Συζήτηση:Θυμάρι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ιδιότητες[επεξεργασία κώδικα]

Για το θυμάρι αλλά και για άλλα φυτά αναφέρονται ιδιότητες τόσες που νομίζει κανείς ότι θα γίνει καλά από κάθε νόσο. Δε θέλω να τα σβήσουμε όλα μαζί κα με τη μια, αλλά κάπως πρέπει να φαίνεται αν αυτά όλα είναι ιατρικά δεδομένα ή επιχειρήματα αυτών που πουλάνε βιβλία για τις δήθεν ιδιότητες των φυτών ή αυτών που πουλάνε ματζούνια.--Focal Point 05:09, 4 Ιουλίου 2009 (UTC)

Μάλλον αυτό ακριβώς είναι. Αν αυτά τα φυτά είχαν όλες τις θεραπευτικές ιδιότητες που αναφέρονται, οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν θα είχαν λόγο ύπαρξης και οι γιατροί θα συνταγογραφούσαν.... φυτά. --Ttzavaras 09:25, 4 Ιουλίου 2009 (UTC)

Ναι να τα προσέχουμε αυτά λίγο, προτείνω να τα βγάζουμε αμέσως αν δεν έχουν σοβαρή παραπομπή σε αξιόπιστη ιατρική πηγή. Για την ακρίβεια θα το αφαιρέσω και αν διαφωνείτε το ξαναβάζετε.--Egmontaz συζήτηση 09:31, 4 Ιουλίου 2009 (UTC)

Υπάρχουν ανάλογες πληροφορίες σε αρκετά άρθρα για φυτά. Σε ορισμένα από αυτά είχα βάλει το {{αποποίηση ιατρικά}}. Γενικά ορισμένα φυτοάρθρα έχουν προβλήματα, π.χ. χτες διάβαζα στη μελιτζάνα ότι λέει καλλιεργούνταν στην αρχαιότητα, ενώ τέτοιο πράγμα μάλλον δεν ισχύει (εκτός Ινδίας τουλάχιστον) - Badseed απάντηση 09:42, 4 Ιουλίου 2009 (UTC)

Πιστεύω ότι δεν αρκεί η αποποίηση γιατί δεν είναι κατεξοχήν ιατρικά θέματα. Το κακό είναι ότι εμπλέκονται παραιατρικά, τσαρλατάνοι, ομοιοπαθητικές, τσάγια, κλπ και όσο δεν υπάρχει ειδικός να τα ελέγξει ή δεν έχουν αξιόπιστες αναφορές μας καλύτερα να τα αφαιρούμε αμα τη εμφανίσει, μην πάθουμε καμιά λαχτάρα με καμιά καινούργια φραπελιά. --Egmontaz συζήτηση 09:48, 4 Ιουλίου 2009 (UTC)
Δεν διαφωνώ, η αποποίηση (ιατρική ή άλλη) δεν είναι δικαιολογία για να γράφουμε ότι μας κατέβει ή ότι -νομίζουμε πως- ξέρουμε, ωστόσο η απουσία πηγών στα ιατρικά ή άλλα άρθρα δε σημαίνει ότι πρέπει επιτόπου να αφαιρέσουμε τις πλεροφορίες ή να τα σβήσουμε. Ωστόσο πληροφορίες του στυλ "θεραπεύει την υπέρταση" "αν το πάρεις θα πιάσεις παιδί αρσενικό" δε νομίζω ότι θα λείψουν, αν σβηστούν (χωρίς πάλι να σημαίνει ότι ορισμένες, ήπιες έστω, θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών δεν υφίστανται). Το ότι συμπεριλαμβάνουν το πρότυπο το ανεφερα περισσότερο ως τρόπο να εντοπιστούν τα άρθρα αυτά - Badseed απάντηση 10:13, 4 Ιουλίου 2009 (UTC)