Συζήτηση:Μαύρη Μόρα

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι πηγές είναι προβληματικές. Μια παραπομπή σε ανυπόγραφο κείμενο υποσελίδας (μπλογκ) του Newsbobmb κι ένα ανυπόγραφο κείμενο στο Πρώτο Θέμα δεν είναι ό,τι καλύτερο για ένα θέμα που αφορά την ελληνική λαογραφία. Η άλλη πηγή ίσως είναι πιο αξιόπιστη στο ψυχολογικό/ιατρικό κομμάτι, αλλά ασφαλώς ανεπαρκής για το λαογραφικό, που μένει να τεκμηριωθεί αξιόπιστα, κάτι που τώρα λείπει, όπως και η τεκμηρίωση του "Μαύρη Μόρα". Δεν ξέρω αν έχει κάποια σχέση με τον αρχαιοελληνικό δαίμονα Μόρο, το γιο της Νυκτός ή το όνομα προκύπτει από το Maura (Μώρα > Μόρα) / Μαύρη (κατά το Maurice/Mαυρίκιος), που φαίνεται πιο πιθανό. Πάντως από αυτό εδώ με τον Χαρδαβέλα, η "Μαύρη Μόρα" μάλλον λίγη σχέση έχει με ελληνική λαογραφία και -εντέλει- με εγκυκλοπαιδικότητα. ——Chalk19 (συζήτηση) 19:59, 9 Ιουνίου 2018 (UTC)[απάντηση]

Είναι ο Βραχνάς[επεξεργασία κώδικα]

Υπαρκτό φαινόμενο που δεν αποδεικνύεται βέβαια επιστημονικά.

Ο βραχνάς είναι σαν το δαίμονα. Έχει μεγάλα χέρια και μεγάλα δόντια. Η δύναμή του κρύβεται στο κόκκινο κουκούλι που φορεί. Μα δεν είναι εύκολο να του το πάρει κανείς. Αν τα καταφέρει κανείς θα σωθούνε οι άνθρωποι!

Όταν κοιμόμαστε έρχεται τη νύχτα στο μαξιλάρι μας, μας σφίγγει το λαιμό και δεν μπορούμε να ανασάνουμε.

Μα μπορούμε να προφυλαχτούμε από το βραχνά.

Βάλε κάτω από το μαξιλάρι σου ένα εικόνισμα, και κάμε το σταυρό σου.

Άμα τύχει όμως και πεις το «Πιστεύω» και κάμεις κανένα λάθος, να ξέρεις ότι ο βραχνάς «θα ‘ρθει να σε πλακώσει κεινηνά την αργατινή»

«Γροίκα δα…οι παλαιϊνοί αθρώποι, που κατέχανε καλά, εβάνανε από πίσω από την πόρτα πρωτού θέσουνε ένα γ-κόσκινο. Ο όξω από επαέ , ο βραχνάς, ήπρεπε να μετρήσει όλες ν-του τσι τρύπες. Ίσαμε να το κάμει εξημέρωνε και δεν επρόκανε να σε πλακώσει.

--79.131.126.2 06:29, 13 Ιουνίου 2018 (UTC)[απάντηση]