Μασπάλι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πέτρινος όγκος στο λόφο Μασπάλι. Διακρίνονται τα σημεία αφαίρεσης υλικού με εργαλεία εξόρυξης.
Μασπάλι

Ο λόφος με την τοπωνυμία Μασπάλι βρίσκεται νότια του χωριού Μαντζαβινάτα της Παλικής χερσονήσου στο Νομό Κεφαλληνίας, κοντά στον οικισμό και αριστερά του δρόμου που οδηγεί στην περιοχή του Ξι. Πρόκειται για ένα λόφο μεγάλου όγκου, από αργιλώδες υλικό στο βόρειο μέρος του, αλλά και ασβεστολιθικό πορώδες πέτρωμα ιδίως στο νοτιοανατολικό μέρος. Μάλιστα ο μεγάλος όγκος του πέτρινου υλικού μοιάζει από μακριά με κάστρο, με αποτέλεσμα κάποιοι επισκέπτες να μιλούν για "κάστρο πάνω στο λόφο".

Η εξόρυξη της πέτρας από το Μασπάλι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πέτρινο υλικό του λόφου είναι κατάλληλο για χρήση σε οικοδομικές εργασίες. Έτσι, άγνωστο πότε, οι κάτοικοι της περιοχής αξιοποίησαν το υλικό μετατρέποντας το βουνό σε λατομείο. Είναι πιθανόν η εξόρυξη της πέτρας από το Μασπάλι να έγινε και κατά τους αρχαίους χρόνους, αλλά σε περιορισμένη κλίμακα.

Υπάρχουν καταγραφές από το τις αρχές του 1900 ότι το Μασπάλι με τον πέτρινο όγκο του έγινε λατομείο και τροφοδότησε την πόλη του Ληξουρίου στην κατασκευή σπιτιών και δημόσιων κτηρίων. Η αφαίρεση του πορώδους υλικού άφησε μεγάλα ανοίγματα και κοιλώματα, που βεβαιώνουν τον κόπο των παλιότερων μαστόρων που με το σκαρπέλο και το σφυρί έκοβαν την πέτρα και τη μετέφεραν με κάρα για να την πουλήσουν στο Ληξούρι.

Προτάσεις για αξιοποίηση του λόφου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο λόφος στο Μασπάλι δεσπόζει στην περιοχή, έχει στρατηγική σημασία και προσφέρεται ως τοπίο φυσικού κάλλους για φυσιολατρικούς περιπάτους, εφόσον αξιοποιηθεί. Με το σκπετικό αυτό, έχουν καταγραφεί προτάσεις για την ανάδειξη του λόφου, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται:

1. Να κηρυχθεί το Μασπάλι Τοπίο Φυσικού Κάλλους. 2. Να γίνει αρχαιολογική έρευνα για τη διερεύνηση της ύπαρξης αρχαίας ακρόπολης στην τοποθεσία. 3. Ο ηλεκτροφωτισμός των βράχων με κρυφό φωτισμό. 4. Χάρη στα μεγάλα ανοίγματα των πέτρινων όγκων, με λίγες παρεμβάσεις μπορεί να διαμορφωθεί σε χώρο για ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεράσιμος Σ. Γαλανός, άρθρο για το Μασπάλι στην τοπική εφημερίδα "Κουνόπετρα Ρεπόρτο", Ληξούρι, Κεφαλονιά.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]