Συζήτηση:Ληξούρι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Είδα στο άρθρο πριν λίγες μέρες την προσθήκη "η αλλιως η πολη των κολομπαιων" (έτσι, χωρίς τονισμό) και γέλασα αρχικώς, γιατί σκέφτηκα "κάποιο πιτσιρίκι από το Αργοστόλι θα το έγραψε για πλάκα" (είχα την εντύπωση ότι το "Κολομπαίος" ήταν υποτιμητικός χαρακτηρισμός Ληξουριώτη από Αργοστολιώτη, υπάρχει και η "κόντρα" που καλά κρατεί εδώ και αιώνες...). Ήμουν έτοιμη να το διαγράψω, αλλά είπα να κάνω μια έρευνα πρώτα, βρήκα την ιστορία που κρύβεται από πίσω και εντυπωσιάστηκα! Την έβαλα ως παραπομπή, και είναι σίγουρα έγκυρη: το άρθρο στην παραπομπή το έχει γράψει δραστήριος Ληξουριώτης δάσκαλος, παρεμπιπτόντως είναι ο ίδιος που έγραψε την πηγή για το Μασπάλι. Συμπέρασμα: μαθαίνουμε ακόμα και από υποψίες "βανδαλισμού"!!! :-))--Saintfevrier 07:27, 13 Ιουλίου 2011 (UTC)

Ανακρίβεια[επεξεργασία κώδικα]

Αποκαλείται και "η πόλη των Κολομπαίων", επειδή στο καρναβάλι του 1888, για να σατιρίσουν την ανακάλυψη της Αμερικής, οι μισοί κάτοικοι ντύθηκαν ιθαγενείς και οι άλλοι μισοί πλήρωμα του Κολόμβου. Το Ληξούρι ήταν η Αμερική ή Κολομβία. Η μεγάλη επιτυχία της παράστασης είχε ως αποτέλεσμα το Ληξούρι να αποκληθεί Κολομβία και οι κάτοικοί του Κολομπαίοι.

Το παραπάνω κείμενο που απαλείφεται και επανέρχεται, αποτελεί έναν αυθαίρετο και αμφιλεγόμενης βαρύτητας ισχυρισμό (πως, πότε, από ποιους, από πόσους και γιατί "αποκαλείται") που ακόμα και αν αλήθευε δεν είναι ούτε αντικειμενικό (δηλαδή παραδεκτό από όλους) ούτε σοβαρό. Πέραν του ότι δεν είναι καν δόκιμο να μεταφέρεται ύλη από το ανεκδοτολογικό επίπεδο ενός καρναβαλιού σε επίπεδο εγκυκλοπαίδειας. Άλλα στην εγκυκλοπαίδεια δεν λέμε πληροφορίες για ανέκδοτα εκτός και δημιουργηθεί εδάφιο ανεκδότων. Η ανάμνηση μιας μασκαράτας που κάποιοι μνημονεύουν ετησίως στα καρναβάλια με βάση ένα κείμενο χωρίς τεκμηρίωση το οποίο παραθέτετε ως πηγή (δηλαδή επίκληση του εαυτού του ως τεκμήριο αληθείας) αποτελεί απόδειξη ότι το Ληξούρι αποκαλείται Κολομβία όσο αποτελεί απόδειξη ότι αποκαλείται πόλη των τρελών (επειδή έτσι την αποκάλεσε η διπλανή και η παραδιπλανή παρέα αστειευόμενη στο καφενείο). Στο λήμμα βουλή γράψτε λοιπόν πως αποκαλείται και μπορντέλο και βάλτε και μια αναφορά από εφημερίδα. Το πνεύμα το αντιλαμβάνεστε και παρακαλώ μην το επαναφέρετε, αλλοιώς ας επέμβει ένας ουδέτερος μεσολαβητής και ας ξεκαθαριστεί το τι είναι και τι όχι η ελληνική έκδοση της Wikipedia. ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη 87.202.76.110 (συζήτησησυνεισφορά) 19:32, 17 Απριλίου 2013 (UTC).

Η ιστοσελίδα που αναφέρει ότι αποκαλείται και έτσι είναι η ιστοσελίδα του δήμου Παλικής και όχι κάποια τυχαία και όχι μια συζήτηση μεταξύ αγνώστων σε ένα καφενείο ή καποια εφημερίδα που θέλει να θίξει το τι συμβαίνει μέσα στη βουλή. Το ζήτημα είναι ότι μάλλον βρίσκεται σε λάθος θέση, με αποτέλεσμα να του δίνεται περισσότερη έμφαση από ότι του αντιστοιχεί. --C Messier 11:47, 18 Απριλίου 2013 (UTC)

Απόλυτα σωστό το περί αναντίστοιχης έμφασης. Η ατυχής πρόσκαιρη και προχειρογραμμένη ιστοσελίδα του Δήμου Παλικής (ανύπαρκτου σήμερα) δέν είναι τεκμήριο ότι "αποκαλείται και έτσι". Δέν αποκαλείται ποτέ έτσι. Πηγή της ιστοσελίδας αυτής είναι ο ...ίδιος δάσκαλος !! και η αναγραφή μέρος της πολύπλευρης δραστηριότητάς του, γύρω από τη λαογραφία και τα καρναβάλια. Είναι μία κλασσική περίπτωση κατασκευής της πραγματικότητας. Αν το καθιερώσει και η εγκυκλοπαίδεια για τους νέους θα αρχίσει να αποτελεί ψευδεπίγραφο αντικειμενικό γεγονός.

Η αγαπητή Κυρία που το πρωτοενέταξε στο λήμμα, λυπάμαι αλλά δέν φαίνεται να αντιλαμβάνεται την ιεραρχική σημασία των περιεχομένων ενός άρθρου. Εγκυρότητα δέν αποκτάται επειδή το έγραψε "δραστήριος" (..άρα κάτι θα ξέρει παραπάνω) δάσκαλος και δέν αποτελεί αυτό τεκμηρίωση. Πρέπει να καταλάβετε πως α) ο δραστήριος δάσκαλος πρέπει να γράψει την ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΙΜΗ πηγή του για την εν λόγω διήγηση, ώστε να κριθεί άν το ίδιο το περιστατικό έχει ντυθεί με υπερβολές ή όχι β) πρέπει να αναφέρει επίσης πως τεκμηριώνεται πως όντως έτσι "αποκαλείται".ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη 87.202.94.188 (συζήτησησυνεισφορά) 16:14, 18 Απριλίου 2013‎ (UTC).