.51.40 (συζήτησησυνεισφορά) .

Δεν ισχύει η κάτωθι πρόταση[επεξεργασία κώδικα]

Ως το 1961 το πείραμα των δύο σχισμών δεν είχε γίνει με τίποτε άλλο από φως και τότε πρώτη φορά ο Clauss Jönsson από το πανεπιστήμιο του Tübingen το εκτέλεσε με ηλεκτρόνια. Το 1999, αντικείμενα αρκετά μεγάλα για να φανούν σε κλασικό μικροσκόπιο, διαμέτρου περίπου 7nm, σχεδόν μισό εκατομμύριο φορές μεγαλύτερα από ένα πρωτόνιο, βρέθηκαν να εμφανίζουν επίσης κυματική συμπεριφορά.

Το πείραμα με ηλεκτρόνια το έκαναν πρώτοι οι φυσικοί που αναφέρονται στην πρόταση που δεν καταλαβαίνω γιατί την έκανες σημείωση. Έγραψες ξανά τη λάθος πρόταση και έκανες σημείωση τη σωστή. ΔΕΝ έγινε το πείραμα πρώτη φορά με ηλεκτρόνια τόσο αργά

Sotkil (συζήτηση) 01:08, 1 Σεπτεμβρίου 2013 (UTC)

«But in 1961 Claus Jönsson of Tübingen, who had been one of Möllenstedt's students, finally performed an actual double-slit experiment with electrons for the first time (Zeitschrift für Physik 161 454).»   ManosHacker 08:33, 1 Σεπτεμβρίου 2013 (UTC)

Από την ίδια πηγή που παραθέτεις δες και αυτό που λέω εγώ:

In 1927 Clinton Davisson and Lester Germer observed the diffraction of electron beams from a nickel crystal - demonstrating the wave-like properties of particles for the first time - and George (G P) Thompson did the same with thin films of cell uloid and other materials shortly afterwards. Davisson and Thomson shared the 1937 Nobel prize for "discovery of the interference

phenomena

Το κείμενο αυτό που έβαλα ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να γίνει σημείωση, είναι πολύ βασικό για την κατανόηση του λήμματος. Είναι προφανές πως ισχύουν και τα δύο που έχουν γραφθεί (και το δικό σου και το δικό μου). Προφανώς το μετέπειτα πείραμα ήταν μια επιβεβαίωση των ιδεών του Μπρολί (εφαρμοσμένα στην κλασική διάταξη), οι οποίες όμως έθεσαν τη βάση για την απόλυτο δυισμό συμπεριφοράς σωματιδίων όπως το ηλεκτρόνιο..Δεν είναι λάθος λοιπόν το κείμενο σου, αλλά προφανώς δεν είναι «σημείωση» και το δικό μου... Sotkil (συζήτηση) 08:55, 1 Σεπτεμβρίου 2013 (UTC)

Μπορούμε να βάλουμε πως είχαν βρεθεί κυματικές ιδιότητες στα ηλεκτρόνια από άλλα πειράματα, πράγμα που δηλώνει και η παραπάνω πηγή, όμως μέσα στη ροή του κειμένου που αφορά το πείραμα αυτό καθεαυτό θα ήθελα να αποφεύγουμε την υπερπληροφόρηση. Είναι δύσκολο θέμα· εύκολα χάνεται κάποιος και θέλει προσοχή, προτείνω να κάνουμε υποσημείωση οτιδήποτε σχετίζεται με το πείραμα πιο χαλαρά και μας βγάζει από τη ροή. Επίσης καλή ιδέα είναι να φτιαχτούν χωριστές ενότητες και να αναπτυχθούν κανονικά όσα θεωρούνται σημαντικά, οπότε και περνά το μάτι από πάνω τους οπωσδήποτε και δεν μας βγάζουν από τη ροή.   ManosHacker 08:58, 1 Σεπτεμβρίου 2013 (UTC)